Türk Doğaltaş Sektöründe Yunfu Bereketi

Türk Doğaltaş Sektöründe Yunfu Bereketi

Taşı dövize çeviren Türk doğaltaş sektörü, Çin’de doğaltaş sektörünün kalbinin attığı merkezlerden biri olan Yunfu’da 18-21 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’ndan yeni ticari bağlantılarla...

Taşı dövize çeviren Türk doğaltaş sektörü, Çin’de doğaltaş sektörünün kalbinin attığı merkezlerden biri olan Yunfu’da 18-21 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’ndan yeni ticari bağlantılarla döndü. Çin’de inşaat sektöründe yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle düşük beklentilerle fuara katılan sektör temsilcileri, yoğun ilgi ile karşılaştı. Her firma ortalama 50-60 arası ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.

    Fuarı değerlendiren Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye’den katılan 57 firmayı da ziyaret ettiğini genelde tüm firmaların fuardan olumlu izlenimlerle ve sonraki süreç için umutlu ayrıldığını kaydetti. Kaya, "2015 yılında Türkiye’nin standının 600 metrekareden 1300 metrekareye çıkarılması için temaslarımız olumlu geçti. 2015 yılının hazırlıklarına şimdiden başladık. 2015 yılında daha yüksek katılımla Yunfu’da olacağız." dedi.

    Elazığ vişnesi isimli taşı Beyazsaray’da ABD Başkanı Barak Obama’nın ofisinde ve Kabe’de kullanılan Alacakaya Mermer ve Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzhan Arslan, Çin’de inşaat sektöründe yaşanan durgunluk nedeniyle düşük beklenti ile Yunfu Fuarı’na katıldıklarını, tahminlerinin üzerinde ilgiyle karşılaştıklarını söyledi. Arslan, "Türkiye’den katılım çok yüksekti. Yunfu Fuarı’nı Türk firmaları canlandırdı. Türk firmalarının fuara katkısı çok büyük. Bu yıl ilk kez katıldık önümüzdeki yıl da katılmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.

    "2015 YILINDA ÇİN’DEKİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE CANLANMA OLACAK"

    Çin’de inşaat sektöründeki krizi bire bir hissettiklerini anlatan Sirmersan Marble Yönetim Kurulu Başkanı Fatin Sirkeci de Türkiye’den sıfır beklenti ile geldiklerini ancak beklentilerinin çok üzerinde bir ilgi ile karşılaştıklarını söyledi. Çok sayıda ikili iş görüşmeleri yaptıklarını aktaran Sirkeci, şunları söyledi: "Gelenler ciddi firmalardı. Yunfu’da hali hazırda çalıştığımız firmalar var. Bu fuar sayesinde en az 2 müşteri daha kazandık. Burada görüştüğümüz firmaların bazılarını önümüzdeki günlerde Türkiye’de ağırlayacağız, yeni bağlantılar olacağına inanıyorum. Çin ekonomisi büyümek zorunda o nedenle 2015 yılından itibaren Çin’de inşaat sektöründe canlanma olacağına inanıyorum. İlk defa katıldık, önümüzdeki yıllarda da katılacağız."

    Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 2007 yılından sonra ikinci kez katıldığını dile getiren Çiftyıldız Mermer San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Osman Yıldız ise Yunfu Fuarı’na, proje firmalarının, mimarların ve büyük inşaat firmalarının katılımının arttırılması halinde daha başarılı hale geleceğini, fuarda gerçekleştirdikleri ikili iş görüşmelerinin 1-2 ay içerisinde sonuçlarını görmeyi umduklarını anlattı.

    "ULUSLARARASI KATILIMA YOĞUNLAŞILMALI"

    MRT Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Mert Emiroğlu de fuarda 85 firma ile ikili iş görüşmesi yaptıklarını, fuarın kendileri açısından başarılı geçtiğini aktardı. Emiroğlu, "Amerikalı, Hintli, Tayvanlı, Endonezyalı katılımcı azdı. Biraz daha uluslar arası olması için fuar idaresinin tanıtıma ağırlık vermesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

    Abudabi’de Al-Nahyan Camii, 7 yıldızlı Emirates Palas Oteli, Katar’daki İslam Sanatlar Müzesi gibi önemli projelerde doğaltaşları kullanılan Haz Mermer Sanayi Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Akın Yeşilkaya, Yunfu’da potansiyel müşteriler kazandıklarını, önümüzdeki yıllarda daha parlak bir pazar haline geleceğini dile getirdi. Yunfu’da Luna Grey isimli taşlarını ilk kez tanıtma fırsatı bulduklarını belirten Ege Mersan Firması ortağı Volkan Türkmen, beklentilerinin üzerinde ikili iş görüşmesine imza attıklarını, Luna Grey isimle yeni taşlarına Çinlilerin yoğun ilgi gösterdiğini anlattı. Türkmen, “Yunfu’da 60 civarında firma ile görüştük. 20 tanesi önümüzdeki günlerde Türkiye’yi ziyaret edecek. Onları tesislerimizde ağırlayacağız. Burada bize catering hizmeti yanında, döviz bozdurma, danışmanlık hizmetleri veren Guangzhou Sultan Restoran ve Ege İhracatçı Birlikleri’ne özel teşekkür borçluyuz. Önümüzdeki yıl daha hazırlıklı bir şekilde Yunfu Fuarı’nda olacağız.” şeklinde konuştu.

    

    Eminoğlu Mermercilik Ltd. Şti. firması ortağı Barış Vatansever de Çin’de inşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle geçmiş yıllara göre gelen müşterilerin sayısında bir miktar düşüş gözlemlediklerini, önümüzdeki yıl fuara katılma konusunda henüz bir karar vermediklerini söyledi. Kommersan Mermer Fabrika Müdürü Murat Özbakış, Yunfu Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın tanıtımının daha etkin yapılması halinde büyük alıcıların ve mimarların katılımının sağlanması durumunda fuarın başarısının artacağını kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.