Emel Kocaoğlu

Emel Kocaoğlu

Teşrif-i Konya

Teşrif-i Konya

Sekiz asır önce, Belh’ten başlayan, kutlu bir yolculuğun son durağı olan Konyamız, şimdilerde Mevlâna Celaleddin- i Rumi’nin Konya’ya teşrifinin 791. yıldönümü kutlamalarına hazırlanıyor. Uluslararası Mevlâna Vakfı öncülüğünde düzenlenen 4. Uluslararası Sevgi ve Barış Yürüyüşü, 27 Nisan'da Karaman'dan başlayıp, 3 Mayıs'ta Konya'da sona erecek.

Uluslararası Mevlâna Vakfı’nın kuruluş amacını biraz araştırdım. Başkan Vekilliğini Esin ÇELEBİ BAYRU hanımefendinin yürüttüğü bu kutlu vakfın; Büyük mütefekkir, bilgin ve şair Mevlâna Celâleddin-i Rûmi’nin eser ve fikirleri üzerinde araştırmalar yapmak, fikir hazinesini gelecek nesillere aktarmak ve bu konuda gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki çalışmalara yardımcı olmak gibi müstesna bir amacı var. Dünyada, Hz. Mevlâna için yapılmak istenen programlarda, danışmanlık hizmetleri de vermekte olduğunu da sizlerle paylaşmak isterim.

Bu vakfın öncülüğünde düzenlenen, Hz. Mevlâna’nın, annesini Karaman’da bırakarak Konya’ya gelirken izlediği yol güzergâhı kullanılarak, farklı ülkelerden misafirlerin de katılımıyla gerçekleşecek olan bu yürüyüş öncesinde; Hz. Mevlâna’nın 22. kuşaktan torunu Esin ÇELEBİ BAYRU’ya, Konya Valisine ve Uluslararası Mevlâna Vakfına teslim edilmek üzere birer Türk Bayrağı verilecek. Karaman’da, Hz.Mevlâna' nın annesi Mümine Hatun’un türbesinde yapılacak dua ile birlikte başlayacak bu kutlu yürüyüş, Konya’da Mevlâna Müzesi’nin önünde sona erecek.

Yedi gün sürecek Sevgi ve Barış Yürüyüşüne, Hz. Mevlâna ve fikirlerine gönül vermiş olan herkesin, programının uygunluğuna göre ister tamamına, isterse bir kısmına katılabilecek olması, bu yürüyüşün ruhunda sevgi ve hoşgörünün olduğu mesajını bizlere ziyadesiyle veriyor.

Sevgi ve Barış yürüyüşü sona erdiğinde, Şems-i Tebriz-i Türbesinden Mevlâna Türbesine yapılacak olan kısa bir yürüyüş ve ardından Hz. Mevlâna’nın sandukası başında “Gülbank” duasıyla “Teşrif-i Konya” kutlamaları adı altında, amacına yakışır bir şekilde kutlamalarla devam edecek.

Teşrif-i Konya” kutlamaları kapsamında; Sema gösterisi, “Vuslat” isimli tiyatro oyunu ve mistik müzikte dünya çapında üne sahip üç kardeşten oluşan “Filistinli Le Trio Joubran” grubunun konseri de yer alacak. Ebru, seramik, resim sergileri, Sokakta Sanat gibi etkinliklerin de yer alacağı kutlamalar, ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen “SufiSin” Sufi Sinema Günleriyle sona erecek. Bu denli güzel bir programın yapılmış olması, bir sonraki senenin yürüyüşü hakkında, daha şimdiden tatlı bir merak ve heyecan uyandırıyor açıkçası.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün; Samsun’a çıkışının 100. yılı dolayısıyla, bu yılki yürüyüşün Cumhuriyet’e armağan edileceği bu kutlu yürüyüşe, katılmak isteyen herkesi memnuniyetle davet ediyorlar.

Sevgiye olan yolculuğunuz hiç bitmesin… Sevgiyle kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Kocaoğlu Arşivi
SON YAZILAR