Tmmob: Kazaların Yüzde 89'u Sürücü Kaynaklı

Tmmob: Kazaların Yüzde 89'u Sürücü Kaynaklı

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Cenk Cihangir, Kurban Bayramı tatili için yola çıkacak sürücülere uyarılarda bulundu. Yola çıkmadan önce aracın periyodik bakımlarının, lastik kontrolünün mutlaka...

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Cenk Cihangir, Kurban Bayramı tatili için yola çıkacak sürücülere uyarılarda bulundu. Yola çıkmadan önce aracın periyodik bakımlarının, lastik kontrolünün mutlaka yapılması gerektiğini belirten Cihangir, son üç yıldaki kazalarda sürücülerden kaynaklı kaza oranının yüzde 89 olduğunu hatırlattı. Cihangir, LPG'li araçlardan sızdırmazlık raporu istenmemesini ise eleştirdi.

Bayram tatili öncesi TMMOB Sekreteri Cenk Cihangir, TMMOB İstanbul Şube Müdürü Hasan Özger ile birlikte sürücüleri bilgilendirmek için basın toplantısı yaptı. Kurban Bayramı tatili nedeniyle Türkiye'de yaşanan seyahatlerde sürücü ve yolcuların dikkat etmesi gereken konuları anlatan Cihangir, araç bakımlarının yapılması, lastik kontrolleri, LPG'li araçlar için sızdırmazlık raporlarının alınması gibi konularda dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Cihangir, Türkiye'de son 3 yıl içinde karayollarında meydana gelen kazalarda 11 bin 250 kişinin hayatını kaybettiğini, 780 bin kişinin de yaralandığını söyledi. Bu rakamların yaklaşan bayram tatili düşünüldüğünde daha da önem kazandığını anlatan Cihangir, "Geçen yıl yaşanan 1. 2 milyon kazada verilere göre yüzde 89'u sürücü kaynaklı kazalardı. Yüzde 9'u yayalara bağlı, yüzde 1'i de yol, yüzde 1'i de araçlardaki kusurlardan meydana geldi. Ağır tonajlı araçların neden olduğu kazaların oranı yüzde 31, otomobillerin neden olduğu kazaların oranı ise yüzde 60'tır. Yüzde 9 ise diğer araçların neden olduğu kazalardır. İnsana bağlı kazalar aşırı hız, hatalı sollama, direksiyon başında uyuma, yeterince dinlemeden yola çıkma ve emniyet kemeri takılmamasından kaynaklanmaktadır." dedi.

Kazaların en aza indirilebilmesi için araçların bakım, ve LPG sızdırmazlık raporlarının alınmasına dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Cihangir, araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı kontrollerinin servislerde mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi. Aracın yolcu ve yük miktarının olması gereken değerlerin üstünde olmaması gerektiğini, bu limitin aşılması durumunda fren mesafesinin uzadığını hatırlatan Cihangir, hız konusunda özellikle dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. "Aşırı hız yapılan durumlarda frenlerin ısınması ve fren tutma mesafesi uzuyor. Ağırlık merkezinin yükselmesinden dolayı sürür kararlılığının bozulacağını bilmeyen sürücüler kaza yapmaktadır. Lastiklerde 6 yıl ve üstü olan lastikler teknik olarak ömrünü tamamladığı için kullanılmamalıdır. Bu tür lastikler fren mesafesini uzatacağı için kazalara da neden olur. Takip mesafesine dikkat edilmelidir." dedi.

10 NUMARA YAĞA DİKKAT

Özellikle yolcu otobüslerinde meydana gelen kazalar ve çıkan yangınlara ilişkin en önemli kusurun 10 numara yağ olarak bilinen yakıtın kullanımı olduğunu ve bu yakıtın kullanımının arttığını belirten Cihangir, "Akaryakıt fiyatlarının fazlalığından dolayı şehirlerarası otobüsler ve yük taşıyan sürücüler 10 numara isimli yağa yönelmektedir. Yaşanan kazalar göstermiştir ki işletme ve araç sahipleri yönetmeliğin hükümlerini yerine getirmemekte, yönetmeliğin uygulanıp uygulanmadığını, 10 numara yağ kullanımının olup olmadığını, trafik güvenliğini tehlikeye atan hususların takibi ve denetimi hiç bir kuruluş tarafından maalesef yapılmamaktadır. Kamuya ve özel sektöre ait toplu taşıma araçlarında ciddi bir güvenlik sorunu mevcuttur." uyarısında bulundu.

'LPG'Lİ ARAÇLARDA SIZDIRMAZLIK RAPORU ARTIK HAFİF KUSUR'

Cihangir'in üzerinde durduğu en önemli konulardan biri de LPG'li araçların almak zorunda olduğu sızdırmazlık raporu oldu. Bu denetimin 2012 yılı başından itibaren araç muayene istasyonların hafif kusur olarak kabul edilmeye başlandığını söyleyen Cihangir, "Bu şu anlama geliyor. Ticari araçlarda yılda bir, özel araçlarda iki yılda bir yapılması gereken sızdırmazlık kontrolü yaptırmadan yurttaşlarımız ve özellikle ticari araç sürücüleri trafikte seyretmektedir. Nedenini hiç bir mantıklı şekilde açıklayamadığımız bir şekilde Ulaştırma Bakanlığı bir gecede bir genelge yayınlayarak LPG sızdırmazlığını zorunlu halden kaldırmıştır. 2012 yılına kadar İstanbul'da yılda ortalama 130 bin aracın kontrolünü yapıyorduk. Genelge yürürlüğe girdikten sonra bu sayı 60 binlere düştü. 2014'ün ilk 8 ayında bu rakam 10 binlerde seyrediyor. Bu genelge sayesinde İstanbul genelinde trafikte yüz bin tane LPG'li araç güvensiz şekilde seyahat etmektedir." dedi.

Makina Mühendisleri Odasi İstanbul Şube Müdürü Hasan Özger de LPG'li araçların sızdırmazlık raporu almamasının hafif kusur olarak değerlendirilmesi ile denetimin kişilerin kendi inisiyatiflerine bırakıldığını belirtti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.