Tramvay raydan çıktı, yolcular mağdur oldu

Tramvay raydan çıktı, yolcular mağdur oldu

Büyük umutlarla alınan yeni tramvaylar vatandaşı şimdiden bıktırdı. Önceki gün akşam tramvayın Sakarya Tramvay Bakım Atölyesi'nde raydan çıkması sonucu seferler 3 saat aksadı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Çek Cumhuriyeti'nden 104 milyon Avro'ya alınan, Skoda marka tramvaylar yolcuları çileden çıkarmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanamayan bir nedenden dolayı tramvay seferleri yaklaşık 1 saat aksamış, duraklar yolcularla dolmuştu. Önceki gün de Sakarya Tramvay Durağı'nın yakınlarında bulunan, tramvay bakım merkezinde yeni tramvaylardan birinin raylardan çıkması sonucu, tramvay seferleri yaklaşık 3 saat aksadı. Uzun süren çabalar sonuç vermeyince yolcular saatlerce soğukta beklemek zorunda kaldı. Yolculardan bir kısmı minibüse binmek istese de minibüsler de yoğunluktan yolcuları alamadı. Bazı yolcular da cadde üzerinde otostop çekti. Duyarlı sürücüler vatandaşların bir kısmını gideceği yere kadar bıraktı. Büyükşehir Belediyesi yolcuların mağdur olmaması adına otobüs de gönderemeyince vatandaşların büyük tepkisini çekti. Büyükşehir Belediyesi bir kriz yönetiminde daha sınıfta kaldı.

KENDİ PARAMIZLA REZİL OLDUK!

104 milyon Avro'ya Konya Büyükşehir Belediyesi'ne özel olarak üretilen yeni tramvaylar, kur farkından dolayı daha pahalıya patladı. Yetkililer konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmazken,yeni tramvayların sürekli arıza yapması tramvayların raylara uygun olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi.  Raylarla ilgili bir sorunların olduğunu belirten Demiryol-İş Konya Şube Başkanı Adem Gül, "Raylar yeni tramvaylara uygun değil. Büyükşehir Belediyesi, raylarla ilgili düzenleme yapıyor. Geçen yıl, otogar sonrası için düzenleme yapıldı. Tam bir bilgim olmamakla birlikte kalan ray düzenlemenin de bu yıl yapılacağını düşünüyorum. Ancak yeni bir hat düzenlemesi de söz konusu, belki ertelenebilir" ifadelerini kullandı. Yeni tramvayların garanti kapsamında bakımının Çekler tarafından yapıldığını ifade eden Gül, "Şu anda garanti kapsamında yeni tramvayların bakımı Çekler tarafından yapılıyor. Biz yeni tramvayların teknik özelliklerini henüz çözemedik. O yüzden arızayı çözmede biraz geç kalıyoruz. Ne olabilirdi, tramvay raydan çıktığı an çözümün uzun süreceğini belediye önceden tahmin edip, otobüs gönderebilirdi" diye konuştu.

TEKNİK BİLGİ EKSİKLİĞİ VAR

Demiryolları alanında ülkedeki yeniliklere yavaş yavaş alışıldığını dile getiren Gül, "Yüksek Hızlı Tren de ilk geldiği zamanlarda aynı sıkıntıları yaşamıştık. Vatandaş olarak da yetkililer olarak da henüz raylı sistemlere alışamadık. Teknik anlamda bir bilgi eksikliğimiz var. Yapılan eğitimlerle bu sıkıntıların aşılması gerekiyor. Çünkü vatandaşların sabrı taşıyor artık. Arada bir arızanın çıkması normaldir. Ancak sürekli olarak çıkan arızalar vatandaşları da çileden çıkarmaya başladı. Önümüzdeki yıl bir aksilik olmazsa, çift hatlı tramvay seferlerimiz olacak. Buna alışmamız da büyük zaman alacaktır. Yanlış binmeler olacaktır. Arıza konusunda da şöyle bir şey yapılabilirdi, Skoda firması ilk aylarda bakım ve onarımı üstlenip, bu aylarda bir taraftan da işin teknik konusu hakkında Konyalı mühendislerimize bilgi verebilirdi. Tramvaylar 29 Ekim 2013 tarihinde gelmeye başlamıştı. O zamandan bu yana bizim çalışanlarımıza bir eğitim verilebilirdi" şeklinde konuştu.

ESKİ TRAMVAYLARI MUMLA ARIYORUZ

Dün yaşanan arızanın ardından yeni tramvaylar yine sınıfta kaldı. Kriz yönetimi konusunda eksik kalan Büyükşehir Belediyesi, mağdur olan yolculara geçici olarak otobüs göndermemesi binlerce yolcunun tepkisini çekti. Toplu ulaşım konusunda beklenileni hiçbir zaman veremeyen Büyükşehir Belediyesi'nin yeni tramvay hattı düzenlemesinde yine eksik kalması projeyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın üstüne almasına sebep olmuştu. Düzenlemeden dolayı merkezde trafik de sürekli kitlenir hale geldi. Yeni tramvaylar son 3 günde 2 kez arızalandı ve yolcular mağdur oldu. Genç ve tecrübesiz vatmanların yeni tramvaylara verilmesi ise başka bir tartışma konusu Yeni tramvayların sürekli arızalanmasından dolayı eski tramvayları mumla aradıklarını belirten vatandaşlar ise, "Yeni tramvaylar hep bir sıkıntı çıkarıyor. Yeni tramvayların hepsi gelmeden önce duraklarda eski tramvayı bekliyorduk. Şimdi böyle bir şansımız da yok. Konya gibi bir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşımında sürekli sıkıntıların çıkması doğru değil. Otobüslerde de aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Otobüsler hiçbir zaman tam saatinde gelmiyor. Geç geldiği zamanlarda ise yolcuları almadan basıp gidiyor. Yeni tramvay hattı projesini bitiremeyince bakanlık projeye el attı. Keşke bakanlık Konya'nın toplu ulaşımına da el atsa da bizler de sürekli mağdur olmasak" şeklinde yakındı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum