Türkiye Montrö anlaşmasının 20. maddesini uygulayacak mı?

Türkiye Montrö anlaşmasının 20. maddesini uygulayacak mı?

Dün Suriye'nin İdlib bölgesinde, Rusya destekli Esed rejiminin hain saldırısı sonucu, 34 askerimiz şehit düştü. Rusya ise bugün savaş gemilerini boğazlarımızdan geçirdi.

Rusya destekli Esed rejimi askerlerimize dün hain bir saldırı düzenledi. Saldırıda 34 askerimiz şehit olurken, 32 askerimiz de yaralandı. Hain saldırının ardından Rusya, Karadeniz Filosu’na bağlı olan ve Kalibr adı verilen seyir füzelerini taşıyan iki fırkateynin Suriye'ye gitmek üzere yola çıktı.

RUS SAVAŞ GEMİLERİ İSTANBUL VE ÇANAKKALE BOĞAZINDAN GEÇTİ

Rusya'ya ait iki savaş gemisi, Karadeniz'den Akdeniz yönüne doğru rota oluşturarak, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından planlı geçiş yaptı. Peki, Türkiye Montrö anlaşmasına göre boğaz geçişlerini kapatabilir mi?

MONTRÖ ANLAŞMASINA GÖRE KAPATABİLİR, AMA...

Montrö Boğazlar Sözleşmesine göre Türkiye resmi olarak savaş ilanı olmadığı sürece Karadeniz’e sınırı olan ülkelerin savaş gemilerinin Boğazlar’dan geçişini engelleyemiyor.

TÜRKİYE MONTRÖ ANLAŞMASININ HANGİ MADDESİNİ UYGULAYABİLİR?

Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936 yılında dönemin ülkeleri Bulgarlar, Fransa Cumhuriyeti, Büyük Britanya, İrlanda ve Denizaşırı Britanya Ülkeleri, Hindistan İmparatorluğu, Elenler Krallığı, Japonya İmparatorluğu, Romanya Krallığı, SSCB, Yugoslavya Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanmıştır.

Fransa'nın Montreux kentinde imzalanan Montrö Boğazlar anlaşması, belirli maddeleri içermektedir. 20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan Montrö Sözleşmesi ile ticaret gemilerinin Boğazlardan geçiş serbestisi ilkesi korunmakla birlikte, Boğaz geçişleri Türkiye'nin güvenliği dikkate alınarak yeniden düzenlenmiştir. Belirli maddeleri içeren Montrö Boğazlar Sözleşmesi, hala geçerliliği sürdürmektedir. Türkiye'ye boğazları kontrol hakkını veren maddeler;

Montrö Anlaşması Madde 20

Savaş zamanında, Türkiye savaşan ise, 10. maddeden 18. maddeye kadar olan maddelerin hükümleri uygulanamayacaktır; savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk Hükümeti tümüyle dilediği gibi davranabilecektir.

Montrö Anlaşması Madde 21

Türkiye kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayarsa, Türkiye'nin, işbu Sözleşmenin 20. maddesi hükümlerini uygulamağa hakkı olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.