Toplu taşımada  hijyen çağrısı

Toplu taşımada hijyen çağrısı

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı İktisatçı Mustafa Göktaş, Toplu Taşıma araçlarının sağlıksız koşullarda hizmet sunması sebebiyle hijyenliği ve güveni hususunda herkesi göreve çağırdı

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Yurt geneli Tüketicilerimizin çoğunluğunun mecburi olarak kullandığı topluk taşıma araçlarının hijyenik koşullardan uzak olması, sağlıksız koşulları barındırması, yaşamsal tehdit oluşturuyor. Ülkemizde dikkat çekilmesi gereken en önemli toplumsal, yaşamsal hususlardan birisi de toplu taşıma araçlarının rezaletidir. Toplu taşıma araçları halkın çoğunluğu tarafından mecburen kullanılan araçlardır” dedi.

HİJYENİK KOŞULLARIN OLUŞTURULMASI ÖNEMLİ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Bu araçları 7/24 saat kullanmakta olan insanlarımızın içinde, Hasta olanı var, rezil kıyafetler ile bineni var, üstü başı kir pasak içinde bineni var, Eğer bu araçlar steril edilmez ise, her çeşit mikrobu ve hastalığı barındırdığı gibi bulaştırıyor da. Halk otobüsleri, dolmuşlar ve her çeşit toplu taşıma aracının çok sıkı elden geçmesi ve hijyenik koşulların oluşmasının sağlanması gerekir. Bu işin insan sağlığı ile ilgili yaşamsal boyutu var. Araçların içi toz toprak kalıntısı dolu. Çoğu bakımsız, kirli, pasaklı, berbat halde... Oturaklar ayrı dert, ayakta duran yolcu için tutamak dediğimiz kolluklar, demir korkuluklar ayrı dert. Araçların içi resmen mikrop ve hastalık yuvası. Araçlara binmek bir dert, binmemek bir dert. Vatandaş bu hususta çaresiz” dedi.

YETKİLİLERE, MESLEK KURULUŞLARINA DA İŞ DÜŞÜYOR

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, ”Artık vatandaş, bu araçlardan insanca, uygarca, çağın gereğine uygun şekilde hizmet almak istiyor. Bu işe bir çeki düzen verilmesi gerekir. Başta bu işten ekmek yiyen şirketler, kuruluşlar, kooperatifler, dernekler, meslek odaları, bu işe el atmalı. Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Belediyeler ve Çevre müdürlükleri, Halk sağlığı birimleri el ele verip, halkımızı da bilinçlendirmeli, bu ticari araçların işletici ve sahiplerini uyarmalı. Gereken tedbirler bir an evvel alınmalı. Resmen hastalık saçıyorlar, hijyenik koşullardan bir haber yolcu taşıyorlar. Bu araçlarda insan taşınıyor. Ona göre de insanca uygarca tedbir gerekir” dedi.

KUMAŞ VE SÜNGER KOLTUK DÜZENİNDEN VAZGEÇİLMELİ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, ”Lütfen hijyene dikkat edelim. Öncelikle bu araçların hepsinde koltuk düzenini değiştirmek lazım… Tozu çeken, pisliği içinde barındıran koltuk düzeninden tüketiciyi kurtarmak, temizliği daha kolay olan, yıkanabilir ve kurumasında sorun olmayacak maddelerden oluşan koltuklar koymak lazım. Elle tutulan tutamakları, koridorlardaki koltuk başları ve korkuluk demirlerinin kir, ter, mikrop yaymayan cinsten alaşımlı maddelerden oluşturmalı. İç dizaynı öyle yapılmalı ki, akşam otobüsü garaja çekerken, sürücüsü ve kullanıcısı içine hortumu alıp, ilaçlı su ile yıkadığında kuruması da, temizliği de dert olmamalı. Gün aşırı yıkama, hem araca zarar vermemeli, hem araçtı hijyeni sağlamalı. Araç içlerinde gündüz insan taşırken içerdeki pis havayı dışarı atacak tertibin alınması, ayrıca havadaki mikrobun kırılmasını sağlayacak dezenfektan kokunun yayılmasını sağlamak gerek. Açılır kapanır kapıların aralarında hava girmesini engelleyecek tertibin alınması, kapı fitillerinin düzeltilmesi, toz toprak ve zararlı bakterilerin girmesini engellemek gerek. Alerjik hastalıklar başta olmak üzere çok sayıda enfeksiyonel hastalık sebebi olan koltuk düzeni ve döşemelerin elden geçmesi zaruridir. Resmen toplu taşıma araçları insan sağlığını tehdit ediyor” dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum