"Türkiye, Türk Okullarını Kapatma Girişimiyle Yumuşak Gücüne Balta Vuruyor"

"Türkiye, Türk Okullarını Kapatma Girişimiyle Yumuşak Gücüne Balta Vuruyor"

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, yurt dışındaki Türk okullarının kapatılması girişimine tepki gösterdi.

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, yurt dışındaki Türk okullarının kapatılması girişimine tepki gösterdi. Bir ülkenin dış politikasında ve özellikle de yumuşak gücünde olmazsa olmazın gönüllü kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları olduğunu vurgulayan Erdemir, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti ne yazık ki kendi yumuşak gücüne önemli bir balta vurmaktadır. Mesele Türkiye'nin yürüttüğü resmi diplomasinin kendi vatandaşlarıyla, kendi vatandaşların gönüllü girişimleriyle çatışır bir görüntü vermesidir." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Erdemir, internette değişiklik yapan kanunu hatırlatarak kanun çerçevesinde Türkiye'de erişim sağlayıcıları birliğini kurulacağını ifade etti. Bu birliğin internet jandarması görevi yapacak bir erişim engelleyicileri birliği olarak tasarlandığını belirten Erdemir, Türkiye'de büyük, orta ve küçük ölçekli 325 adet erişim sağlayıcı şirket bulunduğunu kaydetti.

BTK'nın yaptığı toplantıya 325 sağlayıcıdan yalnızca 45'inin çağrıldığını, 280 erişim sağlayıcı şirketin yok sayıldığını anlatan Erdemir, "Böylece eğer bu yeni plan gerçekleşirse 325 olan erişim sağlayıcı sayısı 45'e inmiş olacak. Bu yolla da birliğin kurulması ve tüzüğün kabulü için yalnızca 13 imzanın yeterli olması mümkün olacak." dedi. TİB ve BTK'nın bu sektörde fazla sayıda oyuncu istemediğini, kullanıcı verileri ve bilgilerini az sayıda büyük kurum üzerinden denetlemeyi hedeflediğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Gelecekte siyasetle ilgili bir planım yok" açıklamasının sorulması üzerine ise Erdemir, "Dün TÜSİAD YİK toplantısında sayın Cumhurbaşkanı'nı dinleme fırsatına eriştim. Siyasetin dışında kalan ve siyasetin dışında kalmayı planlayan bir Cumhurbaşkanı imajı çizmedi. Aksine kendisi Türkiye siyasetine ve ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Benim dün gördüğüm Cumhurbaşkanı portresi Türkiye siyasetine ağırlığını koymakta kararlı ve geleceği ilişkin de planları olan bir Cumhurbaşkanı portresiydi." diye konuştu.

Daraltılmış seçim bölgesiyle ilgili bir soruya da Erdemir, gelişmiş demokrasilerde seçim sistemlerinin her seçimde değişmediğini söyledi. Erdemir, şöyle devam etti: "Bunu, bir anlamda mağlup olacağını bilen pehlivanın kuralları değiştirme kaygısına bağlıyorum. Geçtiğimiz yerel seçimde 2005 yılındaki kurallar geçerli olsaydı CHP'nin çok sayıda ili ve ilçeyi aldığı bir portre ortaya çıkacaktı."

"TÜRKİYE KENDİ VATANDAŞLARININ GÖNÜLLÜ GİRİŞİMLERİYLE ÇATIŞIR BİR GÖRÜNTÜ VERİYOR"

AK Parti iktidarının yurt dışındaki Türk okullarını kapatma girişimleriyle ilgili Erdemir, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bir ülkenin dış politikasında ve özellikle de yumuşak gücünde olmazsa olmaz gönüllü kuruluşlardır, sivil toplum kuruluşlarıdır, yurttaş girişimleridir. Bugün Türkiye Cumhuriyeti ne yazık ki kendi yumuşak gücüne önemli bir balta vurmaktadır. Mesele buradaki gönüllü kuruluşların ya da yurttaş girişimlerin önünün kesilmesi meselesi değildir. Mesele Türkiye’nin yürüttüğü resmi diplomasinin kendi vatandaşlarıyla, kendi vatandaşların gönüllü girişimleriyle çatışır bir görüntü vermesidir. Bu Türkiye’nin otoriter bir devlet olduğu algısını yaratmaktadır. Bugün bu Türkiye’nin yumuşak güç diplomasisini kavrayamadığı algısını yaratmaktadır. Bugün bu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dış politikasında herhangi bir kurumsallaşmanın, herhangi bir sürekliliğin, herhangi bir devlet ciddiyetinin olmadığı algısını yaratmaktadır. Şunu unutmayalım ki yumuşak gücümüze verilen bu zarar, ne yazık ki bir iktidar değişikliğiyle telafi edilemeyecek bir zarardır. Çünkü devlet ciddiyeti de kamu diplomasisi de devlet temayülleri de yanılz yılların, on yılların değil yüz yılların tortusudur. Türkiye, bugün Osmanlı’dan miras altığı, Cumhuriyet ile zenginleştirdiği dış politika geleneğini, hızla tahrip etmekte ve bu sermayeyi heba etmektedir." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.