Türk: Hükümetin Işid'e Yakın Olduğunun Bilinmesi Süreci Tehlikeye Atıyor

Türk: Hükümetin Işid'e Yakın Olduğunun Bilinmesi Süreci Tehlikeye Atıyor

Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol'u makamlarında ziyaret etti. Ziyarette Kobani'de yaşanan savaş hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Mardin Büyükşehir...

Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol'u makamlarında ziyaret etti. Ziyarette Kobani'de yaşanan savaş hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Türkiye hükümetinin Radikal selefi IŞİD örgütüne yakın olduğunun bilinmesinin, yaşanan barış sürecini tehlikeye attığını söyledi.

Radikal selefi IŞİD çetelerine karşı artık herkesin birleşmesi gerektiğini belirten Türk, ”IŞİD çeteleri Kürt halkına karşı saldırıyor. Ama bundan emin olun, yarın yerini şayet yakalarsa Türkler, Araplar ve tüm devletler için de tehlike teşkil eder. Bizler bunun içindir ki IŞİD çetelerinin önünün kesilmesini istiyoruz. Orada yaşananlar bir vahşettir. IŞİD çetelerinin saldırılarına tüm dünya sesiz kaldı. Kürt halkının sesinin artık duyulması gerekir. IŞİD çeteleri, bir tehlikenin geleceğinin göstergesidir. Türk hükümeti, bölgede ciddi anlamda çalışma yürütmediği gibi hala Kürt halkının da hakkını kabul etmiyor." dedi.

Yapılan görüşmede, Kürt halkının hakkının kabul edilmemesinden kaynaklı yaşanan Kürt mücadelesine vurgu yapan Türk, şöyle konuştu: "Halbuki Kürt halkı bugün burada büyük bir aktördür. Çünkü 40 milyon Kürt Ortadoğu'da yaşamaktadır. Bunun için de Kürt halkının sesini kısmak istiyorlar. Ve eğer Kürt halkı bir halksa, halk olmaktan kaynaklı onların da kendi hakları vardır. Kürt halkı da sadece kendi haklarını istiyor. Bu bir gerçektir ki Kürt halkı kendi hakkına kavuşmayıncaya kadar bir barışta, demokraside yaşanmaz. Aynı şekilde Birleşmiş Milletler ve Avrupa devletleri burada bir demokrasiye ulaşmak istiyorlarsa Kürt halkının hakkını göz önünde bulundurmalıdır."

Barış süreci konusunda hükümetin de kendi projelerini artık ciddi anlamda ortaya çıkarıp halka aktarma zamanının geldiğini ifade eden Ahmet Türk, "Türk hükümeti tarafından proje açıklanmadığı için halkın artık inancı kalmadı. Sayın Öcalan ile bir hafta içinde iki görüşme gerçekleştirildi. Kendisi bu projeye umutlu bakıyor. Ama ne yazık ki halkın inancı Türk hükümetine karşı kalmadı. Çünkü halk, Türk hükümetinin bir yandan barış dediğini ancak diğer yandan IŞİD çetelerine yardımcı oluyor diyor. Halk bu bağlamda inanmıyor." diye konuştu.

"KÜRT VE TÜRK HALKI HER ŞEYDEN ÖNCE BERABER BİR KÜLTÜR YAŞADIK"

Kürt halkının amacının sınırları kaldırmak olmadığını kaydeden Türk, “Ne olursa olsun Kürt ve Türk halkı bin yıllarca beraber yaşıyor. Bu beraberliğin bozulmaması için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazırız. Kürt ve Türk halkı her şeyden önce beraber bir kültür yaşadılar. Aslında IŞİD'e karşı Kürt halkının yanında olunması gereklidir. Ama Türk hükumetinin IŞİD'e yakın olduğu bilinmesi, yaşanan barış sürecini de tehlikeye atmaktadır." şeklinde konuştu.

"İNANIYORUZ Kİ HER DEVLET BU SÜRECE KATKI SAĞLAYACAKTIR"

Türk'ün konuşmasının ardından kısa bir değerlendirme yapan Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau ise birkaç gün önceye kadar Ankara'da HDP ile görüştüklerini söyledi. Trenteseau, “HDP ile görüşmeleri sırasında yaşanan barış sürecinin gidişatı hakkında da bilgi aldık. Tüm devletlerin yaşanan barış sürecine katkı sunacakları konusunda bir şüpheleri olmadı. IŞİD çetelerine karşı tüm ülkelerin de birlik olması lazım." diye ifade etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.