Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Tramvaylar Sauna İhtiyacını Gideriyor

Tramvaylar Sauna İhtiyacını Gideriyor

Üç aylardan ikincisi olan Mübarek Şaban ayının da yarısını geçtik, Berat Gecesi’ni idrak ettik ve 11 ayın sultanı Mübarek Ramazan ayı için gün saymaya başladık.
Numune Hastanesi’nin yanlış bir kararla Yazır Bölgesi’ne taşınması ile yolcu yükü daha da artan ve saunaya dönen tramvaylar temmuz sıcakları ile birlikte bir kez daha gündem konusu.
Hatırlarsanız geçtiğimiz Nisan ayının 2. haftasında Büyükşehir Belediyesi’nin idarecileri tramvaylara klima takılacağını hatta tramvay setlerinin yapılacak ihale ile tümden yenileneceğini ve artık bizim hemşerilerimizin de diğer şehirlerdeki gibi raylı sistemden yararlanırlarken kış aylarında üşümeyeceklerini ve hepsinden önemlisi yaz aylarında saunaya döndürülen tramvaylarda terlemeyeceklerini ifade etmişleri.
Anadolu’da tramvaya ilk sahip olan şehir Konya’dır. Bununla öğünmek elbette bu şehrin hakkıdır. Ancak geçen yıllar içinde Konya’nın kanayan yarası haline gelen tramvay artık her geçen vatandaşı çileden çıkartacak hale gelmiştir.
Nasıl kanayan yara haline gelmesin ki?
Yapıldığı güden bu güne üniversite kampüsü içindeki hat hariç hiçbir ilave yapılmayan tramvay özellikle hızlı trenin faaliyete geçmesi ile artık kaplumbağa hızı ile tarif edilir olmuştur ve “Git Gel Konya 6 Saat” darb-ı meselinden sonra, “Ankara Konya arası 75 dakika; Alaaddin kampüs arası da 50 dakika” sözü de darb-ı mesel haline gelmek üzeredir.
Yıllardır karınca hızı ile seyahat etmenin acısını yaşayan Konyalılar mevsim gereği havaların ısınmasıyla birlikte tıklım tıklım dolu olan tramvaylarda sauna keyfi(!) yaşamaya mahkûm edilmişlerdir.
2 ay kadar önce Büyükşehir Belediye Başkanının “Tramvaylara en yakın zamanda klima takacağız” sözleriyle az da olsa ferahlayan Konyalılar diğer pek çok söz gibi bu konudaki sözün de tutulmamasının ardından bugünlerde yaşlı ve küçük çocukların sıcaktan bunalarak fenalık geçirmeleri üzerine deyim yerindeyse tam anlamı cayır cayır yanıyorlar.
Örnek belediye, örnek şehir ve model kent olmanın avantajlarıyla klimaları takılmış tramvaylarda sıcak yaz günlerinde bile terlemeden püfür püfür yolculuk yapacağını zanneden gariban Konyalılar bir kez daha hayal kırıklığına uğramış gözükmektedirler.
Hem de sadece vatandaşı ile değil.
Üniversite öğretim elemanı ve öğrencisiyle, hasta ve hasta yakınlarıyla hepsinden önemlisi de basın mensuplarıyla.
Yaklaşık 8 yıl önce metro sözü verenler 8 yıl geçtikten sonra tramvaylara hala bir klima bile takmayı bile becerememişlerse mazeret aramaya gerek var mıdır?
Mübarek aylarda ve günlerde tramvaylara takılacak klima parasının yüzlerce katını hiçbir işe yaramayan ve program adı verilen konser-gösteri adı altında sanatçı geçinen kişilere verebilen bir belediye idaresinin de artık mazeret aramaması gerekir.
Mübarek Berat Gecesi’nde çöplüğe çevrilen Mevlana Müzesi ve Sultan Selim Camii etrafında var olan bidatler yetmezmiş gibi yeni bir bidat icat edercesine vatandaşların kandillerini kutlayan Konya Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, bundan sonraki ilk kutlama törenlerini yaz sıcağı altında saunadan farksız olan tramvaylarda, yanlarına belediye Meclis Üyeleri ile Genel Sekreter ve Yardımcılarını ve de Daire başkanlarını da alarak Alaaddin Kampüs güzergâhında tramvay yolcuları ile yapmalıdırlar.
Tabi ki söylenecek sözlere bir cevapları ya da tahammülleri varsa.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR