Tobb: Irak’ta 300 Türk Firması İş Durdurdu, 7 Bin Çalışan Tahliye Edildi

Tobb: Irak’ta 300 Türk Firması İş Durdurdu, 7 Bin Çalışan Tahliye Edildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Irak’ta yaşanan son durumlar üzerine 300 Türk firmasının can güvenliği nedeni ile işlerini durdurmak zorunda kaldığını belirterek, 7 bin çalışanında tahliye...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Irak’ta yaşanan son durumlar üzerine 300 Türk firmasının can güvenliği nedeni ile işlerini durdurmak zorunda kaldığını belirterek, 7 bin çalışanında tahliye edildiğini söyledi.

TOBB ile Irak Ticaret Odaları Federasyonu Arasında TOBB İkiz Kuleler’ de işbirliği için Çalışma Komitesi Anlaşması imzalandı. İşbirliği imzasından önce bir konuşma yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, Irak’ın yeniden yapılanma döneminde Türk özel sektörü olarak önemli görevler aldıklarını ifade ederek, Türk müteahhitlerin geçmişten bugüne kadar Irak’ta 21 milyar dolar değerinde 853 proje üstlendiğini söyledi. Hiç kimsenin Irak’a girmek istemediği dönemlerde Türk müteahhitlerin acil ihtiyaç duyulan binaların inşasını üstlendiğini aktaran TOBB Başkanı, "Ayrıca bankalarımız ardı ardına Irak’ta faaliyet göstermeye başladı. Yatırım yapan firmalarımız on binlerce Iraklı kardeşimize istihdam imkanı sağladı. Türk iş adamları bu bölgenin ihtiyaç duyduğu malları gönderdi. Türk tırları bu malları taşıdı. Bakınız son yılda Türkiye’nin ihracatı 3 katı artarken Irak’a yaptığımız ihracat tam 14 kat arttı. 12 milyar dolarlık ticaret hacmimizde Irak, Almanya’dan sonra en önemli ticaret ortağımız haline geldi." dedi.

Ancak Irak’taki son gelişmelerin ekonomik ilişkileri de olumsuz etkilediğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Haziran ayından bu tarafa Irak’ta yaşanan olumsuz olaylar iki ülke arasındaki ticarette yüzde 40’lara varan keskin düşüşlere neden olmuştur. Haziran ayından itibaren düşen ticaret hacmimizden dolayı 2014’ün 7 aylık verilerine baktığımız zaman dış ticaretimiz 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 6,6 azalmıştır. Son dönemde ulaşımda kısmen açılmalar olmakla beraber sorunlar devam etmektedir. Irak’taki son durumdan sonra 300 Türk firması tamamen can güvenliği nedeni ile işlerini durdurmak zorunda kalmış 7 bin çalışanını tahliye etmiştir. TOBB olarak devlet kurumlarımız ve firmalar ile iletişim halinde tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ne yazık ki bir taraftan da Irak tarafının önümüze koyduğu zorlukları ile uğraşmak durumunda kalıyoruz."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.