Türk lirası değer kaybedebilir

Türk lirası değer kaybedebilir

Burak Arzova, “FED faizi artıracak. Türk lirası, yıl sonuna kadar öngörülerime göre değer kaybedebilir. Sınırlarımızdaki gelişmeler ve yaşanan diğer tüm olaylar, artışın körükleyicisi olacak. Yıl sonunda dolar 4.10'ları bile görebilir” dedi

20. yılında Anadolu'da Ekonomi Buluşmaları adı altında Türkiye ekonomisine, KOBİ ve sanayicilere katkı sağlamak amacıyla il il gezmeye başlayan Anadolubank, ikinci etkinliğini Konya'da gerçekleştirdi. Dedeman Otel'de düzenlenen panele Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova'nın yanı sıra; Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran, Anadolu Ticari ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Namık Ülke, Anadolubank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı İlhan Küçükahmetler,  Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı  Selçuk Öztürk, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜRK PARASI DEĞER KAYBEDEBİLİR

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken ABD Başkanı Trump'un tehlikeli ve değişik bir kişiliğinin olduğunu söyledi. Trump'un sözlerinde çelişkilerin varlığına dikkat çeken Arzova, “Söylediği söylediğini tutmuyor” dedi. Ardından, “ABD'de vergi indirimi sağlamasını bekliyorlar. Trump'tan farklı bir politika bekliyorduk. Kendisi YPG'ye ağır silahlar verdi. Siyaset ile ekonomi  ilişki içinde. ABD'de faiz artışı olur mu olmaz mı aslında biz onu konuşuyoruz. FED faizi artıracak gibi gözüküyor. Bütün dünya ülkeleri bu artıştan etkilenecek. Türk lirası yıl sonuna kadar öngörülerimize göre değer kaybedecek. Sınırlarımızdaki gelişmeler diğer olaylar tüm bu olayların körükleyicisi olacak. Yıl sonunda dolar 4.10l'arı bile görebilir” açıklamalarında bulundu.

KONYA BANKALAR İÇİN CAZİP

Anadolu Ticari ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Namık Ülke, Konya'nın tarım, üretim ve istihdam şehri olduğunu ifade etti.  Konya'da 35 bin kobinin hizmet verdiğini kaydeden Ülke, Hizmet sektöründe de ciddi gelişmeler yaşandığını aktardı. Daha sonra şunları kaydetti: “9 Organize sanayi bölgesi (OSB) bir tane de özel OSB var. Konya, bünyesinde 60 tane de orta ölçekli sanayi bölgesi barındırıyor. 15 milyon çift ayakkabı üretiliyor. Traktör yedek parça imalatında yüzde 90 üretim yapılıyor. Bankalar için Konya, cazip bir şehir.”

EKONOMİK DAĞILIMI DEĞİŞTİRMELİYİZ

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk de ana akımların olduğunu ve bu akımların  karşısında ülkelerin kendi pozisyonlarının almalarının zorunlu olduğunu dile getirdi. “Daha güçlü bir ülkede yaşamak, ekonomimizi daha da büyütmek istiyoruz” diyen Öztürk, “Bu sebeple vizyonlar çizdik. Bu vizyonları şuan ki ekonomi ile yapabilir miyiz? Ekonomik dağılımı değiştirmemiz gerekiyor. Batıdaki refahı doğu'ya aktarmamız lazım. Bu konuda herkese sorumluluk düşüyor.  Konya,Son 15 yılda Türkiye ekonomisinin üstünde bir performans sağladı. Güçlü bir tarım ve sanayi sektörümüz var. Toplam 4 üniversitemiz var. 120 bin öğrenci Konya'da yaşıyor. Onların da oluşturduğu güçlü bir sinerji var. Özel sektör Konya'da iştahlı. Son 4 yılda yabancı yatırımcıların da gözdesi oldu.”

YAPISAL PROBLEMLERİMİZ VAR

Anadolubank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı İlhan Küçükahmetler, tarımın en fazla gelişen ve ilgi gören sektör olduğunu hatırlatarak, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Dünya nüfusunun artışı hızla yükseliyor. Bu artış 2025 yılına kadar yüzde 16 olacaktı. Gıda ihracatı da yüzde 25 artacaktı. Dünyanın her yerinde toprak çok değerli. Nüfus, 2050 yılında 9 milyar olacak. Ülkeler, şimdi bunun hesabını yapıyor. Bunun için toprak almaya odaklanıyorlar. Türkiye'de de topraklar alınıyor. Genellikle suyu bol olan yerler, tercih ediliyor.”

ARAZİLER DE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Fevzi Tosun Konya'nın tarım ile bütünleştiğini söyledi. Tarımın stratejik sektör haline geldiğini vurguladı. Üretmenin gerekliliğini yineleyen Tosun, “Kaliteyi de kaybetmemek lazım. Tarımda değişim ve dönüşüm var. Kurum olarak, bunu çiftçimize sarsıntısız şekilde anlatmak için çabalıyoruz. Bilgi ve teknolojiyi işin içine katmalıyız” dedi.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.