Topbaş: Mahkeme Validebağ Korusu İle İlgili İtirazımızı Kabul Etti

Topbaş: Mahkeme Validebağ Korusu İle İlgili İtirazımızı Kabul Etti

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar Validebağ Korusu girişine yapılacak cami inşaatıyla ilgili mahkemeye yaptıkları itirazın kabul edildiğini ve bu alanın cami yapılabilir bir alan haline geldiğini açıkladı....

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar Validebağ Korusu girişine yapılacak cami inşaatıyla ilgili mahkemeye yaptıkları itirazın kabul edildiğini ve bu alanın cami yapılabilir bir alan haline geldiğini açıkladı. Topbaş, İstanbul'un barajlarındaki su oranının yüzde 30'lara yükseldiğini, hafta sonuna kadar yüzde 35'e çıkacağını tahmin ettiklerini de söyledi.

Belediye binasında basın toplantısı düzenleyen Kadir Topbaş, “İstanbul’da ciddi bir gündem olan Validebağ Korusu ile ilgili açıklama yapmak istiyorum. Validebağ Korusu denilince sanki 'bu koruya bir müdahale var' gibi bir algının ortaya çıkmasından rahatsızız. İBB olarak geçmişten bize gelen koruları hep korumaya, İstanbulluların kullanımına açmaya özen gösterdik. En güzel örneklerinden biri Emirgan Korusu’dur. Yıldız Parkı’ndaki çalışmalarımız ortada.” şeklinde konuştu.

“Bir cami polemiğinin başlamış olması bizi ayrıca rahatsız etti.” diyen Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Böyle bir mabet konusunun gündeme gelmesi, bununla ilgili ‘destek verenler’ ‘vermeyenler’ şeklinde toplumda bir ayrışmanın ortaya getirilmesi de gerçekten rahatsız edici. Burada yanlış anlaşılma, erken davranma, bilgisizlik ve maalesef siyasete malzeme yapma adına bir takım adımlar atıldığını düşünmekteyiz. Gerçekten incelenmiş olsaydı, bu boyutlara gelmezdi. Bahsedilen ibadethane için tahsis edilen alan Validebağ Korusu’nun tamamen dışında. Koru ile hiçbir alakası yok. Ama Validebağ Korusu şeklinde devamlı gündeme taşındı. Tescil dışı kalan bin 200 metrekarelik alandan bahsediyoruz esasında. Burayı Üsküdar Belediyemiz kendi mülkiyetine tescilini sağlamış ve tapusunu almış, daha sonra ilçe müftülüğü bir talep üzerine buraya cami yapılmasını istemiş. Toplam 300 metrekarelik bir mahalle mescidi ölçeğinde ve ihtiyaç olduğu için. Maalesef burada ciddi gerginlikler oluşmuş. Bize gelen talep üzerine bir plan tadilatına girdik ve 5000’lik planlarda dini tesis alanı olarak belirledik. Bu plan değişikliğine yapılan itiraz planın iptali ve yürütmenin durdurulmasıyla ilgili bir karar getirildi önümüze. Tabi biz ortamı yakinen takip ettik. İlçe belediye başkanı televizyonlarda olsun, diğer alanlarda olsun bunun detaylarını vermeye çalıştı. Sayın başkanla yapılan mutabakata göre yargının vereceği karara göre davranmaya kadar gelmiştir. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız plana sahip çıkma adına yürütmeyi durdurma kararının plan iptalinin kaldırılmasıyla ilgili bir itirazımız oldu. Bizim itirazımız elimize geçen bugünkü aldığımız mahkeme kararı İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma ve plan iptali kaldırıldı. Yani şu anda 5000’lik planımız geçerli. Burada bu cami yapılabilir hale geldi.”

İstanbul'un 15 milyonluk bir aile olduğunu belirten Topbaş, ortamdan fırsat çıkarmaya çalışmak isteyenler olabileceği uyarısında bulunarak vatandaşlardan aklıselim davranmaları ricasında bulundu.

BARAJLAR YÜZDE 30'LAR SEVİYESİNE GELDİ

Yağışlarla birlikte barajlardaki su seviyesinin arttığını kaydeden Topbaş; "Şu anda barajlar yüzde 30'lar seviyesine geldi. Cumartesi öğlene kadar devam edecek yağışlar münasebetiyle de barajların doluluk oranının yüzde 35'lere çıkacağını tahmin ediyoruz. Mevsim normallerine belki bu yıl daha fazla yağış almak suretiyle İstanbul'un sıkıntılı günleri geride kalacak." diye konuştu.

İGDAŞ'I BLOK OLARAK SATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

İGDAŞ'ın özelleştirilmesi konusunu da değerlendiren Topbaş, "Yüzde 95'i Büyükşehir'e ait olan 5 milyonun üzerindeki abonesiyle büyük bir kurum. Blok olarak satmayı düşünüyoruz. İstanbul belediyesinin kasasına ciddi bir katkı. Parayla İstanbul'u daha fazla metroya kavuşturacağız. Özellikle kendi şartları içinde değerlendirildiğinde satıştan dolayı da tüketiciye bir yük gelmeyecek. EPDK'nın vereceği satılırsa pahalı mı olacak zam mı gelecek diye düşünülmesin." açıklamasını yaptı.

AHTAPOT VE ROBOT KAMARELAR GÖÇÜK BÖLGESİNDE

Ermenek'te yaşanan maden kazasıyla ilgili destek çalışmalarına da değinen Topbaş, bölgeye 2 ahtapot aracı gönderdiklerini, İSKİ'nin kullandığı, dalgıçların giremediği noktalarda çalışabilen robot kameraların da bölgeye sevk edildiğini açıkladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.