"TEVHİD" VURGUSU

"TEVHİD" VURGUSU

Mevlana Celaleddin Rumi’nin 743.Vuslat Yıldönümü ve Şeb-i Arus Törenleri tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Vali Yakup Canbolat, “‘Birlik vakti’ teması önemli. Ülkemizin, insanlığın ve Müslümanların birliğe ihtiyacı var” dedi.

Bu yıl ‘Birlik vakti’ teması ile düzenlenecek etkinlikler kapsamında çok sayıda program icra edilecek. Ramada Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’da bulunan üniversitelerin rektörleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi, Büyükşehir Belediye yetkilileri ile turizm temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Vali Yakup Canbolat, 743.’sü düzenlenecek etkinliklerin barış ve huzur getirmesini dileyerek, “Etkinliğin temasının ‘Birlik vakti’ olması son derece önemli. Ülkemizin, insanlığın ve Müslümanların birliğe ihtiyacı olan bir dönemdeyiz. Etkinlikler tüm ayrıntısına kadar ince ince ayarlandı. Konya’ya yakışan bir etkinlik olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Etkinlik boyunca Konyalılara ve basına büyük işler düştüğünü kaydeden Canbolat, şöyle konuştu: “İlimize şehir dışından ve yurt dışından misafirler gelecek. Onları en iyi şekilde ağırlamalıyız. Etkinlikler ülkemizde birlik ve beraberliğe vesile olsun.”

SEMA UYGUNSUZ YERLERDE YAPILIYOR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da konuşmasında Mevlana’nın sözlerinde tevhidi ve birliği işlediğini belirterek, “Birlik vakti temasının seçilmesi onun tevhid ehlinden olduğunun vurgulanması ve birlik, beraberliğe ihtiyacımızın olduğundandır. Tevhid Hakk’ın bir olduğunu idrak ile olur. ‘Sema’nın ortaya koyduğu anlam uygun yerlerde idrak edilmelidir. Semanın uygun olmayan yerlerde icra edilmesi, semanın uygun yerlerde yapılmasını zorlayan tebliğin yönetmeliğe dönüşmesi gerektiğini ortaya çıkarıyor. Biz bunu önlemek adına logo ile birlikte tescil için başvuruda bulunduk” dedi. Etkinlikler kapsamında pek çok programın düzenleneceğini ifade eden Yarar, sözlerine şöyle devam etti: “16 sempozyum, 13 konferans, 10 Mesnevi sohbeti, 3 panel, 2 sempozyum, 9 tiyatro gösterisi, 1 konser, 1 söyleşi gerçekleştirilecek. Mevlana Kültür Merkezinde 23 dalda el sanatları sergisi açılacak. 7 Aralık tarihinde açılış programında kandil uyandırma etkinliğinin ardından ‘Sevgi ve birlik’ yürüyüşü gerçekleştirilecek. Ardından ‘Gülbang duası’ ve çeşitli etkinlikler yapılacak. Hafta boyunca gerçekleştirilecek sema programlarının 14’ü Mevlana Kültür Merkezi’nde 2’si Spor ve Kongre Merkezi7nde düzenlenecek. 1-16 aralık tarihlerinde 14.00-20.00 saatlerinde iki seans, 17 Aralık’ta ise 19.00’da tek seans düzenlenecek. Etkinliklerin tanıtımı için 3 ayrı dilde afiş hazırlandı. Şehirde 25 ayrı yerde turistlere mobil danışmanlık verilecek.”

MEVLANA TOPKAPI’YI GEÇTİ

Mevlana Müzesi’nin Kasım 2016 sonu itibariyle 2 milyon 99 bin 577 ziyaretçi ile Türkiye’de müzeler arasında ilk sıraya yerleştiğini söyleyen Yarar, “Müzede artık farsça bilgilendirme de yapılacak. Ayrıca dünya Mevlevihanelerinin uzaklıklarını gösteren bir tabela asılacak. 5 ayrı havaalanında tanıtım hizmetleri yapılıyor. YHT’ye ek seferler konuldu” şeklinde konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de konuşmasında Şeb-i Arus etkinliklerinin Türkiye’nin en önemli etkinliklerinden biri olduğuna işaret ederek, “Bu etkinlikler bir manaya hizmet ediyor ve şehre hizmet ediyor. Etkinlik takvimine bakıldığında pek çok kurum çalışmış ve etkinlikler hazırlamış. Bu bir kültürel altyapıya hizmet ediyor. Buna Konyalıların farkına varması lazım” dedi. Altyapı denilince sadece su ve kanalizasyonun anlaşılmaması gerektiğini ifade eden Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye olarak kültür, turizm, eğitim altyapısı da hazırlıyoruz. Kültür mekanları ve alternatif geçi mekanları oluşturuyoruz. Mevlana bölgesinde ticari alan oluşturmada istediğimiz aşamaya gelemedik. 10 günde çık sayıda program gerçekleşecek. Programların şehre büyük katkısı oluyor. Hepimize düşen büyük görevler var. Konyalılar ziyaretçileri en iyi şekilde ağırlasın. İstismar yapan firmaları deşifre etsinler. ‘Birlik’ teması önemli. Halkımızı 7 Aralık tarihindeki yürüyüşe davet ediyorum.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum