Trafikte ağır yaptırımlar uygulanmalı

Trafikte ağır yaptırımlar uygulanmalı

Trafik kültürünün, cezai yaptırımlara ve yapılan onlarca uyarılara rağmen bir türlü oturtulamadığı Konya'da son 1 ay içerisinde meydana gelen trafik kazalarında 16 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı

Konya'da her gün onlarca ölümlü ve ağır yaralanmalı trafik kazası meydana geliyor. İhmal, kural tanımamazlık, aşırı hız, makas atma ve drift çekme macerası ve bunlara benzer çoğu diğer sebeplerden ötürü trafikte maddi ve manevi felaketler yaşanıyor. Kimi zaman ailelerin yok olduğu, kimi zamanda sürücü ve yayaların bir ömür boyu sakat kaldığı bu kazaların oranının özellikle son 1 ay içinde Konya'da artış göstermesi dikkatlerden kaçmıyor. Bu artışa gerekçe olarak ise “Asker uğurlama töreni öncesi konvoy” ve “Düğün konvoyları” gösteriliyor. Yetkililerin “Konvoy adetini bırakın. Konvoylar nedeniyle trafik güvenliği tehlikeye giriyor. İnsanlar çok büyük rahatsızlıklar yaşıyor” söylemleri bile kâr etmiyor. Sürücülerin bir kısmı, trafikte kendi bildiğini okuyarak adeta terör estiriyor. Yine yetkililer, Konya'da trafik kültürünün yeterince oluşmadığını söyleyerek, sürücülerin önemli bir bölümünün kendi canından öte, ceza yememek için kurallara uyduğunu dile getirdi. Son olarak geçtiğimiz günlerde Konya'da iki otomobilin çarpışması sonucu 7 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın meydana gelmesi, Konya'nın trafik konusunda hangi durumda olduğunu ve yapılması gerekenleri de gözler önüne sermiş oldu.

KONYA TRAFİĞİ TAM BİR KEŞMEKEŞ!

Trafik eğitmeni Mehmet Uçar, Konya'da trafik kültürü ve bilincinin yeteri düzeyde olmadığını, Konya'nın bu konuda alacak çok yolunun olduğunu ifade etti. İl Emniyet Müdürlüğü'nün ceza uygulamalarını artırması gerektiğinin altını çizen Uçar, “Bir yaptırımın olması gerekir. Malesef biz toplum olarak cezadan anlıyoruz. Demek ki şuan uygulanan cezalar, yeterince caydırıcı değil” dedi. Cezai işlemlere herkesin vakıf olduğu park konusundan başlanılması gerektiğini aktaran Uçar, “Konya'nın trafiği şuan için tam bir keşmekeş. Herkes kafasına göre aracını istediği yere park ediyor. Öyleyse ilk iş olarak park cezaları artırılmalıdır. İnsanlar, denetlendiğini bilmelidir. İnanın cezalar arttığında 1 ay sonra Konya'da çoğu şeyin değiştiğini rahatlıkla görebileceğiz” şeklinde konuştu.

TRAFİK KÜLTÜRÜ İÇİN EĞİTİM ŞART

Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüklerinin de işe el atması lazım” diyen Uçar, şunları kaydetti: “Trafik kültürü Türkiye'de özellikle neden Konya'da tam anlamı ile oturtulamamış bunu iyi düşünmek gerekir. Öğrencilere trafik ile ilgili çok ciddi bir eğitim verilmelidir. Bu eğitimler ana sınıfından itibaren başlatılmalıdır. Ana okullarında kısa ve öz etkinlikler yapılmalıdır. En iyi bilinç böyle yerleştirilir. Yine Valilik, Emniyet Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü uygulanabilir bir rapor hazırlamalıdır. Konya trafiğinin sorunları nedir bunun üzerinden düşünülmelidir. Eğitim şart. Bazı şeylerin düzelmesini istiyorsak öğrencilerimizi ve velilerimizi yetiştirmeliyiz. Buna çok ihtiyacımız var. Her gün ölümlü kaza haberi duymaktan kahrolur hale geldik.”

KONVOY İÇİN AĞIR YAPTIRIM TALEBİ!

Konya'da bir de konvoy meselesinin can sıktığına değinen Trafik Eğitmeni Mehmet Uçar, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “İl Emniyet Müdürümüz sayın Şükrü Yaman beyin bu konu ile ilgili daha önce kesin beyanatları oldu. Konvoy meselesinin tehlike arz ettiğini vurguladı. Kesinlikle konvoy meselesinde katı olunmalıdır. İnsanlar denetlendiğini bilmelidir. Maalesef eksik bir denetim var. İnsanlar düğün konvoyları ile kafasına göre yolları kesiyor. Uzun araç kuyrukları ambulansların geçmesine, acil işi olan insanların geçmesine olanak tanımıyor. Korna sesleri, hastalarımızı rahatsız ediyor. Asker uğurlama törenleri öncesinde de uzun araç kuyrukları oluyor. Tamam, o gün insanların en mutlu günleri olabilir fakat bir taraftan sevinirken, bir taraftan da diğer insanların canını tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yok. Yaptırım gerekli.”

EMRE ÖZGÜL

4-2-072.jpg

Mehmet Uçar

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum