Torba yasadaki internet yasası olay yarattı

Torba yasadaki internet yasası olay yarattı

Torba yasaya konulan internete ilişkin iki düzenlemeye 11. Cumhurbaşkanı Gül itiraz etmişti.

TBMM'nin kabul ettiği torba yasaya son anda önergeyle eklenen, internet erişimine ilişkin iki yasal düzenlemede ilginç unsur; Torba yasaya konulan internete ilişkin iki düzenlemeye 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül itiraz etmiş, onun cumhurbaşkanlığı döneminde bu maddeler için "özel yasal düzenleme" yapılmıştı.
Gül'ün itiraz edip düzelttirdiği o iki konu, yeniden torba yasaya kondu, TBMM'den geçirilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yürürlüğe girdi.

İNTERNET YASASI GÖRÜŞÜLÜRKEN ÇOK TARTIŞILMIŞTI

Tartışmalı internet yasasının gündeme geldiği dönemde en çok tartışılan iki konu, internet erişiminin kısıtlanmasında ve trafik bilgilerinin alınmasında idarenin yetkilerinin arttırılması idi.
Yasada itiraz edilen, internet erişimine kısıtlama ve trafik bilgilerinin izlenmesinde, yargının devre dışı bırakılmasıydı.
Nitekim dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu iki konudaki çekincelerini hükümete iletmişti.
Gül'ün isteği ile, internete erişimin kısıtlanması ve trafik bilgilerinin idare tarafından saklanması konusundaki iki konuda, ayrıca bir yasal düzenleme yapılmıştı.
Gül de, idarenin yetkilerini kısıp, yargıyı devreye sokan bu düzenlemenin ardından internet yasasını imzalamıştı.

ŞİMDİ NE OLDU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onayıyla yürürlüğe giren torba yasa düzenlemesi ile şu iki düzenleme yapıldı;
-TİB Başkanı'nı, "milli güvenlik, kamu düzeninin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi" gerekçeleriyle internete erişimi dört saat içinde durdurabilecek. TİB Başkanı'nın bu müdahalesi, ancak 24 saat içinde mahkemeye sunulacak. Bu arada internet erişimi kısıtlanacak.
-İnternet kullanıcılarının trafik bilgilerinin servis sağlayıcıları tarafından saklanması, ancak mahkemenin istemesi halinde TİB'e aracılığıyla mahkemeye iletilmesi hükmü de torba yasayla değiştirildi. Yapılan yeni düzenleme ile, trafik bilgilerinin yargı kararı olmadan da TİB tarafından temin edilmesinin önü açılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.