Hâlid Şen

Hâlid Şen

Trafik sigortasında devletin suçu yokmuş!

Trafik sigortasında devletin suçu yokmuş!

Trafik zorunlu sigorta ücretlerine geçtiğimiz yılın haziran ayından beri yüzde 450 civarında zam geldi. Konya’da bu rakam yüzde 300 seviyesinde kaldı!

**

Vatandaşın zorunlu tutulduğu bu sigortada yaşanan fahiş fiyat artışlarında ise hükümet üç maymunu oynuyor dersek yanılmış oluruz. Çünkü hükümet vatandaşın lehine kararlar alacağı yerde sektör şirketleri lehine bir karar aldı.

**

Bilmeyenler için sigorta sektöründe yabancı sermayenin payı yüzde 70 düzeylerinde. (Borsadaki yabancı payı da yüzde 63’ün üzerinde imiş. Bu nasıl bir ekonomi?) Anlayacağınız trafikteki kayıtlı 20 milyon 250 bin civarındaki aracın sigorta ödemelerini yüzde 70’i yabancı olan sigorta şirketlerine yapıyoruz.

**

Tüm Türkiye’de bu 20 milyon civarındaki aracın da iki yılda veya yılda bir yapılan muayenelerini de Alman TÜV firmasının yaptığını anmadan geçemeyeceğim!

**

Vatandaşların trafik sigortalarındaki tepkileri sonrası merakla beklenen torba yasa geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete’de yayınlandı. Vatandaş Torba Yasa’dan fiyatlarda indirim bekliyordu… Yaygın basına çıkan haberlerde sigorta ücretlerine 5 lira indirim geldiği şeklinde haberler yapıldı. Detayını öğrenmek için bir haber yapalım dedik.

**

Sektör temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde yapılan düzenlemenin vatandaşın lehine bir indirim yerine sektör firmalarının daha fazla kar edebilmesi için yapılan bir düzenleme olduğunu gördük. Düzenleme özetle şu şekilde; “Ölüm ya da yaralanmalı kazalarda sigorta şirketinin ödeyeceği tazminat miktarı ile ilgili esaslar konuldu. Sigorta şirketleri ile karşı taraf avukatları arasında süregelen anlaşmazlıklar ve mahkemelerin verdiği farklı kararlar sigorta şirketlerinde maliyet belirsizliğine neden oluyordu. Çıkan kanun ile tazminat miktarlarını bir üst kurul belirleyecek ve itiraz imkanı bulunmayacak. Bu sayede sigorta şirketleri önünü görebilecek.”  

**

‘Bu düzenleme vatandaşın ödediği miktarı değiştirir mi?’ diye sorduğumuz sektör temsilcileri, “5 lira indirim” haberlerini doğrular nitelikte cevaplar verdi; “Ufak tefek indirimler olabilir fakat keskin indirim beklenmesin.”

**

Yine vatandaşın dediği değil, rantiyenin dediği oldu. Yüksek meblağlardan sigortaları yatırmaya devam. Durum bu iken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek çıkıp gerekli düzenlemeyi yapmış gibi sektörün fiyatlarda düşüş yapması gerektiğini söylemesi vatandaşı kandırmaktan başka bir şey değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hâlid Şen Arşivi
SON YAZILAR