Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Tohumculuk ve 2023 hedefleri

Tohumculuk ve 2023 hedefleri

Dünya üzerinde  7 milyarı aşan nüfusun, sağlıklı yaşamayı sürdürebilmesi,beraberinde güvenilir gıdayı,yeterli ve dengeli beslenmesi için gıda güvenirliliğinin sağlanması ön plana çıkmıştır. Bu durum tarımı gündemin ilk sırada olmasını sağlamıştır.

Tarımsal üretimin başlangıcı tohumdur. Tohum gıda zincirinin ilk halkasını ,biyolojik ve kültürel çeşitliliğin temelini oluşturur .Sertifikalı tohum  fiziksel  biyolojik ve genetik değer bakımdan  özellikleri belirlenen materyal demektir. Bitkisel üretim materyali olan tohum ülkelerin tarım sektörü için stratejik bir öneme sahiptir.

Günümüzde tohum tarıma girdi olan malzeme değil, teknoloji kullanılarak elde edilen yüksek gelir getiren ekonomik değere sahip bir üründür. Dünyada tohumculuk piyasasında yer alan ve ses getiren ülkeler tarımda da söz sahibi olan ülkeler olacaktır. Ülkemiz ise son yıllarda tohumculuk alanında da gözle görülen ilerlemeler  görülmektedir

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı , Türkiye’nin tohum ihracatının geçen sene bir önceki yıla göre miktarda yüzde 118 artışla 58 bin 226 tona, değerde yüzde 49,4 artışla 153 milyon 463 bin dolara yükseldiğini söyledi.
 

Sertifikalı tohum üretiminin 2002 yılında 145 bin ton olduğu ve  bunun 2015'te 896 bin tona ulaştığını geçen sene ise 957 bin 925 tona çıkarak bir rekora imza atıldığı bilinmekte olup,bu rakamların daha üst seviyelere çıkacağını tahmin etmekte ve beklemekteyim.

Tohumculuk  sektörü içinde değerlendirilen süs bitkileri ve fidan ihracatının da eklenmesiyle 2016'da toplam ihracatın 262 milyon dolara çıktığı, 2015 yılında yüzde 70 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının da 2016 yılında yüzde 89'a yükselmiştir.

Tohumculukta  en çok tartışılan konulardan birinin ithalat oup,Türkiye bugün tohum  ithalatından vazgeçse bile gerekli arzı rahatlıkla sağlayacak konumdadır

Tohumculukta amacın  ithalat rakamlarını en aza indirmek dışa bağımlılıktan kurtulmak olmalıdır . Zaten miktar olarak ihracatımız ithalatımızdan fazladır. Son resmi verilere göre  Türkiye 70 ülkeye tohum ihraç etmektedir.

Tohumculukta ithalat diğer tüm sektörde olduğu gibi uluslararası ticaret kurallarına göre yapılmaktadır. Tohum ithalatımız miktarda 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 düşmüş, değerde ise 202 milyon dolarla aynı kalmıştır. Kısacası ithalat düşüyor, ihracat artıyor demek gerekmektedir.

 

 MİLLİ TARIM PROJESİ SERTİFİKALI TOHUMLUK ÜRETİMİNİ ARTIRACAK

Tarım  sektöründe bu yıl ve gelecek yıl en önemli gündem maddelerinden birinin tohum olacağını , Milli Tarım Projesi kapsamında tohumda Ar-Ge çalışmalarına 10 kat daha fazla destek verileceğini ve 5 dekardan büyük işletmelerde üretim yapan çiftçilerin sertifikalı tohum kullandıkları takdirde destek alacaklarını  Bakanlık yetkililer ifade etmektedirler

Yapılacak çalışmalarla sertifikalı tohumluk üretim ve kullanımının önemli oranda artacağını , böylelikle verimliliğin de yükseleceğini  bilmek gerekmektedir

Yeni ve üstün nitelikli bitki çeşitlerinin gerek verim gerekse kalite bakımından tarımsal üretim artışına ciddi katkılar sağlayacaktır. 2016 rakamlarının sektörün gücünü ortaya koyduğunu ve yeni politikaların ülke tohumculuğuna büyük bir ivme kazandıracaktır.

"HEDEF 1,5 MİLYON TON SERTİFİKALI TOHUM"

  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen üretim ve kullanım destekleri, sektör birlikteliği, özel sektör yatırımları, sektörün rekabet gücünün artması umduğumuzdan daha hızlı sonuçlar verdi.

Milli Tarım Projesinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte şimdi hedefimizi güncellemek zorundayız.

2023 yılı için 1,5 milyon tonluk üretim hedefi koymak, ihracatı  daha da artırmak,hedefe kilitlenmek gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR