Tıp dünyası Türk doktorları konuşacak

Tıp dünyası Türk doktorları konuşacak

Konya Beyhekim Devlet Hastanesindeki iki doktor, rahim bağırsak fıtığı rahatsızlığı bulunan üç hastaya "anestezi vermeden ameliyat yöntemi" uyguladı.

Raziye Hatipoğlu (86), Durana Ünal (77) ile Hamide Yüksek (76), uterovajinal prolopsus (rahim bağırsak fıtığı) rahatsızlığı nedeniyle zor günler yaşadı.

Diğer bazı rahatsızlıkları nedeniyle anestezi verilmesi riskli görüldüğü için ameliyata alınmayan kadınlar, Beyhekim Devlet Hastanesine başvurdu.

Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Op. Dr. Naim Ünsal ile Op. Dr. Berna Keskin, oldukça riskli olmasına rağmen hastalarının hayati tehlikesini ortadan kaldırmak için anestezi vermeden ameliyat kararı aldı.   

Kadınlar, başarılı geçen ameliyat sonrası rahim bağırsak fıtığından kurtuldu. Operasyonu gerçekleştiren doktorlara göre, dünyada ilk kez uygulanan yöntem tıp literatürüne girmeye aday.  

- Kansere kadar giden olumsuz sonuçlar ortaya çıkabiliyor

Op. Dr. Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine başvuran hastalarının rahim, yumurtalık, idrar torbası ve bağırsaklarının bacak arasından torba gibi dışarıya çıktığını gördüklerini söyledi.

Yıllarca süren bu durum karşısında fıtığın kadınların bacaklarının arasında sürekli sürtündüğü için oldukça rahatsız edici bir duruma yol açtığını dile getiren Ünsal, özellikle bu tür vakalarda idrar, büyük abdest yapamama sıkıntılarının bulunduğunu ifade etti.

  Rahatsızlığın böbrek yetmezliğine kadar gidebileceğini, sürtünmeye bağlı o bölgede kanserler gelişebileceğini vurgulayan Ünsal, "Hastalar günlük hayatlarını rahat sürdüremiyorlardı. Yaşlarından dolayı kalp, akciğer, böbrek hastalıkları bulunuyordu. Ayrıca Durana teyzede kan zehirlenmesi vardı. Anestezi doktoru, hastaları kesinlikle operasyona almıyordu. Ama hastaların muhakkak ameliyat olması gerekiyordu" diye konuştu.

- Uluslararası kongrelerde yöntemi anlatacaklar

Ünsal, rahatsızlıklarından dolayı kadınların bu durumdan psikolojik olarak da etkilendiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bu tür vakalara dünyada ve Türkiye'de nadir de olsa ameliyat yapılıyor. Biz dünyada ilk olarak bu hastaları anestezi vermeden ameliyat yapma kararı aldık. Çünkü hastalar kesinlikle anestezi riskini kaldıramıyordu. Kadınlara anestezi vermeden o bölgeyi bir miktar uyuşturarak ameliyatı gerçekleştirdik. Hatta hastalarımızdan biri ameliyat olduğunu bile fark etmedi. 'Beni ne zaman ameliyata alacaksınız, ölürsem ameliyat yapmayın' dedi. Dünyada ilk kez uygulanan anestezisiz ameliyat yöntemini uluslararası kongrelere gönderdik ve buralardan kabul aldık. Uluslararası kongrelerde sunum yapacağız. Yöntemin dünyada ilk olmasının gururunu yaşıyoruz."

Bu tür vakalara anestezisiz müdahale edilebileceğini göstererek, bir akım başlattıklarına işaret eden Ünsal, "Anestezisiz bu tekniği kullandıkları zaman Amerika'da, Afrika'da, Avrupa'da, Türkiye'de, dünyanın neresinde olursa olsun bizim ismimiz kullanılarak operasyonlar yapılacak" ifadelerini kullandı.

Ünsal, literatürde sürekli görüleceklerine dikkati çekerek, tekniği Amerika'ya da yayın olarak göndereceklerini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.