Hâlid Şen

Hâlid Şen

Turist Konya'da kayboluyor

Turist Konya'da kayboluyor

Geçtiğimiz günlerde yabancı uyruklu turist bir çiftin Rampalı Çarşı civarında bir esnafa bir şey sormaya çalıştığına ve esnafın "bende yok" dercesine el işaretiyle çifti terslediğine şahit olmuştum. Çiftin yanına yaklaşıp sorduğumda ise Mevlana civarında bir otele gitmek istediklerini öğrendim.

**

Yolum turistlerin gitmek istediği tarafta olması nedeniyle eşlik ettim. Dilim döndüğünce biraz konuştuk. İtalyan olduğunu öğrendiğim çift bir taksiye binmişler ve gitmek istedikleri oteli söylemişler. Taksici de işin kolayından Alaeddin'in orada indirivermiş. Taksiciye kızgınlardı... Şehirden de memnun kalmadıklarını söylediler.

**

Yine bugün bir arayış içinde olan turistlere denk geldim. Bu sefer yerli turist... Bir yerleri aramaktan yorulmuşlar. Hava sıcak, Alaeddin-Adliye arsı tramvay çalışmaları nedeniyle yürüyerek bile olsa ulaşım zor...

**

Onlara da bildiğimiz kadarıyla gezilebilecek birkaç yeri tarif ettik...

**

Hızlı trenin Ankara'nın ardından İstanbul'a bağlanmasıyla turist sayısında ciddi bir artışı olacağını söyleyip duruyoruz. "Şehre gelen turist çok para bırakacak, şehrin gelirleri artacak" konuşulan bu.

**

Geçenlerde bir abimizle arabada kırmızı ışıkta dururken başka şehirden gelmiş bir araç yanımıza yanaşıp "Gar'a nasıl giderim?" diye sorunca, yanımdaki ağabey, "Bizi takip edin" dedi... Ama abi orası bize ters dediğimde o abimiz şehrin imajının nasıl ufak bir adımla değişebileceğinden bahsetmişti...

**

Bizim o aracı tren garına kadar götürmemiz götürdüğümüz kişilerden başlamak üzere şehrin imajın olumlu bir etki olmak üzere dalga dalga yayılacaktı. Tabi bu olumsuz bir etki uyandırıldığında da aynı şekilde yayılıyor.

**

Şehre gelen bir turistin edindiği izlenimlerin toplamı, şehrin imajını dalga dalga etkiliyor.

**

Şehirde bu anlayışla turisti karşılayıp, yol gösterecek, yardımcı olacak ciddi bir müessese bulunmuyor. Benim bildiğim şehirde 2 yerde "Information" noktası var. Yabancı turistin belki az bir kısmı bu yerleri bulabiliyordur fakat yerli turistin hiçbirinin bu yerlerden bilgi aldığını zannetmiyorum.

**

Belediyemiz ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü'müz ortak bir çalışma yapıp çeşitli yerlerde danışma noktaları oluşturup turistlere yardımcı olsa...

**

Maalesef turistler Konya'ya gelip kayboluyor... Çektikleri sıkıntı ise şehrin imajına büyük bir eksi değer katıyor...

**

Vatandaşımız da misafirlere biraz daha hoşgörü ve güler yüzle davranmalı... Ama şehrin yabancıları için bu danışma noktaları olmazsa olmazdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hâlid Şen Arşivi
SON YAZILAR