TMMOB'tan klima uyarısı!

TMMOB'tan klima uyarısı!

TMMOB, duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtrelerinin yaklaşık 15-30 günde bir temizlenmesi gerektiğini bildirdi.

TMMOB, duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtrelerinin yaklaşık 15-30 günde bir temizlenmesi gerektiğini bildirdi.


TMMOB Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Sadettin Özkalender, bakımı ve mevsim ayarlaması yapılmayan klimaların veriminin düşeceğini, enerji sarfiyatının artacağını ve sağlıksız ortamlara yol açacağını belirterek, duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtrelerinin yaklaşık 15-30 günde bir temizlenmesi gerektiğini bildirdi.
Özkalender, yaptığı yazılı açıklamada, ev iş yerlerinde yaygın kullanılan klimaların, yanlış sıcaklık değerlerinde çalıştırılmaları, iç ünite bakımları ve temizlikleri düzenli yapılmadığı için sağlık açısından ciddi riskler yaratacağını ifade etti.
Ölüme neden olan lejyoner hastalığının bakımı yapılmadan kullanılan klimaların yarattığı en önemli tehlike olduğuna işaret eden Özkalender, vatandaşların klima alırken ilk olarak verimliliği ifade eden COP değeri yüksek cihazları tercih etmelerini istedi. BTU/h değerinin ise gereğinden fazla olmaması gerektiğini bildiren Özkalender, klimanın mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri olması gerektiğini de aktardı.
Sadettin Özkalender, şunları kaydetti:
"Bakımı yapılmayan ve mevsim ayarlaması yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacak ve sağlıksız ortamlar oluşmasına yol açacaktır. Çünkü bakımı yapılmayan klimalar ideal filtreleme yapamayacağından toz ve partiküller ortamda kalır, küf mantarları oluşmasına neden olurlar. Bu da baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Geçmişte yeni doğan ünitelerinde yaşanan, klima bakımı kaynaklı bebek ölümleri gibi acı tecrübeleri tekrar yaşamamak için de hastane yönetimlerinin çok daha hassas davranmaları gerekmektedir. Duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri yaklaşık 15-30 günde bir temizlenmelidir. Bu süreler ortamın tozluluk derecesine göre değişebilir. "
Özkalender, ayrıca periyodik bakım ve temizliğin yanı sıra sıcaklık ayarının hiçbir zaman 23 derecenin altına getirilmemesi, nem düzeyinin her zaman yüzde 50 olarak ayarlanması gerektiğini de bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.