Türk Şirketleri Kazakistan’a Açılıyor

Türk Şirketleri Kazakistan’a Açılıyor

Kazakistan’ın Kızılorda Eyaleti’nde düzenlenen yatırımın forumuna Türk şirketleri yoğun ilgi gösterdi. Ülkenin değerli yeraltı zenginlikleri sahip Kızılorda aynı zamanda Baykonur Uzay Üssü'nün bulunduğu eyalet. Kızılorda Eyaleti...

Kazakistan’ın Kızılorda Eyaleti’nde düzenlenen yatırımın forumuna Türk şirketleri yoğun ilgi gösterdi. Ülkenin değerli yeraltı zenginlikleri sahip Kızılorda aynı zamanda Baykonur Uzay Üssü'nün bulunduğu eyalet.

Kızılorda Eyaleti Valiliği ve Avrasya Ekonomi Komisyonu’nun ortaklaşa düzenlediği Uluslararası 4. Baykonur Yatırım Konferansı, büyük ilgi gördü. Kızılorda Eyaleti Valisi Kırımbek Koşarbayev, yeraltı madenleri bakımından zengin olan bölgenin tarım, hayvancılık ve inşaat sektörü bakımından yatırım açısından büyük imkanlar sunduğunu kaydetti. Kızılorda şehrini Sırıderya(Ceyhun) nehrinin karşısına bin beşyüz hektarlık yeni bir alana taşıdıklarını söyleyen Koşarbayev, burada tarihi dokuyu koruyarak Astana gibi modern bir şehir inşa edileceğini belirtti.

Başta Türkiye olmak üzere; Almanya, Polonya, Rusya, Güney Kore ve komşu ülkelerden 300'e yakın yatırımcının katıldığı forum çerçevesinde, Kızılorda Valiliği ve Avrasya Kalkınma Bankası arasında bölgede yürütülen; inşaat, enerji, madencilik ve diğer alanlarda yapılan projelere finansman sağlamayı öngören işbirliği anlaşması imzalandı.

Avrasya Ekonomi Komisyonu Bakanı Timur Süleymanov, Kazakistan’ın herhangi bir bölgesine yapılacak yatırımın, Gümrük Birliği ve Avrasya Ekonomik Birliği sınırları içerisindeki 200 milyon kişinin yaşadığı bir pazara hitap edeceğini ifade etti.

Foruma Türkiye’den aralarında Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Başkanı Murat Özdağ'ın da bulunduğu 11 işadamı katıldı. Özdağ, Kazakistan’da yatırım yapma adına somut adımlar atmak için geldiklerini söyledi. Özdağ, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 milyar dolar olduğunu ve bu rakamın iki ülkenin gerçek potansiyelini yansıtmadığını belirtti.

Foruma İzmir’den katılan SİPİL Grup Genel Koordinatörü Kazım Umdular, Kızılorda'da önemli projelere imza atmak istediklerini belirtti. 12 yıldır Kazakistan’da otel ve restoran işletmeciliği yapan Tuncay Görgeç ise, bölgenin turizm yatırımı açısından bakir olduğunu, üretime yönelik yatırımlar içn uygun bir seçenek olacağını kaydetti.

Forum çerçevesinde Özdağ ve Kızılorda İşadamları Derneği Başkanı Ashat Muhametov işbirliği anlaşmasına imza attı. Kazakistan yatırım yapacak şirketlerin 10 yıl gelir vergisi, 5 yıl gümrük vergisinden muafiyetin yanında yapılan yatırımın yüzde 30'u geri ödemeyi vaad ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.