Teşvik hurdaya çıktı!

Teşvik hurdaya çıktı!

Bakanlık tarafından 'Hurda Traktör Projesiyle', Türkiye'de bulunan yaklaşık yarım milyon 25 yaş ve üstü traktörler toplanacağı duyurulmuştu. Ancak aradan bir yıl geçmesine rağmen proje uygulanamadı ve eski traktörler çiftçinin elinde kaldı

Trafikteki yaşlı otomobiller için beklenen hurda teşviki, geçtiğimiz yıl ile birlikte uygulamaya konmuştu. 2013 yılında 10 bin 560 hurda aracın trafikten çekilmesi ve elde edilen satışla 58 milyon liralık ekonomiye katkı sağlayan teşvik, bu yılda satışları yavaşlayan otomobil sektörünü kurtaracağı bekleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 31 Ocak tarihinde hurda traktörlere teşvik amaçlı bütçe ayırdığını duyurmuştu. Aradan yaklaşık bir buçuk yıl geçmesine rağmen söz konusu proje ile ilgili henüz bir adım atılamadı. Maliye Bakanlığı'ndan çıkarılması beklenilen bütçe askıda kaldı. Geçtiğimiz yıl bakanlığın açıklaması ile birlikte ellerinde hurda traktör bulunan çiftçilerin sevinçleri kursaklarında kaldı. 13. Tarım Fuarı'yla birlikte yeni traktör kullanmak isteyen çiftçilerin hayalleri suya düştü. Hurda teşvikinin ne zaman yapılacağı ile ilgili henüz bir tarihin bile açıklanmaması çiftçiyi zor durula düşürüyor.

DESTEK SÖZÜ TUTULMADI

Çiftçi, hurda traktör teşvikinin bu yıl 13. Tarım Fuarı'ndan önce yapılmasını bekliyordu. Tarım fuarından birbirinden özel traktörleri gören ancak ellerindeki traktörleri çıkaramadığı için yeni traktör satın alamayan çiftçilerin umudu başka bahara kaldı. Hurda teşviki bir buçuk yıldır yapılmıyor. Çiftçiler otomotivde yapılan hurda teşvikinin artık traktörlerde de yapılmasını istiyor. 10 binlerce çiftçinin yüzünü güldürecek proje, sloganıyla duyurulan hurda teşviki sözden öteye gidemedi. Türkiye'de yaklaşık 1.5 milyon traktör bulunuyor. En çok traktör sayısına sahip iller arasında Konya'da bulunuyor. Türkiye'deki yaklaşık 1.5 milyon traktörün yarısının çiftçiye yük oluşturacak derece eski olduğu tahmin ediliyor. Bu eski traktörlerin yakıt ve yağ sarfiyatının yanı sıra bakım maliyeti konusunda da büyük yük oluşturduğu biliniyor.

TRAKTÖRLERİN ORTALAMA YAŞI 25

Türkiye'deki traktörlerin yaş ortalaması Avrupa ülkelerine göre 10 yıl fazla. Türkiye'deki traktörlerin ortalama yaşı 25. Bakanlık da 25 yaş ve üstü traktörlerin hurda teşvikinden yararlanacağı açıklamasına göre, teşvik traktörlerin büyük bir kısmını kapsayacaktı. Avrupa Birliği'ne Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) kapsamında geçtiğimiz yıl çiftçilere sağlanan kolaylıklar bu yıl kesildi. Destek programının bu yıl kesilmesinin çiftçiye olumsuz yansıdığını ifade eden hububat çiftçisi Seyit Karakoyun, "Geçtiğimiz yıl çiftçiye büyük bir kolaylık sağlayan ve tarımsal üretimi artıran bir proje hayata geçirilmişti. Büyük bir devlet desteği sağlandı. Mesela 9 bin liraya alacağımız bir mikserin 4 bin 500 lirasını devlet, kalanını da biz ödüyorduk. Ancak bu yıl bu proje hayata geçirilmedi" ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ MAĞDUR

Ziraat Bankası'nın traktör alımındaki düşük faizden başka bir teşvik programının olmadığını kaydeden Karakoyun, "Ziraat Bankası traktör alımında düşük faiz uyguluyor. Bunun dışında bir teşvik programı bu yıl uygulanmadı. Avrupa Birliği'ne katılım için, destekleme programının sadece bir yıl uygulanması bu sene bize olumsuz yansıdı. Tarımda üretimin kar miktarı her geçen gün azalmaktadır. Bakanlığın uyguladığı politikalar artık çiftçinin boynunu büküyor. Bir çok çiftçi borcu yüzünden tarlasını ekemez hale geldi. Tarlaya giden bilir, 25 yaş ve üstü çok sayıa traktör bulunmakta. Bu traktörler artık, hurda kategorisine girmiş. Bir çoğu iş göremez durumda. Bakımları masraflı, sürmesi zor. Çiftçinin ellerindeki traktörü bir kenara bırakıp yeni bir traktör alacak gücü yok. Bakanlığın bu yaşlı traktörlere hurda teşviki sağlaması gerekiyor" diye konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.