Topraklama Çubuğu Kullanımı

Topraklama Çubuğu Kullanımı

Yıldırım ve ani aşırı gerilimden korunma 4lü sistemlerin entegrasyonu ile mümkün olabilir.  Bu sistemler sırayla topraklama, parafudr, dış yıldırımlık ve eş potansiyeldir.

Yıldırım ve ani aşırı gerilimden korunma 4lü sistemlerin entegrasyonu ile mümkün olabilir.  Bu sistemler sırayla topraklama, parafudr, dış yıldırımlık ve eş potansiyeldir. Genel olarak tesislerde ne yazık ki sadece dış yıldırımlık yani paratoner sistemleri  bulunmaktadır. Oysa ki paratoner sistemleri sadece yangın çıkmasına engel olurlar.

Topraklama ise genel de unutulan bir noktadır. Özellikle darbelerin genel de topraktan geldiğini düşünürsek, topraklama ve eş potansiyel son derece önemlidir. Bu noktada tesis boyunca eş potansiyel sağlamak çok ama çok kritiktir. Burada spark gap sönümleyici parafudr sistemleri kullanmak tesis boyunca eş potansiyel dengeleyici olarak kullanılabilir. Topraklama çubukları yine ölçülen topraklama değerlerine göre iyileştirme yapmak için kullanılabilir. Topraklama çubukları yine zamanla paslanabilir. Bu durum direnç değerlerini değiştirir. Bu nedenle uygulamalarda korozyon bandı kullanılabilir.

 

  • 1500mm bakır topraklama elektrotu Q20
  • 1500mm galvaniz topraklama elektrotu Q20

2-025.jpg

 

 

Her 2 farklı elektrot türü topraklama uygulamalarında kullanılabilir. Hem galvaniz hem de bakır çubuk IEC standartlarına göre kullanılması uygundur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken standartlara uygun kalınlıkta ürün seçimidir. Örneğin eğer galvaniz şerit kullanılacaksa en az 70 mikron kaplı ürün kullanmak doğru bir topraklama yapmak için gereklidir. Ancak ülkemizde en fazla 30 mikron topraklama çubuğu vardır. Bu nedenle üreticiden 70 mikron ürün istemek gereklidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise her sistemin topraklama değerlerinin farklı olduğudur. Bu nedenle tesislerde topraklama ölçümlerini düzenli olarak yaptırmak çok önemlidir. Bu noktada ise önemli olan topraklama ölçüm değerleri değil; o ölçüm değerlerinde koruma elamanlarının açıp açmadığıdır. Genelde hata yapılan mevzu; topraklama direnç değerlenin iyi çıkıp çıkmadığına bakılmasıdır. Bizim önerimiz ise koruma elamanı hangi değerde açıyorsa o değerin yeterli olduğudur. Buna göre de topraklama çubuğu eklenebilir sisteme.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.