Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

TİMAV

TİMAV

İmam Hatipliler Vakfı, İmam-Hatip Liseleri’nde kalitenin artırılması için bir dizi çalışma yapmaktadır. Bunun için geçen aylarda, Konya Bera Oteli’nde, Konya’daki İmam – Hatip Meslek Dersleri Öğretmenleri’yle bir toplantı yapmıştı. Kimi sözlü, kimi yazılı olarak görüşlerini bildirmişti.

Bununla yetinmeyip,  28-29 Ocak 2015 tarihinde iki gün Konya Dedeman Oteli’nde,  “Din Öğretiminde Kalite Çalıştayları-2 İmam Hatip Liseleri Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adında bir program daha düzenledi. Her iki program da başarılı geçmiştir. Bu programda da protokolün dışındakiler, görüşlerini yazılı olarak bildirmiştir. 

Bu programları düzenleyen başta TİMAV’a, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve Konya Büyük şehir Belediyesi’ne ve emeği geçenlere teşekkür ederim.

Kemmiyetten ziyade keyfiyete önem verilmesi takdire şayandır. İnşallah bu çalıştayların arkası gelir ve iyi bir sonuç alınır. Arayışa girmek, güzel bir şeydir. “Mevlam neyler neylerse güzel eyler.”

Biz, bu yapılan iki çalıştaya da katıldık, görüşlerimizi yazılı olarak bildirdik.    Düşüncelerimizi bir de kamuoyu ile paylaşmayı uygun gördük; inşallah faydalı olur.  Okurlarım da görüşlerini bizimle paylaşabilir.

İmam- Hatip Liseleri’nde kalitenin artırılabilmesi için şu hususlar da göz önünde bulundurulmalı:

  1.  Her ilin merkezî imam hatip lisesine devasa bir kütüphane yapılmalı, başta kütüb ü sitte ve kütüb ü tis’a adı verilen Arapça eserler olmak üzere bütün kaynak eserler bulunmalı, çevredeki imam-hatip ve liseli öğrenciler de faydalanmalı, bunun için cumartesi ve pazar günleri de açık tutulmalı.
  2. Arapça dersi yalnız Arapça dersinde değil, bütün meslek derslerinde öğretilmeli. Bunun için Tefsir, Fıkıh ve Hadis gibi meslek derslerinde geçen ayet ve hadislerin metinleri verilmeli, meslek derslerinde geçen kavramlar, deyimler ve tarifler Arapça olarak verilmeli. Mesela Fıkıh dersinde İmam-ı Azam’a göre fıkhın tarifi, metin olarak değil, mana olarak verilmiştir. Tefsir ve Hadis derslerinde örnek metinlerin dışında bütün ayet ve hadisler meal olarak verilmiştir. 
  3. Fıkıh, Tefsir ve Hadis gibi derslerde helal- haramlar da öğretilmeli, mesela faizin haram olduğuna dair ne bir ayet metni ve ne de bir hadis metni görebilirsiniz. Sadece ahlakla ilgili ayet ve hadis metinleriyle öğrencinin kalitesi artmaz. İslâm bir bütündür, muamelatı ve ukûbâtı ile birlikte bir bütün olarak öğretilmeli. 
  4. Başarılı öğrenciler, yazın Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelere gönderilmeli.
  5.  Başarılı öğrencilerin dergi ve gazetelerde yazı yazmaları; hikâye türü kitap yazmaları teşvik edilmeli.
  6. Öğretmenler için hizmet içi kurslara ağırlık verilmeli, başarılı öğretmenler, İslâm ülkelerine gönderilmeli.
  7. Başarılı öğrencilerin Arapçanın yanında Osmanlıca- Farsa ve İngilizceyi de iyi derecede öğrenmeleri için gereken tedbirler alınmalı.
  8. Başarılı öğrencilerle üniversiteyi bitirinceye kadar birebir ilgilenmeli.

Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR