Türk Mayın Avlama Filosu, Nusret-2014’te Güven Verdi

Türk Mayın Avlama Filosu, Nusret-2014’te Güven Verdi

Türkiye’nin evsahipliğinde, 12 ülkenin 19 gemiyle katıldığı Nusret-2014 Davet Tatbikatı, İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında devam ediyor. NATO ve Türkiye'den Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı yüzer ve uçar...

Türkiye’nin evsahipliğinde, 12 ülkenin 19 gemiyle katıldığı Nusret-2014 Davet Tatbikatı, İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında devam ediyor. NATO ve Türkiye'den Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı yüzer ve uçar birlikleri, çok sayıda ülkeden 20 gözlemcinin katılımıyla yapılan tatbikatta denize yerleştirilen 43 mayın, Türk Mayın Filosu’na bağlı mayın avlama gemileri tarafından tespit edilerek başarıyla imha edildi.

Katılan birlik ve komutanlıkların mayın harbi planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmek amacıyla yapılan tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir korvet, 4 mayın avlama gemisi, 3 mayın tarama gemisi, bir komuta kontrol gemisi, bir karakol botu, bir deniz helikopteri, bir mayın toplama botu, bir su altı savunma (SAS) görev timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan iki görev uçuşu savaş uçağı ve bir C-130 uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan iki sahil güvenlik botu, NATO Daimi Deniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu (SNMCMG-2) kapsamında Türkiye, Almanya, Bulgaristan, İngiltere, İtalya ve Yunanistan'dan beş mayın avlama gemisi ve bir fırkateyn olmak üzere toplam altı gemi, ABD, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, Cezayir, Gürcistan, Kore Cumhuriyeti, Katar, Lübnan, Pakistan ve Şili'den toplam 17 gözlemci personel ve karargâh subayı katılıyor.

MAYINLAR İMHA EDİLDİ

Tatbikat senaryosu gereği, TCG Sokullu Mehmet Paşa gemisi tarafından dip ve demirli eğitim mayını döküldü. Bunlar, mayın avlama gemisi TCG Akçakoca'nın harekat merkezinde sonar cihazıyla birer birer tespit edildi. Cismin mayın olup olmadığını belirlemek için denize, uzaktan kumandalı su altı denizaltı cihazı indirildi. Mini denizaltı, yaklaştığı cismin mayın olduğunu belirledi. Daha sonra özel ihtisaslı mayın harbi dalgıçları, zodyak bot ile mayının bulunduğu bölgeye dalarak, demir telini kesecek düzeneği yerleştirdi. Uzaktan kumanda ile demir teli kesilerek mayının su üstüne çıkarılması sağlandı. Su üstüne gelen mayına, dalgıçlar tarafından patlayıcı düzenek yerleştirildi. Gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra mayın, patlatılarak etkisiz hale getirildi.

Tatbikatı değerlendiren Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, “Bu gemimizin ve diğer mayın imha gemilerimizin en büyük özelliği daha sesiz olmaları. Bu standartların nedeni, mayınlara daha kolay yaklaşabilmeleri ve mayın imha edebilmek üzere yaklaşırken de kendisinin mayının alıcılarını hissettirmeden bu görevini tamamlaması. Bu gemilerimizin, bu özellikleri nedeniyle de dünya standartlarında daha pahalı olduklarını görüyoruz. Bu gemilerimizin etkin olarak kullanılabilmesi için de yetişmiş, çağdaş eğitim seviyesiyle donatılmış olan personele ihtiyacı var. Bu seviyede olan arkadaşlarımız da bu gemilerde görevlerini yapıyorlar. Bu gemilerimizin en büyük özelliklerinden biri de gece gündüz her şartta, derin sulardaki mayınlara yaklaşarak onları imha eden edecek fiziksel yeterliliğe sahip, bilgi seviyesi olan mayın harbi dalgıçlarına sahip olmaları.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.