TMO alımda tedbir aldı!

TMO alımda tedbir aldı!

Hasat sezonunda yavaş alım yaptığı için eleştirilen TMO ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "TMO üretimin sürdürülebilirliği ve piyasaların düzenlenmesini sağlamak amacıyla geliştirdiği politikalar ile üretici ve tüketicinin yanında olmaktadır

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nun yavaş alım yapmasıyla ilgili Meclis'te verdiği soru önergesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından cevap verildi. Kalaycı, TMO'nun üreticiyi mağdur ettiğini belirterek, "Hükümetin hububat alım politikası üreticilerin ürünlerini zamanında almak mıdır, yoksa yeterli alım yapmayarak üreticileri piyasaya yönlendirmek, düşük fiyatla ürünlerini satmak zorunda bırakmak mıdır? diye sormuştu. Cevapta şu ifadeler kullanıldı: TMO tarafından hububat piyasaları düzenli olarak takip edilmekte olup, üretim, tüketim, stok, talep durumu vb. unsurlar göz önüne alınarak gerekli tedbirler alınmaktadır. TMO üretimin sürdürülebilirliği ve piyasaların düzenlenmesini sağlamak amacıyla geliştirdiği politikalar ile üretici ve tüketicinin yanında olmaktadır. 2015 yılı üretim sezonunda iklim şartlarının hububat ekilisi açısından uygun olması sebebiyle hububat üretiminde önemli artışlar yaşanmıştır. Buna bağlı olarak üreticiler tarafından çok kısa bir zaman diliminde çok fazla miktarda ürün hasat edilerek piyasaya arz sağlanmıştır. Konya bölgesinde, yukarıda arz edilen nedenlerden dolayı üreticilerin TMO yoğun yöneliş nedeniyle başlangıçta bazı alım noktalarında randevulu gün sayısında doluluk yaşanmış olup, üreticilerimizin sorun yaşamaması için üreticilerimizin sorun yaşamaması için personel, ekipman ve malzeme takviyesi yapılarak gerekli tedbirler alınmıştır."

PAZAR GÜNÜ ALIM YAPILMADI

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: "Alınan tedbirlerle Konya ilimizde, 34 alım noktasında günlük alıp kapasitesi 20 bin tondan, 36 bin tona çıkarılmıştır. Konya'da alımın başladığı günden bugüne kadar 427 bin ton civarında ürün alımı gerçekleştirilmiştir. Bu miktar oldukça yüksek bir miktar olup alımlarımız hızla devam etmektedir. TMO alımlarına sabah 07.00'de başlayıp, akşamın geç saatlerine kadar devam etmektedir. TMO alımlarını öncelikle kapalı depolara yapmakla birlikte ürün çeşitliliğinden dolayı pek çok işyerinde aynı anda açık yığınlara da alım yapmaktadır. Özellikle açık yığınlarda alım işlemleri işçi marifetiyle yürütüldüğünden gece geç saatlere kadar alım yapılması mümkün olmadığı gibi, olası gerçekleşecek yağışlardan dolayı alman ürünün depolama ve muhafazasında sorunlar yaşanabilecektir. Belirtilen nedenlerden ötürü işyerlerimizde vardiyalı sistem uygulanamamaktadır. TMO pazar günleri alım yapmamakta, diğer iş ve işlemlerinin ikmalini yapmaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.