Titreyen Elleriyle Kar Altında Zincir Takıyorlar, Her Şey Ekmek İçin

Titreyen Elleriyle Kar Altında Zincir Takıyorlar, Her Şey Ekmek İçin

Uludağ’a çıkıyorsanız, kar lastiğiniz ya da aracınızda zincir yoksa dert etmeyin. Yol kenarlarında 100 metrede bir bu işi sizin için yapan insanlar var. Onlar, sabah erkenden çıktıkları yolda, gün boyu kar altında bekliyorlar. Her gün...

Uludağ’a çıkıyorsanız, kar lastiğiniz ya da aracınızda zincir yoksa dert etmeyin. Yol kenarlarında 100 metrede bir bu işi sizin için yapan insanlar var. Onlar, sabah erkenden çıktıkları yolda, gün boyu kar altında bekliyorlar. Her gün 7-8 saat çalışan ve titreyen elleriyle araçlara zincir takan bu insanların tek derdi, evlerine sıcak ekmek götürebilmek.

Uludağ’da geçen cuma günü başlayan kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Zirveye giden yol kısa sürede kar tuttu. Özellikle Milli Parklar mevkiinden itibaren yoğun kar nedeniyle ulaşımda sıkıntılar yaşanıyor. Karayolları ekiplerinin tuzlama çalışması, greyderlerin kar küremesine rağmen tedbirsiz çıkan araçlar yollarda kalmaya devam ediyor. Yolda kalanların imdadına ise zincir takıcılar yetişiyor.

Kar yağışını fırsat bilerek yollarda zincir hizmeti vermeye başlayan bu insanların işi hiç de kolay değil. Sabah erken saatlerde yollara çıkan zincirciler, saatlerce kar yağışının altında çalışıyor. Yolda kalan araçlara zincir takan insanlar, üşüyen ellerine aldırmadan ekmek parası kazanıyor.

"SOĞUĞA ALIŞKIN İNSANLARIZ, EKMEK PARASI KAZANIYORUZ"

Kendi arabasıyla Uludağ Milli Parklar girişinde bekleyen Yusuf Dibap, zinciri olmayan insanların yardımına koşuyor. 30 liraya zincir kiralayan ya da ebatına göre 70-80 liraya satan Dibap, yaptığı işi şöyle anlattı: “Mesai yeni başladı. Sabah 09.00’da geldik. Şimdiden, üç arkadaş 6 takım zincir sattık. Şu an sezon tam başlamadığı için fazla yoğunluk yok. Ama ilerleyen zamanlarda kar yağdığı sürece işlerimiz de yoğunlaşacak. Şimdi bile zincirsiz çıkan araçlar yoldan geri dönüp zincir taktırıyor. Yollarda kalan araçlar var hala, mecburen geri dönecekler. Biz bu bölgenin insanıyız. Pek soğuktan etkilenmiyoruz. Herkes de yapmıyor zaten bu işi. Soğuğa alışkın insanlar yapıyor. Ekmek parası kazanıyoruz, ne yapalım.”

"ELLERİMİZ DONDU, ÜŞÜYORUZ AMA EKMEK PARASI"

Zincircilerden Mehmet Tavukçuoğlu da şunları söyledi: “Ellerimiz dondu bak. Bugün zincir takan çok, lastikler kabak olduğundan. Fazla iş olmasa da yine azar azar zincir takıyoruz. Kışın ekmeğimizi buradan çıkartıyoruz. Akşam 7-8’e kadar bekliyoruz, müşterinin durumuna göre. 6-7 saat bekliyoruz. Üşüyoruz ama ne yapacağız ekmek parası.”

Bu arada, Meteoroloji yetkilileri, hava sıcaklığının eksi 2 dereceye düştüğü Uludağ’da kar yağışının 26 Kasım Çarşamba gününe kadar devam edeceği bilgisini verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.