Toroslarda Romanlar İçin Hasır Örme Atölyesi Açıldı

Toroslarda Romanlar İçin Hasır Örme Atölyesi Açıldı

Toroslar Belediyesi’nce,Teknik Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesinde kurulan Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi’nin ‘Hasır Örme Üretim Atölyesinin’ açılışı, düzenlenen bir törenle yapıldı. Toroslar Belediyesi, Açık Toplum Vakfı, Aile...

Toroslar Belediyesi’nce,Teknik Eğitim Kursları (TORTEK) bünyesinde kurulan Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi’nin ‘Hasır Örme Üretim Atölyesinin’ açılışı, düzenlenen bir törenle yapıldı.

Toroslar Belediyesi, Açık Toplum Vakfı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu ve Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa yürütülen ‘Roman Kadınları işe, çocukları kreşe’ adlı proje kapsamında 30 Roman kadına hasır örme eğitimi, çocuklarına da kreş imkanı veriliyor. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam’ın ev sahipliği yaptığı açılış programında atölyede roman vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Açılış öncesinde, roman kadınların istihdamı için kurulan atölyenin kursiyerleri ile halay çeken Başkan Tuna, atölyenin hayırlı olmasını diledi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şahin Mercan, Açık Toplum Vakfı Program Danışmanı Elif Al, Avrupa Roman Hakları Merkezi Türkiye Koordinatörü Hacer Fogg, İŞKUR Mersin Şube Müdürü Mustafa Kutlu, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek ve kurum temsilcilerinin de hazır bulunduğu program, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam’ın açılış konuşmasıyla başladı. Romanların en büyük sorunlarının eğitim ve istihdam olduğunu belirten Daylam, başlattıkları çalışmanın Türkiye’ye model olacak bir proje olduğunu dile getirerek, kendilerine sunduğu destek ve katkılarından dolayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür etti.

Kargı ve hasır ekipman ve makinelerinin yerleştirildiği atölyede kursa başlayan Roman vatandaşların, hem meslek öğrendiğini hem de üretim yaptıklarını vurgulayan Daylam, "Bu çalışmayla Brüksel’de Türkiye’deki en iyi sürdürülebilir eğitim çalışması alanında Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füller’in elinden ödül aldık. Bu da bizim için çok önemli. Bu çalışma bize umut ışığı oldu.Toroslar’da yetişen kargılar kadınlarımızın el becerileri ve makine yardımıyla üretilerek artık yurt dışına ihraç edilecek.Çalışmaya destek veren Toroslar Belediye Başkanımız Hamit Tuna’ya ve tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum.Biz roman vatandaşlara imkan ve fırsat verildiğinde neler yapabileceğimizi gösterdik.” dedi.

Daylam, Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın desteği ile daha önce de ‘Roman çocuklarının eğitime entegrasyonu’ çalışmasını gerçekleştirdiklerini de hatırlatarak, yaklaşık 70-80 öğrenciyle başlayan bu projede, şu anda sayının 400 öğrenciyi bulduğuna da dikkat çekti. Toroslar Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projelerine verdiği önemi takdirle karşıladıklarını belirten Açık Toplum Vakfı Program Danışmanı Elif Al, "Bu proje inşallah roman kadınlarımızın istihdamı için tüm Türkiye’ye model olur ve uygulanmaya devam eder." diye konuştu.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise göreve geldikleri günden bugüne kadar toplumun her kesimini kucakladıklarını söyledi.

Romanların istihdamı konusunda yaşadığı sorunlara çözüm üretmek amacıyla Romanlar Mesleki Eğitim Merkezini kurduklarını ve ortaklaşa birçok projeyi gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Tuna; “Romanlarımıza balık vermeyi değil, balık tutmayı öğreteceğiz demiştik. Oluşturduğumuz hasır örme üretim atölyesi ile hem meslek öğreniyorlar hem de ürettiklerini ihraç edecekler." şeklinde konuştu.

Roman çocukların okul öncesi eğitim eksiklerini de gidermek amacıyla ‘Roman kadınları işe çocukları kreşe’ projesiyle atölye içinde bir de kreş açtıklarını da kaydeden Başkan Tuna, "Kurumlar arası diyaloga önem veren bir belediyeyiz. Halk Eğitim İl ve İlçe Müdürlüğümüz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odamızla birçok projeyi birlikte yaptık.Mersin’de en fazla AB projesini hayata geçiren bir belediyeyiz. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonumuzla da gerçekleştirdiğimiz bir projeyle de romanlarımıza yönelik eğitim ve müzikal enstrümanları kullanmaları konusunda eğitimler verdik.Romanlarımıza özellikle balık vermeyi değil balık tutmayı öğrettik.Romanların sepet örme işi yapan bir kesim olmaları dolayısıyla buraya güzel bir tesis yaptık.Üretim, bir toplumu kalkındıran ve her anlamda öne çıkartan bir değerdir.Belediye olarak üreten her yapının yanında olmaya devam edeceğiz.Burada üretim yapan yapıyı destekliyor ve tebrik ediyorum.Bu projede emeği geçen tüm kurumlarımıza da teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve protokol üyeleri, Hasır Örme Üretim Atölyesinin açılış kurdelesini kesti. Daha sonra, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Başkan Tuna ve katılımcılara atölyeyi gezdirerek, üretim süreci ilgili bilgiler aktardı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.