Türk dili korunmalı

Türk dili korunmalı

Bilkent Üniversitesi ve Selahattin Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen 9. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Bilkent Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Kurultayda Türk dilinin korunmasının ve zenginleştirilmesinin önemine dikkat çekildi

9. Uluslararası Büyük Türk Dil Kurultayı, Bilkent Üniversitesi ve Selahattin Üniversitesi işbirliği Bilkent Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nde düzenlenen oturumlarda 44 bildiri okundu. Bilimsel nitelikli, geniş katılımlı uluslararası bir etkinlik olan 9. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı'nda Türk dili ile ilgili gelişmeleri görüşüldü ve yeni tespitler ele alındı.

Kurultaya Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kosova, Estonya'dan da akademisyenler katıldı. Kurultayın açılış törenine Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Doğramacı, Selahattin Üniversitesi Rektörü Dr. Ahmet Anwar Dezaye, Kurultayı Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Rasim Özyürek, Dr. Shadan Abbas ve Hazin Alnajjar ve akademisyenler katıldı. Kurultayın açılışında konuşan Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Doğramacı, kurultayın Türk dilin korunması ve geliştirilmesi açısından önemine dikkat çekerek, “Bu kurultayı bu yıl Irak'ın Erbil'de düzenleyecektik. Fakat bölgedeki olaylar yüzünden kurultayı Ankara'da yapma kararı aldık. Çok değerli akademisyenlerimiz yıllardır bu kurultaya katılarak, Türkçe'mizin gelişmesine önemli katkılarda bulunuyor. Kurultayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Dil öğrenmenin önemine de dikkat çeken Doğramacı, “Bilkent Üniversitesi'nin kurucusu Ali İhsan Doğramacı çok sayıda dil biliyordu. 60 yaşında Fransızca öğrenmeye başladı. Kendi ana dilimizi de iyi bileceğiz. Aynı zamanda yabancı dil de öğrenmeliyiz” diye konuştu.

EĞİTİMDE İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMELİYİZ

Selahattin Üniversitesi Rektörü Dr. Ahmet Anwar ise konuşmasında kurultayın hayırlara vesile olmasını diledi. Türkiye ile eğitim alanındaki ilişkilerin geliştirilmesini hedeflediklerini ifade ederek, “Türk Dil Kurultayı Erbil'de düzenlenecekti. Bildiğiniz üzere bölgemizdeki son gelişmeler yüzünden bu kurultay Ankara'da yapıldı. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu kurultayı Erbil'de yapacağız. Türkiye ve Kuzey Irak üniversiteleri arasında işbirliğinin gelişmesi için çalışıyoruz. Bölgemizde Türkçe öğrenmeye yönelik ilgi arttı. Eğitim alanındaki işbirliğini geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

GENÇLERİMİZE DİL SEVGİSİ AŞILANMALI

Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Rasim Özyürek ise Türkçe'nin bir dünya dili haline geldiğini belirterek, şunları söyledi: “Türkçemiz; geniş bir coğrafyaya yayılmış ve yaygın bir biçimde konuşulmaktadır. Türk dili insanlarımız arasında düşünce, duygu, inanç birliği oluşturan toplumsal yapıyı güçlendiren kardeş ülke ve topluluklar arasında kitleleri yakınlaştıran ortak çok güçlü bir dildir. Türk dili kurultayları, güzel Türkçemizin özleştirilmesi, tarihsel kaynaklarının araştırılması, incelenmesi ve dilimizdeki iletişimsizlik nedenlerinin ortaya konulması yönünden çok önem arz etmektedir.” Türk dilinin zenginleşmesi ve korunması için yazılı ve görsel basına da büyük görev düştüğünü dile getiren Özyürek, “İlkokuldan, üniversitelerimiz de dahil olmak üzere dilimize özen gösterilmelidir. Çocuklarımıza, gençlerimizi dil sevgisi aşılanmalıdır. Türk dilinin zenginleşmesi için, geleceğe gençlerimize taşınmasında, yazarlarımızın, bilim insanlarımızın, eğitim kurumlarımızın, basın yayın organlarına ve vatandaşlarımıza büyük görevler düşmektedir. Dilimizi zenginleştirelim. Dilimizi koruyalım” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde Prof. Dr. Zeynep Korkmaz, Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe'nin karşı karşıya bulunduğu sorunlar, Türkçe sözcüklüğün dünü bugünü ve dili zenginleştirmede halk ağzından yararlanma konuları hakkında sunum yaptı. Panelin ardından katılımcılar sabah ve öğle oturumlarında bildirilerini sundu. Kurultayın ikinci günü ise Eskişehir gezisi düzenlendi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.