Türkiye bizim kardeş ülkemiz

Türkiye bizim kardeş ülkemiz

Bangladeş Bağımsızlık Savaşı İşleri Bakanı AKM Mozammel Huq, "Bangladeş halkı Türkiye'yi kardeş bir ülke olarak görüyor. Halkımız Türkiye'nin bağımsızlık savaşında büyük destekler verdi. İki ülke arasında ilişkiler güçlenecek" dedi.

TÜRKİYE BİZİM KARDEŞ ÜLKEMİZ

Bangladeş Bağımsızlık Savaşı İşleri Bakanı AKM Mozammel Huq ve beraberindeki heyet Ankara, İstanbul ve Çanakkale'de çeşitli incelemelerde bulundu. İstanbul'da Merhaba Gazetesi‘ne özel açıklamalarda bulunan  Bangladeş Bağımsızlık Savaşı İşleri Bakanı AKM Mozammel Huq, Türkiye ve Bangladeş'in iki kardeş ülke olduğuna dikkat çekerek, Bangladeş halkı Türkiye'nin 1920-1922 yılları arasındaki bağımsızlık savaşında yanında olduğunu hatırlattı.

ŞEHİTLERİMİZ İÇİN ANIT YAPACAĞIZ

Bangladeş'in 1971'de Pakistan'la 9 aylık bir savaşın ardından bağımsızlığına kavuştuğunu kaydeden Mozammel Huq, "Bangladeş'in bağımsızlık mücadelesi Türkiye'de çok fazla bilinmiyor. Bangladeş daha Hindistan'ın bir parçasıydı. Daha sonra Pakistan'a bağlı bir bölge oldu. 1971 yılında Pakistan'a karşı bağımsızlık savaşımız oldu. 3 milyon insanımız hayatını kaybetti. Bangladeşli şehitlerimiz için görkemli bir anıt yapmak istiyoruz. Onun için Türkiye'deki anıtları ziyaret ettik" dedi.

12-1-004.jpg

9 AY SONUNDA BAĞIMSIZ BİR DEVLET OLDUK

**Bangladeş'in bağımsızlık mücadelesi Türkiye'de çok bilinmiyor. Bangladeş'in özgürlüğe giden yolu hakkında bilgi verir misiniz?

-Bangladeş ve Pakistan 1950 yılına kadar Hindistan'ın bir parçasıydı.  1950'de Hindistan bağımsız olunca Pakistan da bağımsız bir devlet oldu. 1971 yılında da Bangladeş de Pakistan'dan bağımsızlığı ilan etmek istedi. Pakistan hükümeti bu bağımsızlık kararını tanımadı. Bunun üzerine 9 ay süren bir savaş başladı. Bu savaş Bangladeş halkının özgürlük savaşıydı. Halkımız büyük bir destan yazdı. 3 milyon insanımız bu savaşta hayatını kaybetti. 1971 yılından bu yana bağımsız bir ülkeyiz.

ŞEHİTLERİMİZ ADINA ANIT YAPTIRACAĞIZ

**Türkiye ve Bangladeş ilişkilerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz? İki ülke arasındaki ilişkiler yeterli seviyede mi?

-Bangladeş  halkı Türkiye'yi kardeş bir ülke olarak görüyor. Türkiye'nin bağımsızlık savaşında Bangladeş halkı büyük destekler verdi. Halkımız Türkiye'nin güçlü ve bağımsız bir ülke olması için seferber oldu. Türkiye ve Bangladeş ticari ve kültürel ilişkilerini geliştirilmeli. Son yıllarda iki ülke arasında ilişkiler oldukça iyi seviyede. Ama yeterli değil tabii ki. Türkiye'ye geldiğimiz zaman ilk olarak Ankara'yı ziyaret ettik. Burada Anıtkabir'i ziyaret ettik. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için yapılan anıtı gördük. İstanbul'da Panorama 1453 Müzesi'ni ziyaret ettik. Buradan sonra Çanakkale Şehitliği'ni de ziyaret edeceğiz. Bağımsızlık Savaşı'nda şehit olan insanlarımız için görkemli bir anıtmezar yaptırmak istiyoruz. Bangladeş'in önemli yazarları, mimarları, şairleri ve yazarları Türkiye'ye geldi. Bangladeş'e nasıl anıtmezar veya şehitlik yaptırırız onu inceledik. Bu konuda Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. İnşallah şehitlerimizın adına yakışır bir anıt mezar yaptıracağız. Türkiye’de bulunan anıt ve şehitliklere benzer eserler yapacağız.

12-3-007.jpg


BAKANLIĞIMIZIN GÖREVİ BÜYÜK

**Bakanlığınız hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Bangladeş Bağımsızlık Savaşı İşleri neler yapıyor?


-Bangladeş Bağımsızlık Savaşı İşleri Bakanlığı 1971 yılındaki savaşın ardından kurulmuştur. Benim bakanlığım Bangladeş'in bağımsızlık savaşında hayatını kaybeden ve geride kalanları için yardımlarda bulunuyor. Yetim kalan ve kimsesiz çocuklara burslar veriyoruz. Şehitlerimizin ve gazilerimizin yakınlarıyla birebir ilgileniyoruz. Onların sorunlarını çözüyoruz.Bakanlığımız ayrıca Kurtuluş Savaşı işlerinden de sorumlu. Kurtuluş savaşında savaşan askerlerimizin haklarını korumakla görevliyiz. Bu askerler için çok sayıda proje hazırlıyoruz.Bangladeş'te çok sayıda katliam yapılan yer oldu. 3 milyona yakın insanımız bu savaşta hayatlarını kaybeetti. Biz bu insanlarımız anısına şehitlikler yapmak istiyoruz.

SAVAŞ SUÇU İŞLEYENLER YARGILANIYOR

**Türkiye kamuoyunda zaman zaman Bangladeş'e yönelik ciddi tepkiler oluştu. Bu tepkilerin önemli bir nedeni idam kararlarıydı? Bu konuda neler söylemek istersiniz?


-Aslında Bangladeş Dış İşleri Bakanlığı diğer ülkelerinin neden bu insanlar hakkında idam kararı verildiğini anlatmak için büyük bir efor sarfediyor. Bangladeş hükümeti olarak idam cezasını uygulamaya devam edeceğiz. 3 milyondan fazla insanı öldürdüler ülkemizde. Bunların sorumluları ve bunlara yardım eden insanları yargılamak zorundayız. İnsanlarımız bağımsız bir Bangladeş için büyük ve ağır bedeller ödedi. Bütün bu söylemlere rağmen biz insanlarımıza bu kötülükleri yapanları yargılamaya devam edeceğiz. Savaş suçlarına karışanlar için binlerce kanıt toplandı. Biz bu savaş suçlarını işleyenlerin kimliklerini belirledik. Kitlesel katliamlar yaptılar ve kadınlarımıza tecavüz ettiler. Bu insanlarla ilgili yargılamalar devam edecektir. Türkiye'nin ve diğer İslam ülkelerinin bizi daha iyi anlamasını istiyoruz. İdam cezası ilgili bize yapılan eleştileri anlamak mümkün değil. ABD'de, Çin'de idam var. Bu Bangladeş‘in iç meselesi..

12-4-001.jpg

PAKİSTAN BİZDEN ÖZÜR DİLEMELİ

**Bangladeş ve Pakistan arasındaki ilişkiler şu an ne durumda? 1971 yılındaki savaşın ardından hala sorunlar yaşanıyor mu?


-Pakistan'la normal ve sıradan bir ilişkimiz var. Ne iyi ne çok kötü bir ilişkimiz var. Pakistan ilişkilerin gelişmesi konusunda bir adım atmadı. Pakistan, ülkemizde yaptığı kitlesel katliamlardan dolayı özür dilemeli. Kurtuluş Savaşı'nda ben de savaştım. Savaşta Pakistanlı gruplarla karşılaştık. Masum insanları asla öldürmedik. Pakistanlı askerler masum insanları öldürdü. Bunun için özür dilemeli. İkinci olarak da Pakistan ülkemize verdiği ekonomik zararlardan dolayı ödeme yapmalı. Cemaati İslami örgütü Türkiye, Pakistan, Suudi Arabistan ve diğer İslam ülkeleriyle ilişkileri var. Bangladeş'te de etkin olmak istiyor.

KONYA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

**Bangladeş halkı Mevlana Celaleddin Rumi ve onun yaşadığı şehir Konya hakkında neler düşünüyor?


-Bangladeş halkının İslam sufizmine büyük önem veriyor. Bangladeşlilerin Konya'dan Mevlevi dervişleri sayesinde İslam'ı kabul etti. Mevlevilik Türkiye-Bangladeş arasında önemli bir köprüdür. Konya bizim için önemli bir şehir. Bangladeş halkı Konya'dan gelen Mevlevi dervişleri sayesinde İslamı kabul etti. Bangladeşli Yönetmen Şahriar Kabir, bu yıl Mithat'ın Rüyası isimli bir film yaptı. Genç bir dervişin hayatını anlatan bu filmi çok beğendim. Önümüzdeki yıl Sufi Film Festivali'nde yayınlanacak. Görüştüğümüz Kültür ve Turizm Bakanı, bize bu konuda destek vereceklerini iletti. Türkiye’de 2019 yılı Bangladeş yılı olarak kutlanacak. Bu sayede iki ülke insanlarının birbirlerini daha iyi tanımalarına imkan sağlanacak. Türkiye’de, Bangladeş’i anlatan faaliyetler düzenlenecek. Türkiye ve Bangladeş arasında yakın ilişkiler kurulacağına inanıyorum

TÜRKİYE'YE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ

**Türkiye ile Bangladeş mülteci akınına uğrayan iki ülke. Türkiye'nin Arakanlı Müslümanlar konusunda desteğini nasıl buluyorsunuz?


Türkiye ve Bangladeş'in mülteci sorunuyla boğuşan iki ülke. Türkiye ülkesinde 4 milyona yakın Suriyeli mülteci ağırlıyor. Bu büyük bir rakam. Türkiye'nin yaptığı gerçekten örnek bir fedakarlık. Bangladeş 1 milyona yakın Rohinga Müslümanına kapısını açtı. Bangladeş devleti ve halkı Rohinga Müslümanları için seferber oldu. Türkiye de yanımızda oldu. Fakat Rohingo (Arakanlı) Müslümanlar ülkelerine geri dönmeli. Bu insanlara yönelik katliamların durdurulması için Myanmar'a baskılar yapılmalı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da Arakanlı Müslümanları ziyaret etti. Geçtiğimiz haftalarda Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kampları ziyaret etti. Bu ziyaretler bize ve Rohinga Müslümanlarına büyük moral veriyor. Türkiye'yi bu desteğinden dolayı hep takdir ediyoruz.

**Sayın Bakan Türk halkına yönelik bir mesajınız var mı?

-Biz Müslümanız ve kardeşiz. Türk halkını çok seviyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin daha da güçlünmesini istiyoruz. Türkiye ve Bangladeş hükümetleri iki ülke halkları arasında kültürel işbirliğini de geliştirmeli.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum