Türkiye örnek oldu

Türkiye örnek oldu

Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Mohammad Monirul İslam, "Türkiye, Arakanlı mülteciler konusunda tüm dünyaya ve İslam ülkelerine örnek olacak bir tutum sergiledi. Türkiye'nin desteği Arakanlı mülteciler için büyük bir moral oldu" dedi

Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Mohammad Monirul İslam, Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken'e Türkiye ile ilişkiler ve Arakan meselesiyle ilgili özel açıklamalarda bulundu.  Myanmar hükümetinin Arakan'da büyük bir katliam gerçekleştirdiğini kaydeden Başkonsolos Monirul İslam, Türkiye ve Bangladeş'in bu süreçte tüm dünyaya örnek olacak bir tutum sergilediğini söyledi. "Myanmar Hükümeti Rohinga Müslümanlarını zorla yurtlarından sürmek istedi. Çok sayıda insan saldırılarda hayatını kaybetti" diyen İslam, şunları söyledi: "Bangladeş Arakan'a komşu bir ülke. Savaştan kaçan insanlar Bangladeş'e sığındı. 1 milyondan fazla Rohinga Müslümanları yurtlarından ve evlerinden sürüldü. Bu insanlar Bangladeş'e sığındı ve kamplarda yaşamaya devam ediyor. Bangladeş hükümeti ve halkı Arakanlı mülteciler konusunda üst düzey çaba gösteriyor."

ARAKAN'DA ETNİK SOYKIRIM YAPILIYOR

Myanmar hükümetinin Arakan bölgesinde etnik bir soykırım yaptığının altını çizen İslam, "Bu sorun yıllardır devam ediyor. Myanmar hükümeti Rohinga Müslümanlarını tanımıyor. Onların sosyal ve kültürel haklarını vermiyor. Onların etnik kimliğini kabul etmiyor ve onlara vatandaşlık vermiyor. Çok sert kurallar var. Çok zor bir durum var Arakan'da. Arakan'da bir etnik bir temizlik yaşanıyor. İnsanlar katlediliyor, öldürülüyor, evleri yakılıyor ve tecavüze uğruyorlar. İnsanlar anavatanlarını terketti."

TÜRKİYE'NİN TUTUMUNU TAKDİR EDİYORUZ

Arakan'da yaşanan insanlık trajedisi konusunda Türkiye'nin tüm İslam ülkelerine ve diğer ülkelere örnek olacak bir tutum sergilediğini kaydeden Büyükeken, "Türkiye'nin Rohinga Müslümanlarının uğradığı zulüm karşısındaki tutumunu takdir ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Arakan'da yaşanan drama sessiz kalmadı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Bangladeş'te yaşayan Arakanlı Müslümanları ziyaret etti. Böyle bir davranışı çok takdir ettim. Ayrıca geçtiğimiz aylarda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım ve Bangladeş Başbakanı ile birlikte kamplarda yaşayan Arakanlı mültecileri ziyaret etti. Bu ziyaretler oradaki insanlar için büyük bir moral oluyor. Biz bunu görüyoruz ve bunun sorularını çözümü için çalışıyoruz. Türkiye Suriyeli mülteciler için büyük çaba gösteriyor.  İnşallah bu sorunlar bir an önce çözülür" dedi.

TİCARİ İLİŞKİLERİMİZ GELİŞTİRİLMELİ

Türkiye ve Bangladeş arasındaki ilişkilerin özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha da geliştiğini kaydeden İslam, "Türkiye ve Bangladeş arasında önceden bazı sorunlar yaşandı. Fakat şu an iki ülke arasındaki ilişkiler gerçekten istenilen seviyede olmasa bile sürekli gelişiyor. Üst düzey ziyaretlerle bu ilişkiler daha da iyi gidecektir. İş dünyası ile ilişkiler daha fazla gelişmeli. Bangladeşli firmalar ilişkilerin gelişmesini istiyor. Ekonomik ilişkilerimizi de geliştirmek zorundayız" diye konuştu. Başkonsolos Mohammad Monirul İslam, Bangladeş ekonomisinin son yıllarda hızlı ve istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü belirtti. Bangladeş’in dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer aldığını kaydeden Başkonsolos İslam, son 10 yıllık süreçte ülkenin ortalama yüzde 6’lık bir ekonomik büyüme performansı sergilediğine dikkat çekti. Bangladeş’in önemli bir sanayileşme sürecinde olduğunu ifade eden İslam, “Ülkemizde yabancı yatırımların sayısı her geçen gün artıyor. 180 milyona yaklaşan nüfusumuz ve nüfusun çoğunun orta gelir seviyesine sahip olması yatırımcıları cezbeden önemli faktörler. Özellikle hazır giyim sektöründe dev firmalar yatırım için Bangladeş’i tercih ediyor. Sayıları az da olsa Türk yatırımcılar da Bangladeş’de faaliyet gösteriyor, Konyalı firmalarla da ticaret yapmak istiyoruz” dedi.

MEVLANA'YA KARŞI BÜYÜK BİR SEVGİ VAR

Bangladeş halkının  Mevlana Celaleddin Rumi'den dolayı Konya'ya karşı büyük bir sempatisi olduğunun altını çizen İslam, şunları kaydetti: "Hz. Mevlana Bangladeş'te çok sevilen ve saygı duyulan bir isim. Bangladeşliler Konya'yı manevi bir şehir olarak görüyor. Hz. Mevlana'nın Mesnevisi ülkemizde en çok okunan ktaplardan biri. Bangladeş ve Türkiye arasındaki kardeş şehirlerin sayısı artmalı. Bangladeşliler, Türkiye'ye karşı büyük bir saygı ve sempati duyuyor. Çok derin duygular var. Mustafa Kemal Atatürk Bangladeş'te çok sevilen bir lider. Bu ilişkiler ekonomik ve kültürel alana da taşınmalı. İnşallah ilerleyen günlerrde ilişklerimiz daha da artacaktır." Yurtdışında Japonya ve Hindistan'da çeşitli görevlerde bulunduğunu kaydeden İslam, "Bangladeş'te de çeşitli görevlerim oldu. Dakka Üniversitesi'nde prefosor olarak görev yaptım.  1 yıldır da Türkiye'de görev yapıyorum ve evliyim ve iki çoçuğum var. Türkiye ve Bangladeş arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yoğun bir mesai harcıyorum. Türkiye'yi kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Ümit ediyorum ki; halklarımız ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin artarak devam edecektir" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.