Tramvay hattı pürüzlü

Tramvay hattı pürüzlü

Alaeddin-Adliye Tramvay Hattı projesi plansız bir şekilde devam ediyor. Milyonlarca lira harcanıp yeniden düzenlenen Mevlana Türbesi önü tekrar şantiye alanına dönecek

Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek olan Alaeddin-Adliye Arası Tramvay Hattı çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Mevlana Caddesi'ndeki çalışmalar tamamlanırken, Aslanlı Kışla Caddesi'nde raylar döşendi. Mevlana Müzesi ile Mevlana Kültür Merkezi arası trafik ise kapalı ve çoğu yerde trafik akışı tek şerit şeklinde devam ediyor. Projenin bu yıl içerisinde tamamlanması beklenirken, yüklenici firmanın 2016 yılının Mayıs ayında projeyi teslim edeceği öğrenildi. Aslanlı Kışla Caddesi ile Mevlana Caddesi bağlantı noktasındaki çalışmalar da birkaç gün içerisinde başlayacak.

Büyükşehir Belediyesi'nin 'Mevlana Kültür Vadisi' projesi kapsamında Mevlana Müzesi'nin daha görünür olmasını sağlamak, müze ile Sultan Selim Cami önünde 25 bin kişinin toplanacağı meydan oluşturabilmek için 20 ağacı yerinden sökmüştü. 2012 yılında gerçekleyen düzenleme 2013 yılında tamamen bitmişti. Ancak düzenlemenin üstünden henüz 2 yıl geçmesine rağmen tramvay hattı çalışmasıyla yine alan şantiyeye dönecek. Büyükşehir Belediyesi milyonlarca lira harcadığı düzenlemeyi yine kendi eliyle bozacak. Aynı şekilde Alaeddin Bulvarı'ndaki tramvay raylarının eski olmasından dolayı, raylar yeniden değişecek. Rayların değişmesiyle de Alaeddin ile Mevlana Caddesi tramvay hattı birbirine bağlanacak. Alaeddin Bulvarı'nda da kısa süreliğine trafik kapanacak.

ÖNCE YAPTI ŞİMDİ YIKACAK

Bölge esnafı belediyenin tramvay hattı çalışmasını öngöremediğini belirterek, “Tramvay hattı 2010 yılında projelendirilmişti. Türbe önü de 2012 yılında yeniden düzenlendi. Bizim paramızla hummalı bir çalışma gerçekleşti. Ağaçlar kesildikten sonra müze daha görünür hale geldi ama meydan da kocaman bir boşluk oluştu. Şimdi de tramvay hattı çalışması başlayacak. Yine burası şantiye alanına dönecek. Meydandaki düzenlemeye gidilmeden önce, tramvay hattı çalışması yapılabilirdi. Belediye yap-boz gibi bizim paramızla yine yıkıp yapacak. İleri görüşlülük olsa bu şekilde olmazdı” dedi. Türbe önündeki caddenin yaklaşık 300 metrelik bir bölümü trafiğe kapanmasıyla birlikte Topraklık Caddesi ve Selimiye Caddesi'nden ve Mevlana Caddesi'ne bağlantı kopacak. Konya'nın trafiğe de yine birkaç hafta kilitli bir şekilde devam edecek. Çalışmaların başlamasına çok kısa bir süre kalmasına rağmen otobüs ve dolmuş güzergahlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Vatandaş, trafiğin yine tek şerit şeklinde devam edeceğini düşünüyor. Bu sefer de özellikle iş çıkış saatlerinde trafiğin alt üst olacağı tahmin ediliyor.

TRAMVAY HATTI NASIL OLACAK?

Büyükşehir Belediyesi’nin yapımı devam eden Alaaddin-Adliye Tramvay Hattı çalışması geliş-gidiş 14 kilometre olacak. 63 milyon 500 liraya mal olacak hat, 2015 yılı içinde tamamlanacak. Hatta çalışacak katanersiz tramvaylar Mevlana Türbesi çevresinde direk ve tel olmadan geçecek. Mevcut tramvay hattına ilave olarak hayata geçirilecek Alaadin-Adliye arası cadde tramvayı, Mevlana Caddesi taşıt trafiğine kapatılmadan, araçlarla aynı koridoru kullanarak tarihi kent merkezine hizmet verecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve proje çalışmalarında sona gelinen Alaaddin-Adliye tramvay hattının Adliye'ye olan ulaşımı kolaylaştırılması bekleniyor. Ancak tramvay hattının yeraltından gitmemesi eleştiri almıştı. Hattın yerin altından gittiği takdirde sadece yüzde 30 daha maliyetli olduğu da öğrenildi. Mevlana Caddesi-Fetih Caddesi Kavşağı-Ereğli Çevre Yolu Kavşağı istikametinde Adliye Sarayı’na kadar devam eden projede 7 adet istasyon bulunacak. Güzergahın sonunda raylı sistem taşıtları için depo alanı ile bakım ve oranım istasyonu yer alacak.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum