Tunca Taştı, Sular Er Meydanı'na Ulaştı

Tunca Taştı, Sular Er Meydanı'na Ulaştı

Tunca Nehri’nin birden yükselmesi sonucu Er Meydanı civarında bulunan ağa ve başpehlivan heykelleri ile protokol girişinin bulunduğu alan su içinde kaldı.Bir haftadan bu yana taşkın alarmı veren ve şehrin güney kesimlerinde taşan Meriç Nehri’nde...

Tunca Nehri’nin birden yükselmesi sonucu Er Meydanı civarında bulunan ağa ve başpehlivan heykelleri ile protokol girişinin bulunduğu alan su içinde kaldı.

Bir haftadan bu yana taşkın alarmı veren ve şehrin güney kesimlerinde taşan Meriç Nehri’nde su seviyesi düşmeye başladı. Ancak bu kez Edirne merkezden geçen bir başka nehir olan Tunca’da sular yükseldi. Saniyede yaklaşık 50 metreküp civarında akan su, kuzey Bulgaristan’daki aşırı yağışlar sonucu bir anda 125 metreküp/saniyeyi buldu. Şu an için bir taşkın riski taşımayan debi yükselişi tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Er Meydanı etrafına sızdı. Nehirdeki su seviyesinin aşır yükselmesi nedeniyle düşük seviyede kalan tahliye menfezi nehir suyunu almaya başladı. Kısa süre içerisinde Kırkpınar protokol girişinin bulunduğu alan su içinde kaldı. Kırkpınar’ın etrafında dizili bulunan ağa ve başpehlivanların heykellerinin etrafını nehir suyu kapladı.

Alanda incelemelerde bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, nehirdeki debilerin güncel rakamlarını açıklayarak Tunca Nehri’nin taşkın riski taşımadığını söyledi. Tunca’da su seviyesinin yükselmesinin kuzey Bulgaristan’daki aşırı yağışlara bağlayan Gürkan, ancak su seviyesinin düşmeye başladığını ifade etti.

Son yıllarda nehirlerdeki su rejiminin değiştiğine dikkat çeken Gürkan, Meriç’te DSİ tarafından yapılan temizleme çalışmalarının ardından su seviyesinin artmasına rağmen taşkınların yaşanmadığını dile getirdi. Gürkan, Meriç Nehri yatağındaki temizleme çalışmalarının Tunca’da da yapılması gerektiğine vurgu yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.