Türkiye örnek oldu

Türkiye örnek oldu

Suriyeli sığınmacılara kucak açan Türkiye'nin tüm dünyaya örnek olduğunu belirten Prof. Dr. Amer Elrubaie, “Türkiye, mülteciler konusunda çok başarılı bir sınav verdi. Türkiye'nin açık kapı politikası tarihe geçti” dedi

RÖPORTAJ:Hamza MANSOR

Suriyeli sığınmacılara kucak açan Türkiye'nin tüm dünyaya örnek olduğunu belirten Prof. Dr. Amer Elrubaie, “Türkiye, mülteciler konusunda çok başarılı bir sınav verdi. Türkiye'nin açık kapı politikası tarihe geçti” dedi

MERHABA'YA ÖZEL AÇIKLAMALAR

Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından Konya'da düzenlenen Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi'ne dünyanın birçok ülkesinden çok sayıda bilim adamı katıldı. Kongreye katılan ve birçok ülkede ders veren Irak uyruklu Prof. Dr. Amer Elrubaie, Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE PARMAKLA GÖSTERİLİYOR

Türkiye'nin her alanda İslam ülkelerine rol model olabilecek bir ülke olduğunu kaydeden Amer Elrubaie, “Türkiye gelişen demokrasi kültürüyle bugün İslam ülkeleri arasında parmakla gösterilmektedir. Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikasını destekliyorum. Türkiye, Avrupalı ülkeleri gibi sınırlarına tel örgüler çekmek yerine zulme uğrayan insanlara kucak açtı” diye konuştu.

**Öncelikle Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi'nin temel amacı neydi?

-Bu kongrenin temel amacı Ortadoğu'daki yaşanan felaketlerine büyük bir önem vermektir. Kongre göç ve göçmenlerin konularına ağırlık veriyor. Tabi ki herkesin de bildiği gibi son beş yılda milyonlarca Suriyeli ve onlardan önce Iraklı, Afganistanlı ve Afrikalı mülteciler ülkelerindeki zor şart ve zarflardan dolayı ülkelerini terk edip göç etmek zorunda kaldılar. Bu yüzden bu kongre göç etme kavramını ve mültecilerin göç ettikleri ülkelerde karşıladığı sorun ve sıkıntıları dile getirmektedir. Mültecilerin birçoğu gittikleri ülkelerin dilini bilmemektedir. Ve birçoğu da o ülkenin kültürü, adeti ve sosyal hayatıyla entegre olamıyorlar. Bu yüzden son yıllarda artan göç hareketlerinin engellemesi ve Suriye'deki krizin çözülmesine yönelik ayrıca akan kan nehrinin durdurulması için ciddi bir İslami çaba yapılması gerekiyor. 

TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK OLMALI

**Türkiye açık kapı siyaseti ile Batı'nın mültecilere karşı almış olduğu olumsuz tepkileri nasıl karşılaştırıyorsunuz?

-Sayı olarak en çok mülteci alan Türkiye. Fakat unutmayalım ki Türkiye'nin adet ve kültürü  mültecilerin adet ve kültürüne yakındır. Bu da olayı kolaylaştırdı. Yani mültecilerin Türkiye'de yaşadıkları sorun ve sıkıntı, Avrupa'da yaşayan mültecilerin yaşadığı sorun ve sıkıntılardan daha daha azdır.  Mültecilere eklim ve kültür bakımından en yakın ve uygun ülke Türkiye'dir. Bu da Türkiye'ye büyük bir sorumluluk verir. Çünkü Türkiye bu mültecilere kendi ülkelerine dönene  kadar bakmalı ve ilgilenmeli. Şayet insanın vatanından daha önemli bir şeyi yoktur.

**15 Temmuz gecesinde yaşanan askeri darbe girişimi ve Ortadoğu'daki olaylarla ilgili neler söylemek istersiniz?

-Türiye, Müslüman ülkelerin ihtiyaç duyduğu demokrasi anlayışına birçok canlı örnek verdi. Fakat  15 Temmuz gecesinde yaşanan darbe girişimini dünya şaşkınla karşıladı. Sana özgürlük ve istediğini seçme hakkı  veren bir devletin ele geçirilmek istenmesi ve darbeye kalkışılması kolay bir şey değildir. Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin birçok etkisi olacak. Türkiye'de darbecilerin tahrip ettiği ve oluşturduğu huzursuzluk ontamından kurtulmak için büyük bir güven ortamına ihtiyaç vardır.

**15 Temmuz gecesinde yaşanan askeri darbe girişiminden sonra yaşanan siyasi yakınlaşmaları nasıl değerlendiryorsunuz?

-Bölgeye barış, huzur ve istikrarı getiren bütün yaklaşımlara katılıyorum. Bölgede yürütülen bütün çaba, yaklaşım ve anlaşmaların temel hedefi bölgeyi tekrar istikrara götürmektir. Zaten Suriye meselesi bölge ülkelerinin arasında bir uzlaşma olmadan çözülemez. Bu yüzden bir çözüme ulaşabilmek için dinimizin emrettiği gibi yardımlaşmamız gerekir.  İşbirlikleri  ülke vatandaşlarına zarar vermeyecek şekilde yapılmalı. Bölgeye huzur bu şekilde gelir.

**Türkiye'nin mülteciler konusunda karakterize olduğu noktanın boyutu nedir?

-Türkiye, ilk günden beri mültecilere karşı olumlu tepkiler verdi. Ülkesindeki çatışma ve ateşten kaçan sınıra dayanan insanlar varken bir ülkenin sınır ve kapılarını mazlumlara açması büyük bir insanlık örneği. Bunun için de Türkiye'ye teşekkür edilir. Aynı zaman da Türkiye'nin mültecileri alırken sinsi bir niyeti yoktu. Mültecilerin maddi, sosyal ya da kültür seviyelerine bakmıyordu. Fakat batı ülkeleri ülkesine mülteci alırken yeterince insani düşünmüyor. Onlar kendi çıkarlarına göre yararlı olabilecek sığınmacıları alıyor. Suriye halkının kültür ile yakından ilişkili bir toplum olduğunu hatırlamakta fayda var. Yetkililer onlara kendi ülkesine dönme yolunu açarsa unutulmayacak  büyük bir iyilik yapmış olacaktır.

**Merhaba Arapça Gazetemizi nasıl buldunuz?

Yaptığınız işi ve gerçekleştirdiğiniz projeyi çok önemli buluyorum. Hepimiz sosyal medyanın hakim olduğu ve dünyanın küresel bir köy haline geldiği küçük bir dünya içinde yaşıyoruz.  Bu gazete Türkiye'de yaşayan ve Arapça'dan başka dil bilmeyen mülteciler için gayet önemli. Bölgede yaşanan son gelişmeler ile ilgili bilgileri rahatlıkla bulabilirler. Gazeteniz mültecilerin hayatlarını kolaylaştıracak bilgileri verme noktasında büyük bir önem taşımaktadır. Size teşekkür etmek istiyorum.

PROF.AMER ELRUBAİE KİMDİR?

Prof. Dr. Amer Elrubaie, Elbahrinde Ehliye Üniversite'sinde öğretim üyesi. Daha öncede Kanada, Malezya, ABD, Bahren ve dünyanın  birçok ülkesinde öğretim üyeliği yaptı. Prof. Dr. Elrubaie, İktisad, İslam alemi, enerji, yoksulluk ve göç ve Arap dünyası ile alakalı birçok uluslararası konferans ve kongrelere katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.