Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Teşebbüs

Teşebbüs

Üretim yapılan istihsal müesseselerine teşebbüs denir. Konusu mal veya hizmetlerin mübadele ve tedavülü olan her türlü teşkilâttır.

Toplum ihtiyacını sürekli olarak karşılamak üzere piyasası olan ve bu piyasada fiyatı teşekkül eden ekonomik faaliyet ve hizmetler ile sahibine kâr sağlamayı amaçlayan teşkilâtlar teşebbüstür. Ekonomik amaç güden her türlü kuruluş teşebbüstür.

Teşebbüsler, Adi Ortaklık, Kolektif Şirket, Komandit Şirket, Limited Şirket, Anonim Şirket ve Holding gibi sermaye şirketlerinden oluşabileceği gibi, şahsi ticarethane olarak da kurulabilir.

Ekonomik teşebbüsler; zirai, ticari, mali, sınaî ve sair olmak üzere çeşitli bölümlere ayrılır. Ekonomik teşebbüslerin yürütülmesinde belli gayeler vardır. Bu gayeler kişisel ve toplumsal olmak üzere iki kısımda mütalaa edilmektedir.

Kişisel gayelerle kurulan teşebbüsler, kişinin kendisinin veya aile fertlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak faaliyet gösterirler.

Halbuki toplumsal gayeleri esas alarak kurulan teşebbüsler, kurucularına fayda sağladığı gibi, bütün topluma şamil faaliyeti ve faydayı da esas alırlar. Teşebbüslerin topluma faydalı olabilmeleri için Allah’ın yasak kıldığı haram, lüks ve israf v.s. haksız kazanç yollarından uzak olması gerekir.

BÜTÇE

Bütçe, bir yıl içinde devletin sağlayacağı gelirlerle, yapacağı giderleri tahmin eden kanuni bir belgedir.

Bütçenin ekonomik açıdan üç gayesi mevcuttur.

1- Kaynakların tam olarak tahsis edilerek, sosyal ihtiyaçların karşılanması

2- Gelir dağılımının iyi bir şekilde düzenlenmesi

3- Ekonomik istikrarın sağlanması

Hükümetler, toplum ihtiyaçlarını ve sosyal hizmetleri yerine getirebilmek için vatandaşlardan vergiler alırlar. Sağlanan vergiler ve diğer gelirlerle o yıl içinde yapılacak harcamalar karşılanmaya çalışılır.

Bütçeler denk olabilir, açık verebilir veya varidat (gelir) fazlası ile kapanabilir. Bütçenin denk olması esas gayedir. Her yıl artan oranlarda devam eden bütçe açıkları ekonomik dengeyi daha çok bozmaktadır.

Bu bakımdan bütçe açıklarını kapatabilmek ve sıhhatli bir bütçe yapabilmek için istikrarlı bir siyaset izlemek icap eder.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR