Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Toplu ulaşım ve kârlılık

Toplu ulaşım ve kârlılık

Belediyelerin seçimlerin yaklaşmasından dolayı can havliyle yaptıkları açıklamalarda verdikleri rakamlar her zamanki gibi abartılı ifadelerle anlaşılmaz bir takım rakamlara boğulmaktadır.
Bu yazımızda büyükşehir belediyesinin Merhaba Haberde yer alan   “Tramvaylar nerede” başlıklı haberle ilgili olarak yapılan bilgilendirmesinde ve devamında kullanılan ifadeler üzerinde durmak istiyoruz.
Büyükşehir Belediyesi açıklamasındaki ifadeler şunlardır:
“Toplu ulaşım filosunda 60 adet tramvay ve 348 otobüs yer almaktadır.
Konya’da toplu taşıma araçları Tramvay ve otobüs dahil 2013 yılı içinde 82 milyon 35 bin 381 kez kullanılmıştır.”
Belediyenin verdiği bilgilerde tramvay ve otobüslerin bir yıl içinde yaptığı seferlerde sadece araçlara binen toplam insan sayısı açıklanmıştır.
Bu araçlara binen insanlardan elde edilen gelir miktarı nedir. Bu belli değildir.
Elde edilen gelirin kaçta kaçı tam, kaçta kaçı indirimli binişlerden elde edilen gelirdir. Bu da belli değildir.
Toplu ulaşım araçlarına bir yıl içinde bedava biniş yapan insan sayısının ne olduğu bu güne kadar asla açıklanmamıştır zaten.
Toplu ulaşım araçları için geçen bir yıl içinde yapılan toplam gider miktarı da maalesef açıklamada yoktur ve bu gider miktarı nedense devlet sırrı gibi saklanmaktadır.
Şehrin havasını kirletmekte ve trafik keşmekeşinde ön sıralarda yer alan otobüsler için bir yılda kullanılan akaryakıtın miktarını öğrenmekte mümkün değildir bu açıklamadan.
Şimdi elini vicdanına koyan herkes için bu açıklama tek taraflı ve oldukça manidar değil midir?
Ortaya bir faaliyetle ilgili bilgilerden sadece sizin lehinize olanları koyuyorsunuz ama işin maliyeti ile ilgili bilgiler asla ulaşılamayacak bilgiler olarak seçmen vatandaşlardan saklanıyor.
Ulaşım faaliyeti ile ilgili olarak elinizdeki terazinin sizce dolu olan tarafını göstererek biz şu faaliyeti yaptık ve şu kadar insanı taşıdık derseniz, bu şehirde yaşayan herkese bu işin maliyetinin ne olduğunu sorma hakkı doğmuş olur.
Belediye mahalli seçimlerden önce toplu ulaşımla ilgili olarak son 10 yılın hesabını açık seçik ve anlaşılabilir bir rakam bütünlüğü içinde kamuoyuna vermek zorundadır.
Böylece seçmen vatandaşlar belediyenin özellikle son yıllardaki otobüs alımlarını öne çıkarmasına rağmen kâr/zarar dengesi açısından nasıl bir işletmecilik yaptığını öğrenmiş olacaklardır.
Vatandaşların öğrenecekleri bir diğer hususta son 10 yılda ulaşımda en ucuz şehirlerden olmakla övündüğümüz Konya’nın şimdilerde nerelerde olduğudur.
Tramvay meselesine gelince hattın uzunluğunu ifade eden belediye yeni alınacak 60 adet yeni tramvay aracının her birinin yapacağı yaklaşık 5 bin kilometrelik test sürüşlerinin maliyetinin Konya’ya ne olacağını da açıklamalıdır.
Yine belediye otobüslerin seferlerinde kullandıkları durak sayısını açıklamasının yanında, toplu ulaşıma yaptığı zamlarla dün açıklanan yıllık enflasyonda yüzde 7,84 ile Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşerek ilk 5 bölge arasına giren Konya’nın, yıllık enflasyonunda yüzde kaçlık bir etkiye sahip olduğu da açıklanmalıdır.
Gerçekler karşısında gözünüzü kapatmayın.
Konya’nın belediye hizmetlerinde referans olma özelliğini ortadan kaldıran büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerinin başarılı olduklarını iddia etmeleri, sadece kendilerini kandırmaktan öte bir anlam ifade etmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR