Türk mutfağı demek Nevin Halıcı demektir

Türk mutfağı demek Nevin Halıcı demektir

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Özrek,“Türk mutfağı demek Nevin Halıcı demektir. Yemek tarihiminizi araştırmaya çalışıyorum ama Nevim hocamız araştırılmadık bir nokta bırakmamış. Kendisine şükranlarımızı sunuyoruz” dedi

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Özrek, “Türk mutfağı demek Nevin Halıcı demektir. Yemek tarihimizi araştırmaya çalışıyorum ama Nevim hocamız araştırılmadık bir nokta bırakmamış. Kendisine şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. Konya Kültür ve Turizm Derneği, dünyaca ünlü Türk mutfak kültürü ve yemekleri araştırmacısı ve yazarı Dr. Nevin Halıcı için bir saygı toplantısı düzenledi. Kılıçarslan Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe akademisyenler ve Halıcı’nın sevenleri katıldı. Programda ilk olarak söz alan Dr. Nermin Işık, “İnsanlara sağlığında böyle bir saygı gününü düzenlenmesi çok önemli. Nevin Hanım’ın ismini ilk olarak 1982 yılında duymuştum. 1986’da tanışma fırsatımız oldu. Kendi adıma şanslıyım. Kendisi ile kız meslek lisesinde beraber çalıştık. Hoş sohbet, gezmeyi seven, tevekkül sahibi bir insan. Çok kibardır. Eli açık, cömert, donanımlı ve birikimli bir şahsiyettir. Konya’nın yiyecek, içecek ve sofra kültürüne, gelenekleri denilince ilk akla gelen isim.  Türk mutfak kültürü ve yemekleri denilince de ilk sıradadır kendisi. Kendisi sayesinde doktora yapma fırsatım oldu. İyi ki varsın” şeklinde konuştu.

img_5248.jpg

HARİKA BİR ROL MODEL

Daha sonra söz alan Dr. Osman Güldemir ise ilk olarak Nevin Halıcı’ın özgeçmişini okudu. Halıcı’nın çok sayıda kitabı olduğunu ve pek çok kişiyi etkilediğini belirterek, “Yurt dışında pek çok mecrada Sayın Halıcı’dan övgü ile bahsedilmiştir. Kendisi ile 2007’de tanışma fırsatım oldu. Günden güne, tanıdıkça kendisine bağlılığım arttı.  Hayatıma önemli katkıları oldu. Kendisi üretkenliği ile harika bir rol modeldir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Özrek de konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Nevin Halıcı ile 10 yıldır tanışıyoruz. Kendisi 2. annemdir. Türk mutfağı demek Nevin Halıcı demektir. Yemek tarihimizi araştırmaya çalışıyorum ama Nevim hocamız araştırılmadık bir nokta bırakmamış. Kendisine şükranlarımızı sunuyoruz.”

İNSAN ÜSTÜ BİR ÇABASI VAR

Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Prof. Dr. Nilgün Çelebi de şöyle konuştu: “Nevin Hocam’ın Konya’nın kültür ve turizmine ciddi katkıları var. Nevin Hoca’nın çalışmalarını ortaya koyarsak ciddi eserler ortaya koymuştur. 20’nin üzerinde kitabı bulunmaktadır. İnsan üstü bir çabası var. İlkokul sonrası okuması engellenmesine rağmen, orta okulu, liseyi dışarıdan bitirmesine rağmen, gizli gizli üniversiteyi bitirmiştir. Ve bunları zor şartlara rağmen başı kapalı olarak yapmıştır. Başı kapalı olduğu için pek çok sıkıntı çekmiş, bunlara sabretmiştir. Öyle bir değer olmuştur ki Türkiye’den çok yurt dışında büyük saygınlığı vardır. Sosyal bilimler alanında yurt dışında Nevin Hanım’ın geldiği yere gelen, takdir gören Türkiye’de başka bir akademisyen yoktur. Fakat ülkemizde hak ettiği yer verilmemiştir. Selçuk Üniversitesi, doktorasına rağmen, başı kapalı olduğu için kendisini üniversiteye kabul etmemiştir.”

KİTAPLARI TARİH VE KÜLTÜR BELGELERİDİR

Nevin Halıcı’nın dünü, bugünü ve zamanı aşan çalışmaları olduğunu söyleyen Çelebi, sözlerine şöyle devam etti: “Yemek ve sofra ile ilgili şimdi bir şeyler yapalım denildiği zaman, bu yapılması planlanan şeylerin, 20-30 yıl önce Nevin Hanım tarafından yapıldığını görürsünüz. Nevin Hanım’a yurt dışında sayfalarca methiyeler dizilmiştir.  Onun tüm kitapları tarih ve kültür belgeleridir, bilimseldir.  Hakkında doktora tezi yazılacak kadar başarılı bir araştırmacıdır. Günümüz akademisyenlerine örnek olmalıdır.”

HÂLİD ŞEN

img_5243.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.