Turisti kazıklamayın!

Turisti kazıklamayın!

Bu yıl 742. düzenlenecek olan Hz. Mevlana'yı anma törenleri için binlerce yerli ve yabancı turist Konya'ya akın edecek. Mevlana civarında faaliyet gösteren bazı esnaflar ise yerliye farklı turiste farklı fiyat veriyor. Bu durum esnaf ve yöneticileri rahat

Hz. Mevlana'yı Uluslararası Anma Törenleri'ne geri sayım başladı. Her yıl 7 Aralık'ta Kandil Uyandırma Merasimi ile başlayan ve 17 Aralık'ta Mevlana'nın vefat gecesi, yani Vuslat gecesi ile son bulan törenlere 2 hafta gibi kısa bir süre kaldı. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 742. Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri hazırlıkları ise tamamlandı. Bu yıl 742. düzenlenecek olan törenler için yine binlerce turist Konyaya akın edecek. On binlerce turist Mevlana'nın 'gel' çağrısına uyup Konya'ya gelecek.

BAZI LOKANTALAR FAZLA HESAP ÇIKARIYOR

Mevlana Müzesi civarında bulunan esnaflar da dört gözle turistleri bekliyor. Törenler sayesinde türbe civarında bulunan lokantalar ve hediyelik eşya satıcıları ciddi kazançlar elde ediyor. Törenler için şehre gelen yerli ve yabancı turistler, otellerde konaklıyor, lokantalarda yemek yiyor, Konya'ya özgü hediyelik eşyalar satın alıyor. Turistler her yıl esnafın yüzünü güldürüyor. Tören haftasında satışlarda ciddi bir artış görülüyor. 7-17 Aralık tarihleri arasında esnaf deyim yerindeyse rekor kırıyor. Ancak bazı art niyetli esnaflar yüzünden Mevlana'nın misafirleri kazıklanıyor. Esnaf, yerliye farklı turiste farklı fiyat veriyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından Mevlana'yı ziyarete gelenler, bazen hoş olmayan bir tabloyla karşılaşıyor. Bazı lokantalar fazla hesap çıkarıyor, hediyelik eşya satıcıları ve halıcılar ise turiste ürünleri fahiş fiyattan satıyor. Bu durum hem esnafı hem oda başkanlarını hem de şehrin yöneticilerini rahatsız ediyor.

KİMSE HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETMEMELİ

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı ve Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, Mevlana'yı anma törenlerinin esnafın harmanı olduğunu belirtti. Karamercan, "Konya esnafını temsil ediyoruz. Törenler esnaf için büyük önem arz ediyor. Ekonomiye canlılık getiriyor. Yerli ve yabancı misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamalıyız. Ay başından sonra Mevlana civarındaki esnafı ziyaret edip, çeşitli uyarılarda bulunacağız. Konya'nın artık büyük sorumlulukları var. Yükümüz ağır. Çünkü Başbakanın şehriyiz. Misafirler güler yüzle geliyor, o şekilde de şehirden ayrılmalı. Lokantacılar, taksiciler, hediyelik eşya satıcıları ve otelciler misafirlerimizi üzmemeli. Kimse haksız kazanç sağlamamalı. Her yıl üzücü hadiseler yaşanıyor. Bazı taksiciler turisti çok dolaştırıyor, bazı lokantalar fazla hesap çıkarıyor. Geçen yıllarda şikayetler aldık. Bu yıl bu tür hadiselerin yaşanmasını istemiyoruz. Böylece Konya daha çok kazanır" açıklamasında bulundu.

YAKALADIĞINI AVLA MANTIĞI BIRAKILMALI

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, bazı esnaf ve iş yerlerinin Konya'nın imajını bozduğunu belirtti. Akyürek, şu uyarılarda bulundu: "Misafirleri doğru sözle karşılamalıyız. Halkımız buna uyuyor. Ama bazı kötü örnekler de var. Kötü örnekler Konya'yı küçük düşürüyor. Mevlana bölgesindeki bazı işyerleri ve esnaflar buna dikkat etmiyor. Bir kötü örnek bile bizi zor durumda bırakıyor. Bu törenlerde böyle bir şeyle karşılaşmayalım." Yusuf Esengül isimli vatandaş da, "Konya esnafı bağlı bulundukları oda veya meslek kuruluşları vasıtasıyla eğitimden geçirimeli. Bence esnafımız hala turiste hazır değil. Bundan 20 sene önceki 'yakaladığını avla mantığı' hala var bazı esnafta. Gerek ağırlama, gerek konaklama, gerek mal ve hizmet sunma ve gerekse de fiyat politikalarında hem yerli hem yabancı turistin memnuniyetini sağlamak önemli. Bu da kendiliğinden olmuyor. Mevlana'nın misafirlerini iyi şekilde ağırlamalıyız" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum