Türbe önü esnafı Şeb-i Arus'a hazır

Türbe önü esnafı Şeb-i Arus'a hazır

07-17 Aralık tarihleri arasında 743. Vuslat Şeb-i Arus Hazreti Mevlana'yı Anma Törenleri yapılacak. Gerçekleştirilecek olan törenlere Mevlana Çarşısı'ndaki esnaflar da son sürat hazırlıklarını tamamlıyor.

Şeb-i Arus törenleri için yurtiçi ve yurtdışından binlerce turist şehre geliyor. Esnafta turistlerden en iyi şekilde faydalanmak için hazırlanıyor. Törenler için yapılan hazırlıklar hakkında bilgi veren esnaf, hazırlıkların bir ay öncesinden başladığını belirterek, turistlerin hediye almalarının amaçlandığını söyledi. Mevlana Çarşısı esnaflarından Mahmut Uçar, kış döneminde şehre fazla turistin gelmediğini ancak Aralık ayında düzenlenen Şeb-i Arus'un kendileri için çok iyi olduğunu söyledi. Uçar,"Şeb-i Arus törenleri bizim için hem maddi hem de bir Konyalı olarak manevi yönden kazançlı çıktığımız bir haftadadır. Bizde bu haftadan elimizden geldiğince maddi ve manevi olarak faydalanmaya çalışıyoruz. Bir hafta içersinde kazancımız iki katına çıkıyor. Yerli yabancı turistler sayesinde bu çarşı dolup taşıyor" dedi.

TURİSTLER ÇARŞIDA GEZDİRİLMİYOR

Şeb-i Arus öncesi beklentilerinin çok olduğunu vurgulayan Mahmut Uçar, “Şehrimize bir yıl içinde yurtiçi ve yurtdışından milyonlarca turist geliyor. Ancak bu turistlerden gerektiği gibi kâr elde edilemiyor. Çünkü turistler şehirde gezdirilmiyor. Mevlana Müzesi'ne getirilip götürülüyor. Özellikle yabancı turistleri çarşımızda görmek neredeyse imkansız gibi. Şehrimize gelecek olan turistleri için tüm hazırlığımızı tamamladık diyebiliriz. Konya bu tür etkinliklerle adından söz ettiriyor ancak bazı sıkıntılar var bana göre. Mesela Şeb-i Arus törenleri hep aynı formatta yapılıyor.   Her yıl aynı etkinlikler. Farklı ve yeni aktivitelerle turistlerin her yıl gelmesi sağlanmalıdır. Turistlerin şehirde gezdirilerek, turistin şehrimize döviz bırakması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

HER KESİME HİTAP EDİYORUZ

Selçuklu biblolarından, Semazen biblolarına, Mevlana şekerinden, Konya gofretlerine 7'den 70'e her kesime hitap ettiklerini belirten esnaf Mahmut Uçar," Vatandaşın Konya'da hediyelik eşya dükkanlarına girip de kendisine uygun bir ürün bulmaması mümkün değil. Şeb-i Arus öncesi dükkanlarımız da turistlerin alışveriş yapmaları için yeni ürünler getiriyoruz. Turistler Konya'ya geldiklerinde Mevlana ve semazenle ilgili; figür, biblo ve tablo eserler alıyorlar. Bunlar hem küçük hem de fiyat olarak uygun olduğu için fazla rağbet görüyor. Hatta turistler bu biblolardan fazlaca alarak memleketlerindeki arkadaşlarına hediye olarak götürüyor. Biz de turistlerin ilgisine yönelik yeni ve değişik figür hediyelik eşyaları dükkanlarımıza getiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

TOLGA PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.