Tüpçüler son dönemini yaşıyor

Tüpçüler son dönemini yaşıyor

Doğalgazın son yıllarda hızla yaygınlaştığı Konya’da tüp satışları azaldı. Satışların yüzde 80 civarında düştüğünü belirten tüpçüler, yakın zamanda bu işi yapan kimsenin kalmayacağını düşünüyor

Doğalgaz kullanımının yaygınlaştığı Konya’da tüp satışları önemli ölçüde azaldı. Doğalgaz gelmeden öce evlerin temel ihtiyaçları arasında bulunan tüpler, doğalgazın gelmesi ile unutuldu. 37 senedir tüp satışı yapan ve Konya’nın en eski tüpçüsü olan Mehmet Okka, tüp satışlarının doğalgazın yaygınlaşması ile önemli ölçüde düştüğünü belirtti. Tüp bayilerinin önümüzdeki yıllarda tamamen kepenk indireceğini kaydeden Okka, “Konya’da tüp satma işine ilk ben başladım. 1980 yılında bu işe başladığımda Konya’nın tek tüpçüsü bendim. O zamanlarda evlerde tüp kullanmak bir lükstü. Daha sonra zamanla yaygınlaşan tüp evlerin vazgeçilmezi haline geldi. Sonra ilerleyen yıllarda doğalgaz kullanılmaya başladı. Hızla yaygınlaşan doğalgaz tüp satışlarını olumsuz yönde etkiledi” dedi.

TÜPÇÜLER BİTECEK

Doğalgazın geldiği yerlerde tüp kullanımın tamamen bittiğini belirten Okka, “Doğalgaz son yıllara hızla yayıldı. Konya merkezde doğalgazı olmayan mahalle neredeyse kalmadı. Hatta çevre ilçelerde bile artık doğalgaz kullanılır hale geldi. Eskiden evlerin temel ihtiyaç maddesi olan tüp doğalgazın gelmesi ile kullanılmaz oldu. Tüp şuan Konya içerisinde bulunan eski binalarda ve taşrada bulunan evlerde kullanılıyor. Konya’da bulunan eski evler de kısa süre içerisinde kentsel dönüşüm ile yıkılacak. Bu evlerin de yıkılması ile tüp satışları bitme noktasına gelecek. Yakın zaman sonra tüp satışı yapan bayilerin kalmayacağını düşünüyoruz” sözlerini kullandı.

TÜP FİYATLARI DÜŞTÜ

Okka, "Tüp fiyatlarında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 12 civarında düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yıl pahalı olan tüp, bu yıl daha ucuza satılıyor. Tüpün fiyatının düşmesinde bazı etkenler önemli rol oynadı. Ham petrolün varil fiyatının düşmesi ile tüp fiyatları da düştü. Ayrıca doların düşmesi de tüp fiyatlarının aşağı doğru inmesini sağladı. Geçtiğimiz yıla göre fiyatlar önemli oranda düşüş gösterdi" diyen Okka, şunları kaydetti: “Doların ve ham petrol varil fiyatlarının düşüş göstermesi ile tüp fiyatları da düşüş gösterdi. Tüp fiyatları geçtiğimiz yıl ile karşılaştıracak olursak, yüzde 12 civarında düşüş gösterdi. 2 kilogram olan büyük tüp geçtiğimiz yıl 85 liraydı. Bu yıl 75 lira seviyelerine kadar düştü. 2 kilogram olan küçük tüp ise geçtiğimiz yıl 17 liraydı. Bu yıl küçük tüp 15 liradan satılıyor.”

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.