Türk Gıdacılar Moskova’da: Ürünlerimiz Avrupa’dan Daha Kaliteli

Türk Gıdacılar Moskova’da: Ürünlerimiz Avrupa’dan Daha Kaliteli

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırımların uygulandığı Rusya, Batılı ülkelerden bir yıl süre ile gıda alımını durdurdu. Süt ve süt ürünleri, beyaz et, yumurta ve deniz ürünlerinde 160’dan fazla firmaya ihracat kapısı açılan Rusya’ya...

Ukrayna krizi nedeni ile yaptırımların uygulandığı Rusya, Batılı ülkelerden bir yıl süre ile gıda alımını durdurdu. Süt ve süt ürünleri, beyaz et, yumurta ve deniz ürünlerinde 160’dan fazla firmaya ihracat kapısı açılan Rusya’ya Türk gıdacılar çıkarma yaptı. Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilen World Food Moscow 2014 Fuarı’na (WFM) Türkiye’den 36 firma katıldı. Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Surur Aydın, Türk ürünlerinin kalite açısından Avrupa’nın üzerinde olduğunu, Rusya’nın taleplerini karşılayabilecek potansiyele sahip olduklarını söyledi.

Moskova’da düzenlenen fuarda Türk bulgur, makarna ve diğer hububat ürünlerinin tanıtımını yapan Aydın, “Rusya pazarı çok önemli. 145 milyon nüfusla hemen yanı başımızda büyük bir pazar. Biz buradan hak ettiğimiz payı alamıyoruz. 2014’ün ilk yarısı için 5-6 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Türkiye’nin toplam gıda ihracatı da Rusya’nın ithalatının sadece yüzde 2,5’ini oluşturuyor. Bu bizi tatmin etmiyor.” dedi.

BULGUR, GREÇKAYA ALTERNATİF OLACAK

Rusların greçka denilen siyah buğday benzeri bir ürün tükettiklerini, greçkaya alternatif olarak bulguru tanıtmak istediklerini ifade eden Aydın, “Bulgurumuzu organik olarak işliyoruz. Rus halkı bulgurumuzu tanıyabilirse, greçkadan daha çok severler. Uzun lif yapısı ile çok sağlıklı bir ürün.” bilgisini verdi.

RUSYA’DA FIRSATLARI DEĞERLENDİREREK KALICI OLABİLİRİZ

Rusya pazarında tanıtım açısından geç kalındığını ve Türkiye’nin hak ettiği yeri elde edebilmesi için daha sıkı çalışması gerektiğini ifade eden Türk iş adamı, Rusya’nın ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinden gıda alımını durdurmasının fırsat oluşturduğunu söyledi.

Rusya halkının Türk ürünlerini tüketmeye başlayınca çok beğeneceklerini ve sonrasında Rusya pazarında kalıcı olabileceklerini ifade eden Aydın, “Fevkalade bir fırsat var. İyi değerlendirmeliyiz. Rusya’nın taleplerini rahatlıkla karşılayabilecek potansiyelimiz var. Makarnada dünyanın ikinci tedarikçisiyiz. Bugün bütün Afrika ülkelerini doyuruyoruz. Tedarik açısından herhangi bir sorun yaşamayız.” değerlendirmesinde bulundu.

MAKARNA VE BULGURDA HEDEF ÜLKE RUSYA

Makarna ve bulgurda hedef ülkenin Rusya olduğunu kaydeden Aydın, Türk ürünlerinin kalitesinin tüm dünyada çok beğenildiğini söyledi. Türkiye’de yetişen ürünlerin lezzetinin Avrupa ile mukayese edilemeyecek kalitede olduğunu savunan Türk girişimci şu tespitlerde bulundu: “Bizim ürünlerimizin Avrupa’dan daha kaliteli ve lezzetli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Tüm dünya beğeniyor. Ruslar da çok beğenir. Kültür yakılığımız var.” Aydın’a göre Rusya pazarına yönelik ihracatın artması Türkiye’de fiyatların artmasına neden olmaz. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.