Türk Enerji-sen: 100 İşyeri Kapanacak,10 Bin Maden İşçisi İşsiz Kalacak

Türk Enerji-sen: 100 İşyeri Kapanacak,10 Bin Maden İşçisi İşsiz Kalacak

Türk Enerji-Sen Genel Başkan Mehmet Özer, Torba Yasa'da yer alan bazı düzenlemelerin madenciliği durma noktasına getirdiğini belirterek, “Yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onayı ile birlikte Zonguldak‘ta 20 civarında yeraltı kömür işletmesi,...

Türk Enerji-Sen Genel Başkan Mehmet Özer, Torba Yasa'da yer alan bazı düzenlemelerin madenciliği durma noktasına getirdiğini belirterek, “Yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onayı ile birlikte Zonguldak‘ta 20 civarında yeraltı kömür işletmesi, işçilerine çıkış vererek üretimi durdurmuşlardır. Önümüzdeki günlerde Ermenek, Gediz, Trakya ve diğer madencilik havzalarında faaliyet gösteren maden işletmelerini de aynı son beklemektedir. Bu süreçte yaklaşık 100 işyerinin kapanacağı, 10 bin civarında maden işçinin işsiz kalacağı tahmin edilmektedir.” dedi.

Madencilik sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mehmet Özer, 16 Haziran 2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Başbakanlık Genelgesi nedeniyle sektörün ivme kaybettiğini dile getirdi.

Özer, bu genelgenin neden olduğu sorunlar ve genelgenin yasaya aykırı olduğu sektörün tüm tarafları ile birlikte siyasi iktidarın üyeleri ve bakanlık yetkilileri tarafından da bilinmesine rağmen kimsenin bu genelgeyi hazırlatan iradeye gerçekleri ifade edemediğine işaret ederek, “Başbakanlık genelgesine karşı şimdiye kadar meslek odaları ve sendikamız itirazlarımızı defalarca belirtmiş olmamıza rağmen siyasi iktidar tarafından itirazlarımız dikkate alınmamıştır. 16 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan genelgenin tahribatı ortada dururken, Soma faciasından sonra kamuoyunda "Taşeron Yasası" olarak ta bilinen yasa süratli bir şekilde TBMM’ ne sevk edilmiş aylarca süren tartışmalardan sonra nihayet yasallaşmıştır. Soma faciasının yaşandığı maden ocağında görevliyken yaşamını yitiren madencilerin hayatta kalan yakınlarının bir takım maddi sorunu ve sosyal güvenlik ile ilgili sorunlarının çözüme kavuşmasının yanında, Torba yasa’ da yer alan bazı düzenlemeler adeta madenciliği durma noktasına getirmiştir.” diye konuştu.

“POPÜLİZM, BİRÇOK MADEN İŞLETMESİ FAALİYETİNİ DURDURDU”

‘Popülizm’ adına yeraltı maden ocaklarında görev yapan işçilerin ücretlerini en az iki asgari ücret tutarına çıkarma zorunluğu getiren yasa nedeniyle birçok maden işletmesi faaliyetini durdurduğunu ifade eden Türk Enerji-Sen Genel Başkanı, şöyle devam etti:

“Bu maden ocaklarında çalışan personel işsiz kalmıştır. Bulunduğumuz süreçte yasanın TBMM Genel Kurulunda kabulü ve Cumhurbaşkanı tarafından onayı ile birlikte Zonguldak‘ta 20 civarında yeraltı kömür işletmesi işçilerine çıkış vererek üretimi durdurmuşlardır. Önümüzdeki günlerde Ermenek, Gediz, Trakya ve diğer madencilik havzalarında faaliyet gösteren maden işletmelerini de aynı son beklemektedir. Bu süreçte yaklaşık 100 işyerinin kapanacağı, 10 bin civarında maden işçinin işsiz kalacağı tahmin edilmektedir.”

“Şayet yasa hazırlanmadan tasarı tüm taraflarca tartışılmış olsaydı, bu aksaklıkların bir bölümü yaşanmayabilirdi.” diyen Mehmet Özer, madencilik alanında yapılan ve yoğun emek gerektiren maden çalışanlarının haklarının iyileştirilmesi ile ilgili yapılan çalışmaların her zaman destekçisi olduklarını ancak, Torba Yasa‘da madencilik ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerde ‘ben yaptım’ anlayışının devamından farklı olmadığını vurguladı.

“DEĞİŞİKLİKLERİN SONUÇLARININ NELER OLABİLECEĞİ YÖNÜNDE HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMADI”

Torba yasa kapsamında yapılan düzenlemeler ile yeraltı maden işletmelerinde erken emeklilik, yeraltında 6 saat çalışma ve 2 asgari ücret maaş ve benzeri değişiklikleri hüküm altına alındığını söyleyen Özer, ancak bu değişikliklerin sonuçlarının neler olabileceği yönünde hiçbir çalışma yapılmadığını ve yapılan uyarıların da dikkate alınmadığını belirtti. Özer sözlerini, “Torba yasa kapsamında yangından mal kaçırırcasına Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce süratlı bir şekilde yapılan bize göre yetersiz bu düzenlemeler madencilik sektöründe daha fazla tahribat yaratmadan tüm ilgili tarafların katılımıyla bir madencilik çalıştayı yapılarak sorunlar samimi bir şekilde masaya yatırılarak çözüm aranmalıdır. Hükümet, ithal kömüre fon konularak ülke içerisinde yerli kaynaklarımızın güvenli bir şekilde üretilmesi amacıyla sektöre teşvik sağlanması, Taşeronlaşmanın yasaklanması ile işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında önlemler almak yerine pansuman tedbirler almayı tercih etmiştir.” şeklinde sürdürdü.

“HÜKÜMET, SEKTÖRÜN SORUNLARINA TARAFLARI KATARAK ÇÖZÜM ARAMALIDIR”

Maden ve kömür madenlerinin fiyatlarının uluslararası piyasada arz-talep esasına göre oluştuğunu hatırlatan Özer, “Üretim maliyetleri satış fiyatını değiştirmemektedir. Satış fiyatı küresel piyasada belirlenmiştir. Torba yasa’ da yapılan bu değişiklikler ile yerli maden üretim fiyatlarının işçilik maliyetlerinde yüzde 25-35, toplam maliyetlerinde ise yüzde 12 ile 15 oranında artışlara neden olunmuştur. Bu maliyet artışları özellikle kömür madenciliğimizi olumsuz etkilemektedir.” dedi.

Türk Enerji-Sen Genel Başkan Mehmet Özer, “Torba Yasa‘da yapılan değişikliklerin madencilik sektöründe daha fazla istihdam ve üretim sorunlarına yol açmaması için, maden çalışanlarını ve maden sektörünü küresel politikalara karşı koruyacak gerekli tedbirler derhal alınmalıdır. Sonuç olarak; Hükümet, öncelikle ben yaptım oldu anlayışından vazgeçerek, biran önce maden üreticileri, meslek odaları, memur ve işçi sendikalarını bir araya getirerek sektörün sorunlarına tarafları katarak çözüm aramalıdır.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.