Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Türk  dünyası  gençliğine dâir

Türk  dünyası  gençliğine dâir

Bizleri üzen bunca problemler içerisinde yüreğimizi ferahlatan, kalbimizi sevinçle dolduran güzel haberler de olmuyor değil. Onların eğitim açısından dikkate değer bulduklarımızı sizlere duyurmadan edemiyoruz. Meselâ, geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) dünyânın dört bir yanından kardeş topluluklara mensup gençleri ülkemizde bir araya getirerek ‘Gelecek Nesil Akademisi’ düzenledi.  Bu kapsamda Kasım ayında başlayan programa 19 ülkeden 40 genç katıldı. Bu faydalı program kardeş toplulukların güncel ve geleceğe dâir ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlandı.

Program kapsamında gençler alanında uzman akademisyen ve eğitimcilerden oluşuyor. Katılımcılar liderlik, sosyal medya, habercilik, ülkeler arası ilişkiler gibi konularda dersler aldılar. Ayrıca program süresince kamu, kurum ziyâretleri ve kültürel etkinlikler gerçekleştirildi. Katılımcıların alacakları eğitimin yanın sıra kendilerinin de gurup projeleri ile belirlenen konularda fikirler yürütmeleri ve sunum yapmaları istendi. Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilen programlarda Avustralya, Avusturya, Almanya, Belçika, Endonezya, Japonya, Kanada, Hindistan, Malezya, Norveç, Bangladeş, Pakistan, Kırgızistan, Filipinler, Sudan, Suudi Arabistan, İsveç, Tayland ve Türkiye’den gençler yer aldı. İşte bu çalışma bir Doğu-Batı sentezidir.

Filipinlerden gelen bir genç, akademi hakkında görüşlerini şu şekilde dile getirdi; ‘Ben Filipinlerin Bangsomoro Planlama ve Kalkınma Teşkilâtında çalışıyorum. Çalıştığım kurumun hükümeti için planlar hazırlıyorum. Aynı zamanda 3 ve 5 yıllık planlar yapıyoruz. Buraya gelme sebebim, Bizim bölgemiz daha yeni otonomisini kazandı. Ülkemiz ve bölgemiz adına kalkınma ve idâre edilmesi için genç liderlere ihtiyâcımız var. Bu program vesilesiyle tanıdığım dünyânın farklı ülkelerinden gelen arkadaşlardan ve bize dersler veren hocalardan öğrendiklerimizle bölgemizde yeni kurulan hükümetimize ve halkımıza faydalı olacağımı umuyorum.’ Dedi.

Programa Amerika’dan katılan bir diğer katılımcı da; ‘Bu programa katılma sebebim dünyânın farklı ülkelerindeki kültürel gurupları özellikle de Türk asıllı gurupları daha yakından tanımak istememdir. Târihsel arka planlarımız, dilimiz, kültürümüz birbirine çok benziyor. Şahsen ABD’de kendi toplumumuz içinde oldukça aktif birisiyim. Burada da güzel arkadaşlarla tanıştım. Diğer hikâyeleri dinledikçe problemlerimiz birbirine çok benzediğini dünyâda yalnız olmadığımızı görüyorum. Bu sebeple programı çok faydalı bulduğunu’ söyledi.

Öte yandan ‘Türk dünyâsı târihi ve kültürel birikimlerini en güzel bir şekilde yaymak ve aradaki ilişkileri güçlendirmek amacı’yla yapılan pek çok faydalı etkinlikler de ülkemizin dört bir yanında icra ediliyor hatta buna öncülük ediliyor. Hakikaten bunlar da göğsümüzü kabartan çalışmalar. Emeği geçenlere müteşekkiriz.

Bu tür çalışmaların arasında en gözdesi ‘Türk Dünyâsı Gençlik Kurultayları’ düzenleniyor. Kurultaylar içerisinde tabi pek çok etkinliği barındırıyor. Türk dünyâsına özgü sportif, folklorik gibi çeşitli gösteriler düzenleniyor. Bu etkinlikler Uluslar arası bazda icra ediliyor. Türk Konseyine üye ülkeler şöyle; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve gözlemci olarak Macaristan’dan oluşuyor. Bu sefer ki etkinlikler kapsamında, ‘Türk Dünyası Gençliği’ni konuşmak üzere Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Gençlik ve Spor Bakanları ile toplanacaklar. Ama onun öncesinde bir çalışma gurubu toplantısı gerçekleşti. Türk dünyâsında gençlerin arasındaki iş birliğini güçlendirme mekanizmaların ele alınacağı toplantıda, gençler için değişim ve gönüllülük üzerine eğitim programlarıyla gençliği radikalleşme ve cehâlete karşı korumaya yönelik yollar aranacak. Toplantıda, gelecek yıl Özbekistan'da düzenlenecek. ‘Genç Girişimciler Forumu’, Kazakistan'da 2. Türk Konseyi Üniversite Spor Oyunları ve Türkiye'de 4. Dünya Göçebe Oyunları'na hazırlık konuları da ele alınacak. MaşaALLAH. Onur duyduk doğrusu.

ÖNEMLİ BİR NOT: 2019 Nobel Edebiyat ödülünü Srebrenitsa soykırımını inkar eden Ve Sırp savaş suçlularını savunan Avusturyalı yazar Peter Handke’ye verilmesini kınıyoruz. Bu akıl dışı utanç karârın geri alınmasını ilgililerden talep ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR