Topyekun savaş

Topyekun savaş

Uyuşturucuyla mücadele alanında dünyaya örnek bir çalışma başlatan Türkiye, 8 bakanlığın eşgüdümünde yürüttüğü faaliyetleri hız kesmeden sürdürüyor. Narkotimler, 29 ilde görev başında

2015 yılı Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı çerçevesinde atılan adımlar Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. BYEGM Genel Müdürü Cemalettin Haşimi ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar uyuşturucuyla mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. Devletin uyuşturucuyla mücadeleye verdiği önemi göstermesi açısından toplantının önem arz ettiğini ifade eden Cemalettin Haşimi, “Devletin ilgili tüm kurumları ile birlikte uyuşturucuya karşı topyekun mücadele yürüttüğünü, bu mücadelede basın mensuplarına önemli görevler düştüğünü” söyledi. Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı çerçevesinde atılan adımları, bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetleri anlatan Necdet Ünüvar ise, “8 bakanlık ve ilgili kurumların çalışmalarının devam ettiğini, Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelede dünyaya örnek teşkil edeceğini” vurguladı.

8 BAKANLIK BİRARAYA GELDİ

Türkiye; Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün yanı sıra Adalet, Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Gümrük ve Ticaret, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve Yeşilay’ın da dâhil olduğu ortak platformla uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerini sürdürüyor. Çalışmalar, Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele ve Strateji Belgesi’ne dayanarak oluşturulan “2015 Yılı Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı” çerçevesinde yürütülüyor. 2015 yılı Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı yol haritasında yer alan projelerin büyük çoğunluğu şimdiden hayata geçirilmiş durumda. İçişleri Bakanlığı tarafından 11 Aralık 2014’te 11 pilot ilde Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Narkotimler, bugün 29 ilde uyuşturucu kaçakçılığı, üretimi, kullanımı, ve dağıtımının engellenmesi amacıyla sokak sokak mücadele yürütüyor.

ALO 191 DANIŞMA VE DESTEK HATTI

Uyuşturucu ile mücadele amacıyla kurulan yeni danışma birimleri ve tedavi merkezleri Türkiye’nin bu mücadeledeki kararlılığını ortaya koyuyor. Önde gelen danışmanlık projelerinden biri de “ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Dayanışma ve Destek Hattı”. Sağlık Bakanlığı tarafından 8 Temmuz 2015 itibariyle hizmet vermeye başlayan ALO 191 hattı 7 gün 24 saat ücretsiz destek veriyor. Toplumun her kesimini ilgilendiren bir halk sağlığı sorunu uyuşturucunun özellikle okul çağındaki çocuklar ve gençler arasında kullanımı ve yaygınlaşmasını önlemek amacıyla da çok sayıda projeler hayata geçiriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki 16 Çocuk Destek Merkezi madde kullanan çocuklara hizmet vermek üzere ihtisaslaştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da destek verdiği proje, okul çağındaki çocuklar ile 30 yaş altı üniversite öğrencilerine ilişkin uyuşturucu kullanımının tespitine yönelik araştırmalar yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca, rehberlik hizmeti kapsamında okullarda uyuşturucu ile mücadele konusunda 4 milyon 824 bin 295 öğrenci, 3 milyon 446 bin 72 veli ve 452 bin 32 öğretmene ulaştı.

DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bağımlılık tedavisi gören veya rehabilitasyon sürecindeki 3191 kişiye iş ve meslek danışmanlığı hizmeti verirken, İŞKUR tarafından uyuşturucu bağımlılarına tedavilerinin sonrasında kurum hizmetlerinin sunulmasında öncelik tanınmasını sağlıyor. Bakanlık ayrıca, bünyesinde AMATEM/ÇEMATEM bulunan sağlık hizmet sunucularına SGK tarafından yüzde 30 daha fazla ödeme yapılabilmesine imkânı verdi. Talepte mücadele kapsamında hukuki düzenlemelerle caydırıcılığı artırma yolunda çalışmalar yürüten Adalet Bakanlığı, uyuşturucu kullanımının “Ceza İnfaz Kurumlarında Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi” geliştirdi. Öte yandan, uyuşturucu ile mücadelede kamu kurumları arasında işbirliğini ve iletişimi artırmak amacıyla da bir dizi çalışma gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.