Ticariye SRC şart

Ticariye SRC şart

SRC belgesi olmayan ticari araç sürücülerine ceza kesiliyor. Ticari araçta SRC'nin şart olduğunu belirten Uğur Eğitim Kurumları Kurucu Müdürü Uğur Sezer, "SRC belgesi almak kolay" dedi

Konya'da yüzbinlerce ticari araç bulunuyor. Ticari araç kullanıcılarının SRC belgesi, yani mesleki yeterlilik belgesi alması gerekiyor. Yönetmeliğe göre SRC belgesi olmayanların ticari araç kullanması yasak. Ticari araç sürücülerinin ise önemli bir kısmının bu belgesi yok. Son yıllarda SRC alanların sayısı da hayli arttı. SRC belgesi olanlar ticari araçları sorunsuz şekilde kullanıyor. Ayrıca trafikte dikkatsizlik, aşırı hız nedeniyle sürekli ceza yiyen ve alköllü araç kullananlar, psikoteknik belgesi almak zorunda kalıyor.

TİCARİ ARAÇLARDA GEREKLİ

Geçen yıl kurulan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın vermiş olduğu yetki ile ticari araç sahilerine SRC belgesi vermeye yetkilendirilen Uğur Eğitim Kurumları Kurucu Müdürü Uğur Sezer, ehliyeti olanların, ticari araçları kullanabilmesi için alması gereken SRC belgesi ve psikoteknik belgesi hakkında bilgi verdi. SRC belgesi olanların ticari amaçlı araç kullandıkları için herhangi bir cezai uygulamaya tabi olmadığını dile getiren Sezer, SRC belgesi standart ehliyet belgesi sahiplerinin, ticari maksatlı kullanılan araçları kullanabilmeleri için alınması gereken bir belge türü olduğunu belirtti.

img_2329.jpg

KAMYONETLERE DE SRC LAZIM

Ticari maksatla yük, eşya ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücülerinin ilgili yönetmelik gereği sürücü belgelerinin yanında SRC belgesi bulundurmasının gerektiğini dile getiren Sezer, SRC'nin mesleki yeterlilik belgesi olarak da bilindiğini açıkladı. SRC'nin 5 çeşidinin olduğunu ifade eden Sezer, şunları söyledi: "SRC1 uluslararası yolcu taşımacılığında, SRC2 ülke içerisinde yolcu taşımacılığında, SRC3 ve SRC4 de yük, eşya ve kargo taşımacılığında kullanıyor. Tehlikeli madde taşıyan sürücülerin de SRC5'i taşıması gerekiyor. Yılda bir muayene ediyen kamyonet ve panelvan türü araç sürücüleri içinde SRC belgesi lazım" sözlerini kullandı. 

SÜRÜCÜ VE ARAÇ SAHİBİNE CEZA

Konya-Ankara Yolu Organize Sanayi Kavşağı ve Kadınhanı ile Ilgın arasında denetim noktasının olduğunu söyleyen Sezer, SRC belgesi noktasında denetimlerin ise yetersiz olduğunu kaydetti. Sezer, cezai işlemin hem sürücüye hem de araç sahibine uygulandığını hatırlatttı. SRC belgesi almanın kolay olduğunu ifade eden Sezer, "16 ana başlıkta ders veriyoruz. Dersler bittiğinde yürürlükte olan sınavı yapıyoruz. Yeterli puan alan sürücülere sınava giriş belgesi veriyoruz. Sürücüler, sınava giriş belgesiyle Bakanlığın açmış olduğu ilk sınava girerek gerçek teste tabi tutuluyor. 50 sorudan 30'una doğru cevaplayanlar belgeyi alıyor. Trafikte sürücülerin SRC'sinin yanında bulundurmasına gerek yok. Trafik çevirdiğinde T.C. kimlik numarasından belge bilgileri çıkıyor" diye konuştu. 

FİRMALAR SRC'Sİ OLANI SEÇİYOR

"Uğur SRC olarak kısa sürede güzel ve başarılı işlere imza attık. Hedefimiz maksimum başarı" diyen Sezer, sözlerini şöyle tamamladı: "Firmalar eleman alımlarında SRC belgesi olanları tercih ediyor. Dolayısıyla SRC'nin önemli. 2003'ün Şubat ayından önce ehliyet alanlar, muafiyet kapsamındalar, SRC belgelerini sınavsız şekilde alabiliyorlar. Tüm ticari araç sürücülerine SRC almalarını tavsiye ediyoruz."

CEZALILAR PSİKOTEKNİK ALIYOR

Psikoteknik belgesi hakkında da bilgi veren Sezer, "Psikoteknik değerlendirme, bireyin belirli bir işteki yeterliliğinin ortaya konması amacıyla, gerekli bedensel ve zihinsel özelliklerinin testler aracılığıyla ölçülmesidir. Bireyin bir işe uygun olup olmadığını tespit etmektir. Psikoteknik raporunu, ticari amaçlı insan ve yük taşıması yapan tüm sürücüler, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında her 5 yılda bir almak zorundadır. Kural ihlalleri sonucu bazı sürücülerin ehliyeti alı konuluyor. Kişi, ehliyetini emniyetten geri alabilmek için psikoteknik raporu almak zorunda. Psikoteknik test ve raporu 5 yılda bir yenileniyor. Bu belgeyi psikologlar ve uzmanlar veriyor" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.