Ramazan Kural

Ramazan Kural

Tüm İslam aleminin Mevlid kandili mübarek olsun

Tüm İslam aleminin Mevlid kandili mübarek olsun

Mevlid kandili Rebiülevvel ayının 11, gününde Müslümanlar tarafından idrak edilmektedir. Bu sene mevlid kandilini 19 kasım pazartesi günü idrak edeceğiz

Mevlid kandili alemlere rahmet olarak gönderilen Hz Muhammed (s.a.s ) dünyaya gelişinin yıldönümüdür.

Mevlid kutlamalarını ilk ihdas eden zatın Erbil Atabegi Muzafferüddin Kökböri

(mö. 630 / 1233) olduğu kabul edilir. Bu kutlama için toplananlara mevlid kıssaları okumayı ilk başlatan kişinin ise Mısır Çerkez hükümdarlarından biri veya Mısır Fatımileri olduğu söylenir

Osmanlı padişahı II. Selim döneminde (566- 574 ).( camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakılarak kutlandığı için bu gecelere kandil geceleri denilmiştir. Bunlar Mevlid, Regaib Mi'rac. Berat ve Kadir geceleridir. Bazan Arapça "leyl" (gece) kelimesi eklenerek leyle-i Kaçlr. leyle-i Berat şeklinde de kullanılır. Bu gecelerin kutlanma tarihleri kamer takvime göre şu şekilde belirlenmiştir)

Mevlit Kandili, Ayeti Kerim'de "Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik" denilerek övülen rahmet elçisi Hz. Peygamberin dünyaya teşrifini kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, kerem ve cömertliğini... Kısaca geçici hayatımızı onun yüce ahlakıyla şekillendirip verimli kılacağımız günün adıdır.

Mevlid kandili ve bütün kandillerimiz öze dönüşün, düşünmenin, haklıyı, haksızı anlayabilmenin yüce Allaha yürekten yakarış yönelişin kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin imkanlarını sunan Allahın bize bahşettiği kutlu günlerdendir..

Bugün yine dünya Müslümanlar savaşlar, işgallerle boğuşuyor ; kimsenin kimseye güveni kalmamış ümitsizlik girdabında boğuşuyor. Hz Muhammed'in getirdiği hakikatine güzel ahlakına örnekliğine her zamankinden daha çok muhtacız.

Avuçların açıldığı gözlerin yaşardığı, ilahi esintilerin kalpleri okşadığı anın bir asra bedel olduğu bu gecede dualarla birleşmek dileğiyle kandilinizi kutlarım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR