Tüdef: Yaşlıların İndirimli Seyahat Kartlarında Keyfilik Hakim

Tüdef: Yaşlıların İndirimli Seyahat Kartlarında Keyfilik Hakim

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıktı Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Ücretsiz ve İndirimli Seyahat kartları Yönetmeliği’nin 4 Mart 2014’te yürürlüğe girdiğini belirterek, kart dağıtımındaki keyfi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıktı Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Ücretsiz ve İndirimli Seyahat kartları Yönetmeliği’nin 4 Mart 2014’te yürürlüğe girdiğini belirterek, kart dağıtımındaki keyfilikten yakındı.

Yönetmeliğin 5’inci maddesinin 65 yaş ve üzeri olan vatandaşların deniz ve demiryollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediye tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediye tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehr içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yaralanmalarını öngördüğünü ifade eden Yılmaz, “Yine bu yönetmelikte; seyahat tanıtma kartlarının bakanlık tarafından verileceğini, bu kartlardan kimlerin yararlanacağını, 65 yaş ve üstü olan tüketicilerin şehir içi ve şehirlerarası ulaşımda nüfus cüzdanı ile seyahat edebileceklerini hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde açık hükme bağlamıştır.” dedi.

Ancak ülke genelinde yönetmeliğin uygulamasında sıkıntılar yaşandığını, tüketiciden kart parası ve vize parası alındığına işaret eden Sıtkı Yılmaz, şunları kaydetti: “İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun, Manisa, Diyarbakır illerinde yönetmelik hükümleri aynen uygulanmaktadır. Ankara, Konya, Kayseri illerinde ise bu hakkın kullanımı karta bağlanış ve şehr içi seyahat 5 lira ücretle yapılabilmektedir. Bursa, Balıkesir’de ise ilk başvurular için 20.00- 10,00 lira ve doğum yıldönümlerinde ise 15-10.00 TL vize ücreti alınmaktadır. Oysa yönetmelik belediyelere bu hakkın kullanımında kart verme yetkisi vermemektedir. Uygulamalar bu şekilde devam ederse ülke genelinde milyonlarla ifade edilebilecek haksız bir kazancın kapısı aralanmış olacaktır. Tüketicinin sırtında yeterince haksız kazanç kamburu bulunmaktadır. Buna yenileri eklenmemelidir. Belediye ve bağlı şirketler tüketicinin hakkına saygı göstermeli, bu hakka limon sıkmamalıdır.”

Keyfi ve haksız uygulamaların önünü almak için bakanlığı devreye girmeye çağıran Yılmaz, “Bir hakkın tam olarak kullanımını engelleyen bu uygulamalara bir an önce son verilmelidir. 65 yaş ve üstü tüketiciler bir ‘ahdi vefa’ örneği olan bu yönetmelik hükümlerinden gönüllerince yararlanmalıdırlar. Bu hakkın kullanımı hiçbir şekilde sınırlandırılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Belediyelerin ve bağlı şirketlerin veya özel şirketlerin 65 yaş ve üstüne tanınan bir hakkın üzerinden nemalanmalarının kabul edilebilir bir tarafı bulunmadığını ifade eden TÜDEF Başkanı sözlerini şöyle tamamladı: “Bir ilden veya ilçeden alınan kart, diğer il ve ilçelerimizde geçerli olmadığına göre en geçerli olan uygulama yönetmelikte belirtilen şekilde yapılmalı ve nüfus cüzdanı seyahat için esas alınmalıdır. Bakanlık bürokrasisi hazırlık aşamasında bu yönetmelik hükümlerini görüşerek, tartışarak ve çeşitli kurumlardan görüş alarak bu seyahatin nüfus cüzdanıyla yapılabileceğini karara bağlamıştır. Bu nedenle belediye ve özel şirketlerin farklı uygulama ortaya koymaları bir hakkın sınırlandırılmasından başka bir şey ifade etmemektedir. TÜDEF ve bileşenleri olarak, tüketiciye verilen bu hakkın yönetmelik hükümlerine göre uygulamasının takipçisi olacağız. Bu konuda yetkili makamlara görüşme talebimizi yeni ilettik. Kısa süre içinde yanıt verecekleri beklentisi içindeyiz. Bakanlığa da bu konuda çok şikayet yapıldığını biliyoruz. En kısa süre içinde yönetmelik hükümlerinin Ülke genelinde yeknesak bir şekilde uygulanması için mücadelemize kararlı bir şekilde devam edeceğiz.”
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.