Türkiye zor bir süreçten geçiyor

Türkiye zor bir süreçten geçiyor

Türkiye'nin zorlu dönemlerden geçtiğine dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “El birliği ve nitelikli insan kaynağımız ile sorunları aşacağız” dedi

Mimarlar ve Mühendisler Grubu Konya Şubesi, 6. Geleneksel İftar yemeğinde bir araya geldi. Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi'nde düzenlenen iftar programına Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede'nin yanı sıra; üniversitelerin rektörleri ve rektör yardımcıları, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Sivil Toplum Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Merkez Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Osman Arı, Mimarlar ve Mühendisler Grubu Konya Şube Başkanı Dr. Hayri Oğurlu, MEDAŞ Genel Müdürü Erol Uçmazbaş, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, çok sayıda sanayici, işadamı, mühendis ve mimar katıldı.

TÜRKİYE İÇİN ALMANYA ÖRNEĞİ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, iftarda yaptığı konuşmada sözlerine Almanya örneği ile başladı. “Almanya, 'firmaları nereye taşıyacağız, nitelikli genç mühendis iş gücü nerede var, nereye nakledebiliriz' çabasının içinde” diyen Büyükdede, bu noktada Türkiye'nin de favori ülkelerden bir tanesi olduğuna değindi. 24 tane daha endüstri bölgesi ilan edilecek alanlarının olduğunu belirten Büyükdede, şunları kaydetti: “Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yeni bir sürece evrilme durumu var. Bir zorluk çekiyoruz. Bu süreçteki bütün zorlukları da hep birlikte aşacağız. Bunları aşarken de en büyük güvencemiz nitelikli insan kaynağımız olacak. Genç ve eğitimli insan kaynağı gücümüz var. Çevremize baktığımızda özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin en büyük sıkıntısı 'firmalarımızı nereye taşıyacağız' noktasıdır. Dün bir toplantımız vardı. Almanya, 'firmaları nereye taşıyacağız, nitelikli genç mühendis iş gücü nerede var, nereye nakledebiliriz' çabasının içinde. Bu noktada Türkiye favori ülkelerden bir tanesi. Geçen hafta 6 endüstri bölgesi ilan ettik. Bunun yanında 24 tane daha endüstri bölgesi ilan edilecek alanımız var. Her biri teşvik talebinde bulunmuş, Türkiye'nin büyük projelerinin yapılacağı yeni endüstriyel alanlar kurmaya gayret ediyoruz. Her gün her yerden OSB ve endüstriyel bölge talebi geliyor. Bunlar bize ümit veriyor.”

AVRUPA BİRLİĞİ İLE AYNI SÜRECİ YAŞIYORUZ

Büyükdede, gelecek dönemde çok hızlı gelişmeye ve yüksek teknolojide üretim yapan firmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Fabrikalara endüstri 4.0'ı nasıl uygulayacaklarının telaşı içerisinde olduklarının altını çizen Büyükdede, “Bunu uygularken 'acaba istihdamda bir problem olacak mı olmayacak mı?' onu yönetmeye gayret ediyoruz. Yeni bir sürece giriyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile aynı süreci yaşama devam ettiğini ifade eden Büyükdede, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Bu sürece üniversitelerimiz her gün yeni fakülteler, laboratuvarlar ve test merkezleri kurarak destek veriyor. Konya'daki ASELSAN yatırımı şehrin potansiyelinin artmasına katkı sağlayacak.” KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Konya STK Platformu Başkanı Görgülügil, MMG Genel Merkez Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Osman Arı ve MMG Konya Şube Başkanı Hayri Oğurlu da bir konuşma yaparak, katılımcılara teşekkür etti.

EMRE ÖZGÜL


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.