Trafik primleri iade edilecek mi?

Trafik primleri iade edilecek mi?

Torba yasa ile trafik sigortasında değişiklik öngören kanun da çıktı.

Torba yasa ile trafik sigortasında değişiklik öngören kanun da çıktı. Açıkça söyleyeyim, öyle bir hava yaratıldı ki, yasa çıkacak, trafik primleri düşecek. Haliyle vatandaş da bu beklenti içinde. Bu kadarla da sınırlı değil. Okuyuculardan gelen yorum ve sorulardan sadece ikisini paylaşayım ki, beklentinin ne boyutta olduğunu anlayın. “1 ay önce yüksek fiyattan trafik sigortası yaptırdım, kanun ile indirim yapılacak mı, para iadesi alacak mıyım?” “Geçen sene 180 lira olan sigortamı 680 liradan yaptırdım, primi geri alma şansım var mı?” Demek ki, neymiş; yasa çıktığına göre artık primler düşecek, yüksek fiyattan sigorta yaptıranların da paraları iade edilecekmiş. Valla hiç öyle, ‘maliyetlere bakıp, fiyatları yeniden belirleyeceğiz, zamanla fiyatlar oturur’ gibi kaçamak söylemlere gerek yok. Vatandaşın beklentisi net, sigortacılara duyurulur.

POLİÇEYİ İPTAL ETTİR, YENİSİNİ YAPTIR

Peki, yüksek fiyattan sigorta yaptıranların primleri iade edilecek mi? Dost acı söyler, para iadesi falan söz konusu değil. Şöyle anlatayım: Geçen sene sigortanızı 200 liraya yaptırdınız, bu sene 600 lira ödediniz; yasa çıktı, fiyat yine 200 liraya düşecek, 500 lirayı da geri iade alacaksınız beklentisi içine girmeyin. Hiçbir şirket size fazla ödediğiniz primi iade etmeyecek.

Yasa çıktıktan sonra okuyuculardan, “Yüksek fiyattan yaptırdığım sigortamı iptal ettirsem, fiyatlar düştüğüne göre, yeni poliçeyi düşük primden yaptırsam olur mu?” şeklinde sorular da alıyorum. Hatta kimileri, aracı, akrabasının üzerine devredip, poliçeyi iptal ettirmeyi, yeni sigortayı ucuza yaptırmayı bile düşünüyor. Öncelikle belirteyim, zorunlu sigortayı iptal ettirmenin bazı şartları var. İstediğiniz zamanda, canınız istedi diye vazgeçemiyorsunuz.

Doğrudur, kanun, tüketiciye bir ay içinde sigortayı iptal ettirme hakkı tanıyor. Evet, aracı sattığınızda da trafik poliçesi iptal oluyor. Ama bunların hiçbirinin faydası olmaz. İster bir aylık hakkınızı kullanın, ister aracınızı eşinizin, çocuğunuz, dayınızın üzerine geçirin, fiyatta bir değişiklik olmayacaktır; en azından bugünden yarına olmayacaktır. Bir ya da iki ay önce 500 liradan sigorta yaptırdınız, bugün herhangi bir nedenden iptal ettirip, yarın yenisini yaptırın; ödeyeceğiniz para üç aşağı beş yukarı yine aynı olacaktır.

YASA ÇIKTI, FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Şimdi diyeceksiniz ki, ‘peki kardeşim yasa da çıktı, bu fiyatlar düşmeyecek mi?’. Şunun iyi anlaşılması lazım: Yasa, primleri düşürmek için değil, bundan sonra fiyatların daha da artmaması için çıktı. Yani, geçen sene 200 liraya yaptırdığınız sigortaya, bu sene 600 lira ödediniz; yasa çıkmasaydı, gelecek sene bin, belki de bin 200 lira ödeyecektiniz. İşte yasa sayesinde fiyatlar bu rakamlara çıkmayacak. Özetle, indirim olmayacak ama bindirim de olmayacak.

Ne mi, demek istiyorum? Son dönemde trafik poliçesini kaç paraya yaptırdıysanız, yenileme zamanı geldiğinde, hasarınız da yoksa ya aynı fiyatı ya da az biraz aşağısını ödeyeceksiniz. Ama şunu bilin ki, bundan sonra eski fiyatlardan trafik sigortası yaptıramayacaksınız.  Daha açık; ticari olmayan araçlar için artık 150-200 liralara, ticari araçlar için de 500-600 liralara trafik poliçesi dönemi kapandı. Diyeceğim o ki, beklentinizi çok yüksek tutmayın.

HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.