‘toplumsal Cinsiyet Eşitliği' Politikaları Türkiye’de Aileyi Bitiriyor

‘toplumsal Cinsiyet Eşitliği' Politikaları Türkiye’de Aileyi Bitiriyor

Aile Akademisi Derneği’nden Dr. Mücahit Gültekin ve Uzman Psikolog Meryem Şahin tarafından 4 Avrupa ülkesinde yapılan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikaları’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, Aile ve Sosyal...

Aile Akademisi Derneği’nden Dr. Mücahit Gültekin ve Uzman Psikolog Meryem Şahin tarafından 4 Avrupa ülkesinde yapılan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikaları’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulanan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' politikaları, Türkiye’de aile yapısının çözülmesine neden oluyor, boşanmaların yaygınlaşması ve evlilik dışı çocuk doğum oranlarını artırıyor. Uzmanlar, "Toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını dünyada en iyi uyguladığı söylenen ülkelerde kadına şiddet sorunu çözülmemişken, aile ile ilgili sorunlar bizden daha kötüyken niçin bu politikaları uygulamaya devam ediyoruz? Bu politikalar, bizim toplumumuzun değer yargıları, gelenekleri ile de örtüşmeyen politikalardır." dedi.

Bursa’da Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Dayalı Politika Uygulayan Ülkelerde Kadın ve Aile/İzlanda, Finlandiya, Norveç, İsveç ve Türkiye' başlıklıklı araştırmanın sonuçları sivil toplum temsilcileri ile paylaşıldı.

Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevaplayan Dr. Mücahit Gültekin, ülkemizde son yıllarda boşanmaların artması ve evlilik oranlarının azalması üzerine böyle bir araştırma yaptıklarını dile getirdi. Ailenin, toplumun temeli olduğunu, bu temel sarsıldıkça uyuşturucu kullanımı, şiddet, psikolojik ve sosyal sorunların arttığını ifade eden Dr. Gültekin, ailenin çözülmesinin nedenleri olarak uyuşturucu, internet, sadakatsizlik gibi birçok etken gösterilebileceğini ama asıl nedenin izlenen politikalar olduğunu vurguladı. Toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını dünyada en iyi uygulayan ülkeleri araştırdıklarını belirten Gültekin, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2012 endeksine göre en iyi uygulayan 4 ülkeyi 5 değişken çerçevesinde belirlediklerini kaydetti.

'HER İKİ ÇOCUKTAN BİRİSİ EVLİLİK DIŞI DÜNYAYA GELİYOR, HER İKİ EVDEN BİRİNDE YALNIZ YAŞANIYOR'

Bu ülkelerde ailenin durumu, boşanma oranları, intihar, uyuşturucu kullanımı, gayrimeşru çocuk doğum oranı ve kadına şiddet oranlarına baktıklarını anlatan Gültekin, sonuçlar hakkında şunları söyledi: "İzlanda’da evlilik dışı doğan çocuk oranı yüzde 65. İzlanda, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2012 indeksine göre toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını en iyi uygulayan ülke. En iyi uygulayan 4 ülkede evlilik dışı doğan çocuk oranı yarıya yakın. Yani her iki çocuktan birisi evlilik dışı dünyaya geliyor. Norveç’in başkenti Oslo’da her iki evden birisinde yalnız insanlar oturuyor. Yani aile bağlarının, akrabalık bağlarının bittiği bir yapıdan bahsediyoruz. Yine bu ülkelerde kadına şiddet oranı her birisinde farklı olmakla birlikte Türkiye’den çok daha düşük değil. Bu ülkelerin kadına şiddet konusunu çözemediklerini görüyoruz."

'NİÇİN BU POLİTİKALARI UYGULUYORUZ?'

Dünyada toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını en iyi uyguladığı söylenen ve model olarak gösterilen bu ülkelerdeki durumun Türkiye’den çok daha kötü olduğuna dikkat çeken Gültekin, şöyle devam etti: "Biz hem ülkemizdeki yetkili mercilere hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına şu çağrıyı yapıyoruz, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarını dünyada en iyi uyguladığı söylenen ülkelerde kadına şiddet sorunu çözülmemişken, aile ile ilgili sorunlar bizden daha kötüyken niçin bu politikaları uygulamaya devam ediyoruz. Bu politikalar, bizim toplumumuzun değer yargıları, gelenekleri ile de örtüşmeyen politikalardır. Yetkilileri daha dikkatli olmaya ve düşünmeye davet ediyoruz."

2008 ve 2013 yılları arasında Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı hazırlanıp uygulandığını hatırlatan Dr. Gültekin, "Bu politikaları en iyi uygulayan ülkelerde sorunun devam ettiği görülürken niçin bu politikalar ülkemizde de ısrarla uygulanmaya devam ediyor?" diye sordu.

'10 YILDA TÜRKİYE BİR MİLYON 200 BİN ÇİFT BOŞANMIŞTIR'

Hazırladıkları raporu Bakanlığa da sunacaklarını belirten Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şunu çok net olarak söyleyebiliriz, son 10 yılda Türkiye bir milyon 200 bin çift boşanmıştır. Geçtiğimiz yıl bu ülkede 125 bin çift boşandı. Toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları ailenin çözülmesine, kadın haklarının korunmasına bir çare olamayacaktır. Bu politikalar uygulanmaya devam ettiği sürece, aile çözülmeye devam edecektir. O yüzden bizim, kendi değerlerimize yaslanıp, toplumumuzun yapısına uygun özgün politikalar üretmeliyiz. Kadınla ilgili, aile ile ilgili sorunumuz yoktur demiyoruz, ama bu sorunlara toplumun yapısı ile örtüşecek çözümler üretilmelidir, bunun da yolları vardır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.